Kalorisi düşük olan kestane, bol miktarda lif, protein ve karbonhidrat içerir. İyi bir amino asit, tekli doymamış yağ asidi, antioksidan, fenol ve C vitamini kaynağıdır. Yarım fincan çiğ kestane günlük C vitamini alımının %35 ila %45'ini sağlar. Çiğ, kızartılmış, haşlanmış ve tatlı olarak tüketilebilir.
Kalorisi düşük olan kestane, bol miktarda lif, protein ve karbonhidrat içerir. Kestanenin faydalarından bazıları şunlardır:
Kalp sağlığını destekler
Magnezyum ve potasyum gibi antioksidanlar ve mineraller, kalp hastalığı veya felç gibi kardiyovasküler sorun riskinizi azaltmanıza yardımcı olur. Kestaneler bu besinlerin iyi bir kaynağıdır ve kalp sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Sindirimi iyileştirir
Kestaneler sindiriminizi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu yemişler, bağırsağınızda sağlıklı bakterilerin büyümesini destekleyen iyi bir lif kaynağıdır. Kestaneler ayrıca glütensizdir, bu da onları çölyak hastalığı olan kişiler için sağlıklı bir alternatiftir.
Kan şekerini kontrol eder
Kestanelerdeki lifler kan şekerinizin dengelenmesine de yardımcı olabilir. Yüksek lifli yiyecekler yemek vücudunuzun nişastaları yavaşça emmesini sağlar. Bu, diyabet hastaları için tehlikeli olabilen kan şekerindeki ani yükselmeleri önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, kestanelerin glisemik indeksi düşüktür. Glisemik indeksi düşük olan yiyecekler, onları yediğinizde kan şekeri seviyelerinizde büyük değişikliklere neden olmaz.
Kronik hastalıklara karşı korur
Kestaneler, C vitamini ve karotenoidler lutein ve zeaksantin dahil olmak üzere bir dizi koruyucu antioksidan ve polifenoller, gallik asit ve tanenler dahil olmak üzere çeşitli bitki bileşikleri içerir. Bunlar, hücreleri oksidasyon adı verilen bir sürecin neden olduğu hasardan korur ve bu özelliği kronik hastalıklara karşı korumaya yardımcı olabilir.
Kilo yönetimine yardımcı olabilir
Lif açısından zengin olan kestaneler uzun süre tokluk hissi verir ve sindirim sistemine katkıda bulunur. Yapılan bazı çalışmalar, diyete kestane eklenmesinin göbek yağının birikimini azaltabileceğini göstermektedir.
Kemik mineral yoğunluğunu artırır
Kestaneler, kemik mineral yoğunluğunu artırmada büyük rol oynayan ve böylece kemikleri sağlıklı tutan magnezyum kaynağıdır. Kestaneler ayrıca vücudun demiri emme biçiminde büyük rol oynayan ve böylece genel kemik sağlığına ve gücüne katkıda bulunan büyük miktarda bakır içerir.
Bilişsel işlevi iyileştirir
Kestaneler beyin ve bilişsel işlev üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Folat, tiamin, riboflavin gibi farklı B vitamini türlerini yüksek miktarda içerdiklerinden daha iyi odaklanma ve daha güçlü hafızaya yardımcı olabilirler.
İskorbüt hastalığını önler
İskorbüt, vücutta C vitamini eksikliği olduğunda ortaya çıkan bir hastalıktır ve yorgunluk, kol ve bacak ağrıları, diş eti hastalığı, yara iyileşmesinde zorluk, kişilik değişiklikleri gibi çeşitli semptomlarla kendini gösterebilir. Kestaneler C vitamini açısından oldukça zengindir ve bu nedenle iskorbütün gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir.
Kestanenin hamilelere faydaları nelerdir?
Kestaneler, fetüsün sağlıklı gelişimi için gerekli olan C vitamini, potasyum ve folat gibi besinlerle doludur. Ayrıca hamilelikte yaygın bir sorun olan kabızlığı önlemeye yardımcı olabilecek lif içerirler.
Günde kaç tane kestane yenmeli?
Kestane, diğer besinlerde olduğu gibi ölçülü tüketilmelidir. Genellikle 3-5 adet (30 gr) yemek yeterli sayılabilir. Bu miktar, günlük kalori ve karbonhidrat ihtiyacınızı dengelemeye yardımcı olur.
Diyette kestane yenir mi?
Kestaneler diğer kuruyemişlere kıyasla çok az kalori içerir (100g başına 131 kcal). Lif açısından zengin ve yağ açısından düşüktür, bu da onları kilo vermek veya sağlıklı bir kiloyu korumak isteyen kişiler için ideal bir yiyecek haline getirir.