Üniversitelere yerleştirmeler belli olurken Eskişehir’e yeni öğrenciler de gelecek.
Bu öğrencilerin çoğunluğu KYK yurtlarına giremeyecek ve barınma sorununa çözüm bulabilmek için ev arayışına girecekler.
Ev kiraları malum.
Eskiden öğrenciler yurtlarda kalmayı pek tercih etmeyip, iki-üç arkadaş birleşip ev tutarlardı.
Şimdi yurtlarda kalabilenler şanslı sayılıyor.
Çünkü iki-üç öğrenci bile ev tutmaya kalksa kiralara yetişemiyorlar.
***
Önceki gün Eskişehir’de zamlara karşı yapılan protesto eyleminde gıda ürünlerine yapılan zamlar, emekli maaşlarının yetersizliği kadar öğrencilerin durumu da gündeme geldi.
Tabi burada kast ettiğimiz üniversite öğrencileri.
Artık başka şehirlerde çocuk okutabilmek hayli zor.
Bu nedenle öğrenciler daha çok ailelerinin bulunduğu kentlerdeki üniversiteleri seçmek durumunda kalıyorlar.
***
Protesto eyleminde söz alan üniversite öğrencisi Berivan Özkara, KYK yurtlarından Eskişehir'de okuyan 110 bin öğrencinin ancak yüzde 10'unun yararlanabildiğini bu nedenle ayrı ev tuttuğunu bunun için de çalışmak durumunda kaldığını ifade etmişti.
Özkara , “Biz buraya çeşitli illerden okumak için gelen yaklaşık 110 bin üniversiteli öğrenciyiz. Fakat yalnızca 12 binimiz KYK yurtlarında yer bulabiliyor. Kapasiteleri yetersiz olduğu gibi koşulların da oldukça kötü olduğunu hepimiz biliyoruz. Çalışma alanı olmayan, öğünlerinin yetersiz olduğu, 35 metrekare alanda 5-6 kişinin yaşamaya çalıştığı yurtlar” demişti.
***
“Yurtlarda yer bulamayanlar her dönem yüzde 100 zamlarla artan, bugünlerde
6-7 bin TL’ye varan 1+1 ev kiralarıyla karşı karşıya.
Evlere çıkamayan öğrenciler ise tarikat, cemaat yurtlarına mecbur oluyorlar.
Bunun dışında, gıdadan kişisel bakım ihtiyaçlarına gelen fahiş zamlar sonrasında okumak için bir yandan da çalışmak zorundayız. Part time işlerde saatliği 25 liradan çalışarak giderlerimizi karşılamaya çalışıyoruz. Bazılarımız okullarını dondurup tam zamanlı işlerde çalışmak zorunda kalıyor” diye de devam etmişti.
***
Eğitim Sen Eskişehir Şube Sekreteri Mahir Hamdi Sarı da konuya başka bir yerden baktı.
Ev kiraları konusunda Eskişehir’de, deprem sonrasında çok büyük sıkıntılar yaşandığını ifade ederek, “Deprem bölgesinden gelen vatandaşlarımız KYK yurtlarına yerleştirildi. Bu sırada bazı öğrenciler ev tutup çıkmak istedi. O süreçten itibaren ev kiralarında çok fazla bir yükseliş var. Şu anda birçok emlakçı kendilerinde kiralık ev olmadığını söylüyor. Üniversite tercihlerinin ardından kayıtlar başlayacak. İl dışından gelecek olan öğrenciler yurtlara olmadı bir şekilde apartlara veya evlere yerleşmek isteyecekler. Şu anda Eskişehir'de çok ciddi boyutta bir kiralık ev bulamama sorunu var. Üniversite olan bütün illerde devletin imkanları yetersiz kaldığı için aileler, veliler ister istemez bir şekilde tarikat yurtlarına yönelmek zorunda kalıyorlar. Onların sunduğu imkanlar, fiyatlar daha cazip geliyor. Bunun da önüne geçilmesi için yine devletin eğitim alanına yatırım yapması gerekiyor. Öğrenci yurtlarının kapasitesini artırması gerekiyor” dedi.
***
Yani kısaca öğrencilerin de bulundukları şehrin dışında çocuk okutacak ailelerin de işleri oldukça zor.