Hayvan üreticisinin yaşandığı sıkıntılara vurgu yapan Küçükarslan, hayvan üreticisinin sürekli azaldığının altını çizdi. Küçükarslan, “Eskişehir’de olmayan hayvancılık komple bitmiş durumdadır. Herkes süt ineğini kestirdiği için inek olmayınca buzağı da olmaz, buzağı olmazsa da et olmaz. Sattığımız ürün para etmiyor. Aldığımız her şeyi 2-3 kat yüksek fiyata alıyoruz. Biz yemi her ay farklı fiyata alıyoruz. Elektrik, su, mazot, giderlerimiz artıyor. Biz esas fabrikayız ama bu işin kaymağını yiyenler ise sanayicilerdir. Üretici bu şartlar devam ettikçe, üretmeye devam edemez. Önümüzdeki 2 yıl içinde Eskişehir’de hiç hayvan kalmaz. Sadece büyük firmalar kalır. Her gün 3-4 işletme kapanıyor. Üretici hayvanlarını satıyor. Şu anda üye sayımız 650 civarındadır. Bu sayı bin 100’lerden düştü. Yaşanan düşüş 2 yıl gibi bir sürede yaşandı” dedi.
‘TAŞIMA SU İLE DEĞİRMEN NE ZAMANA KADAR DÖNER?’
Et krizinin son dönemde hep kapıda olmasına karşın krizin bir şekilde baskılandığını savunan Küçükarslan İthal hayvan getirmenin piyasaya etkisine dair de değerlendirmelerde bulundu. Küçükarslan, “Hayvanda kriz hep var. Yurt dışından örnek veriyorum, bin hayvan geldi. O bin hayvan İstanbul’a yetmez. İthal, hayvan ile fiyatlar belli bir süre aynı şekilde devam eder ama sonrasında et savaşı başlar. Kasaplarında üreticilerinde yüzde 75’i kapatmak zorunda kalır. Et olmayınca, kasap ne satacak. Taşıma su ile değirmen ne zamana kadar döner? Üretim olmayan ülke ne zaman kalkınacak? Çiftçiye hayvancıya destek verilmezse, üretici sanayiciye ezdirilirse, bu insanlar bu işi ne zamana kadar yapabilecek?” sözlerini kaydetti.
‘MALİYETLERİMİZ DÜŞSÜN YETER!’
Üreticinin hükümetten beklentilerini sıralayan Küçükaslan, üreticinin etin fiyatının artmasından yana olmadığının altını çizdi. Küçükarslan, “Biz hiçbir şeye zam istemiyoruz. Bizim maliyetlerimiz düşürülse yeter! Bir çuval yem 550-600 lira civarındadır. Bir hayvanın günlük yemesi gereken yem miktarı 10-15 kilogramdır. Bir kilogram karkas etin fiyatı 300 lira civarında, 15 kilogram yem 125 lira yapar. Sadece sanayi yeminin bize maliyeti bu şekilde yansıyor. Bizim maliyetlerimiz ucuzlasın, çiftçiye destek verilsin biz zam istemiyoruz. Et 500 lira olunca vatandaş alamayınca da anlamı yok. Talep olmazsa hayvan bizim elimizde kalır. Mesela karkas etin kilogramı 200 lira olsun, yemin de çuvalı 100 lira olsun” dedi.