Soğuk kış aylarında ısınmak için takılan elektrikli sobalar yangına neden olabiliyor. Özellikle elektrik sistemleri kontrol edilmeden, tek hat üzerinden çoklu prizler aracılığıyla yakılan ısıtıcılar, yangının akabinde zehirlenmeler ve ölüm getiriyor.

 

“BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNUN ELEKTRİK KAYNAKLI”

 

Eskişehir İtfaiye Dairesi Başkanı Ergün Peker, vatandaşların kış aylarında ısınmak için yaptığı yanlış uygulamalardan bahsedip, uyarı ve tavsiyelerde bulundu. Başkan Peker, “Dönemler bazında baktığımız zaman yazın ve kışın yangın çıkış sebepleri farklılık gösteriyor. Kışın tabi evlerde ısıtma olayı ön planda olduğu için ot, ekin veya orman gibi buna benzer arazide yangın çıkmaz. Ağırlıklı olarak evlerin içinde, iş yerlerinde ve araç yangınları vardır. Bunlar kış aylarında biraz daha ön plandadır. Tabi kışın ağırlıklı olarak yangınları sebebi, istisnalar hariç, ısınmayla iniltilidir. Isıtmada deyince, bunun çeşitleri vardır. Bunlar katı, gazlı ve elektrikli ısıtıcılar söz konusu. Burada bizi en çok ilgilendiren konulardan bir tanesi, elektrikli ısıtıcılar ve sobalar. Ev yangınlarının büyük çoğunluğu bu alanda çıktığını görüyoruz. Elektrikle ilgili önce elektrikle ilgili ısınma sağlayabilmek için önce evde bulunan elektrik sisteminin mevzuata uygun şekilde olması gerekiyor. Basit bir sistem elektrikli ısıtmayı kaldırmaz. Çünkü elektrikli ısıtıcı kullanımında enerji tüketimi çok fazla, dolayısıyla eğer mevcut olan tesisatlar uygun şekilde yapılmadıysa kesinlikle o ısıtıcıyı kaldırmaz” ifadelerini kullandı.

 

“SİSTEM AŞIRI ŞEKİLDE ISINIYOR”

 

Başkan Peker, günümüzde birçok elektrikli aletlerin artmasıyla tek hat üzerinden çoklu prizlerle enerji akışı sağlandığından bahsederek, “Ne yapıyor uzun süreli kullanım söz konusu olduğunda sistem aşırı şekilde ısınıyor o ısıdan dolayı yangın çıkıyor. Eğer uygun bir güvenlik sistemi kurulmadıysa yangın ortaya çıkıyor. Bunun en önemli hususlarından bir tanesi genel olarak evlerimizde olan priz sayısı standarttır. Ancak günümüz şartlarında o kadar çok elektrikli alet kullanıyoruz ki priz sayıları yetmiyor. Bunun üzerine insanlar çoklu priz tercihine gidiyor. Yani bir tane prize 3-5 prizin takılabileceği sistem var. Ona da birden fazla şeyi takıyoruz. Daha sonra hepsini birlikte çalıştırdığımız zaman o mevcut olan sistem bunu kaldırmıyor bu kesin yangın sebebidir. Özellikle enerjiyi fazla harcayan cihazların kesinlikle tek bir prizde kullanılması gerekiyor. Yani elektrikli ısıtıcı kullanılacağı zaman onun kullanılacağı tesisatta kesinlikle başla bir cihazın olmaması gerekiyor. Bir de mevcut olan sistemin mevzuatlara göre yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.