Konya'da pandemi döneminde yaşanan intihar olaylarıyla ilgili yapılan araştırma önemli veriler ortaya koydu. Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalında Prof. Dr. Mehmet Ak danışmanlığında Dr. Melike Kazan tarafından yürütülen tez çalışması, intihar oranlarının pandemi döneminde yüzde 25 arttığını ve dijital kumar bağımlılığının intihar vakalarında etkili olduğunu ortaya koydu.

Araştırma, pandemi dönemi ile pandemi öncesindeki intihar vakalarını demografik özellikler, intihar nedenleri ve ilişkili faktörler açısından karşılaştırarak, pandeminin intihar oranları üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçladı. Psikolojik otopsi yöntemi kullanılarak yapılan araştırmada, 11 Mart 2018 - 11 Mart 2022 tarihleri arasında Konya'da gerçekleşen tamamlanmış intihar vakaları dahil edildi ve pandemi dönemi olarak kabul edilen 11 Mart 2020 ve sonrasındaki veriler incelendi. Araştırmada, pandemi döneminde tamamlanmış intihar vakalarında anlamlı bir artış olduğu belirlendi.

Prof. Dr. Mehmet Ak, araştırma hakkında şu bilgileri verdi: "Pandemi sürecindeki iki yılı ve ondan önceki iki yılı tamamlanmış intiharlar açısından inceledik. Psikolojik otopsi dediğimiz bir yöntemle, bu intiharların nedenlerini ortaya koymaya çalıştık. Pandemi döneminde intihar hızının yüzde 25 oranında arttığını tespit ettik. Bu veriyi Türkiye geneline yaygınlaştırabileceğimizi düşünüyoruz."

Araştırmada ayrıca, dijital kumar bağımlılığının, intihar vakalarında etkili bir faktör olduğuna dikkat çekildi. Prof. Dr. Ak, "Psikiyatrik bozuklukların artışıyla birlikte dijital kumar bağımlılığı da büyük bir sorun haline geldi. Bu bağımlılık, ekonomik zorluklara yol açarak, sonuçta intihar vakalarına neden oldu" dedi. Bir kaybın yakınlarının, "Kumar illetine bir çözüm bulun" şeklindeki serzenişi de, bu sorunun ciddiyetini gözler önüne serdi.

Pandemi döneminde uygulanan evde kalma, izolasyon ve kısıtlama tedbirlerinin, insanların psikiyatrik yardım almasını zorlaştırdığı belirtildi. Prof. Dr. Ak, "Psikiyatrik hastalıklar arttı ancak psikiyatrik yardım talepleri pandemi koşulları nedeniyle kısıtlı kaldı. Bu da intihar oranlarının artmasına yol açtı" dedi.

Araştırma, ayrıca üniversite mezunlarının pandemi döneminde intihar eden grup içerisinde daha yüksek bir orana sahip olduğunu da ortaya koydu. Prof. Dr. Ak, üniversite mezunlarının umutsuzluk ve iş kaybı gibi nedenlerle intihar oranlarının arttığını belirtti.