Eskişehir'deki UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Odunpazarı Tarihi Kent Merkezi'nde bulunan bir sokakta faaliyet gösteren Kafkas Derneği Kültür Evi'nde, geçmişe ait lezzetler halkla buluşturuluyor. Kafkaslara özgü isimleri olan "Şıpsi paste", "Abista", "Lepsi", "Haluj", "Şelame", "Çerkez tavuğu", "Haliva", "Aşta" gibi yemeklerin yapıldığı, gün boyu hizmet veren Kafkas Derneği Kültür Evi'nde, zaman zaman söz, nişan, kına gecesi gibi özel günler de düzenleniyor. Kafkas Derneği Kültür Evi'nde 2013 yılından beri eşi ve kız kardeşiyle görev yapan Mesut Barut, Eskişehirlilerin kültürlerine ilgisinden memnun olduklarını söyledi.

 

"AŞTA YEMEĞİ KÜSKÜN BARIŞTIRIR"

 

Eskişehir Kafkas Derneği Kültür Evi'nde 5 yıldır eşine yardımcı olan Yaşar Barut da kültürlerinin zenginliğini yerli ve yabancı turistlere tanıtmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Mısır unundan yaptığımız bir yemeğimiz var. Adına 'Aşta' diyoruz. Şıpsi paste diyenler de var. Aşta yemeği küskün barıştırır bizde. Dargınların barışmasını sağlamak için sofraya koyarsınız. Bu yemeği gören anlar ki sofrada bir sulh olacak."

Dernek Başkanı Cihan Ertok ise 50 yıllık bir derneğe hizmet ettiği için kendisini şanslı hissettiğini vurguladı.  Sahip olduğu kültürün zenginliği ile gurur duyduğunu ifade eden Ertok, duygularını şu sözlerle aktardı:

"Kafkaslar, dışarıdaki insanlara daha çok değer verirler. Misafirin önemi büyük. Kendileri aç yatsa da misafirini aç bırakmazlar. Büyüklere gösterilen saygı muazzam. 33 ilimizde yaşayan, 54 örgütlenmiş Çerkez derneğimiz var. Ayrıca 1864 yılında Türkiye'ye gelen Çerkezlerin dışında, Avrupa'ya ve ABD'ye yerleşen Çerkezlerimiz de var. Tek amacımız, dilimizi, örf ve adetlerimizi, kültürümüzü kaybetmemek. Aksine daha çok yaşatabilmek."  

Editör: Milli İrade