Düzce Üniversitesi'nden (DÜ) akademisyenler, Karaburun açıklarında amatör balıkçı Gürkan Gürbüz'ün izine rastladığı batık üzerinde önemli araştırmalara başladı. 6 metre derinlikte su altı kamerası ile kaydedilen görüntülerde büyük demir kalıntıları tespit edildi. İlk incelemeler, batığın 1. Dünya Savaşı dönemine ait Osmanlı gemilerinden biri olabileceğini düşündürüyor.

Heyecan Verici Bulgular ve Araştırma Planları
DÜ Su Altı Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Bilir, bölgede yaptıkları dalışlarda metal bir batıkla karşılaştıklarını ve geminin muhtemelen 50-60 metre uzunluğunda olduğunu ifade etti. Batığın dönem özelliklerine ve mühimmat kalıntılarına dayanarak, 1. Dünya Savaşı'na ait olabileceğini düşündüklerini belirtti. Patlama ya da doğal etkilerle tahrip olduğu düşünülen gemi üzerinde daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Bilir, batığın hem savaş arkeolojisi hem de turizm açısından önemli bir keşif olduğunu vurgulayarak, "Yakın döneme ait bir gemi olduğu için tersane kayıtlarından kimliğini tespit edebiliriz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gerekli izinler alındığında kazı çalışmalarıyla daha detaylı bilgi edinebiliriz." dedi.Batık2

Tarihi ve Stratejik Önemi
DÜ Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Deniz Yağlıoğlu, batığın Sarıkamış Harekâtı sırasında batan Osmanlı gemilerinden biri olabileceğine dair bulguların kendilerini heyecanlandırdığını belirtti. 1914'te Sarıkamış’a malzeme taşımak için yola çıkan ve akıbeti belirsiz olan Bezm-i Alem, Mithat Paşa ve Bahr-i Ahmer gemilerinin bu batıkla ilişkilendirilebileceğini ifade etti.

Batığın mühimmat kalıntılarının tarihlendirilmesi ve kim tarafından kullanıldığının tespit edilmesi için uzman görüşlerine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Yağlıoğlu, kazı çalışmalarının batığın hikayesini netleştirebileceğini belirtti.

Karadeniz’in Sırları
Bu keşfin Karadeniz'in sakladığı diğer sırları da ortaya çıkarabileceğine dikkat çeken akademisyenler, batığın Osmanlı denizcilik tarihine ve bölgenin savaş dönemi stratejik rolüne ışık tutabileceğini düşünüyor. Projenin tamamlanmasıyla hem tarih hem de turizm açısından çarpıcı sonuçların ortaya çıkması bekleniyor.

Kaynak: AA