TÜRKİYE

Hadrianopolis Antik Kenti'nde Askeri Stratejiye Dayalı Oyun Taşları Bulundu

Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti'nde, 5. yüzyıla ait kemik oyun taşları bulundu. Bu taşların, antik Roma'da askeri stratejiye dayalı oyunlarda kullanıldığı düşünülüyor

Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Geleceğe Miras Projesi kapsamında 2024 yılı kazı çalışmalarında önemli arkeolojik bulgulara rastlandı. Kazılar, Roma ve Erken Bizans dönemlerine ait yerleşim alanlarında yürütülürken, SDJ-3 olarak adlandırılan bölgede, 5. yüzyıla ait iki adet kemik oyun taşı bulundu. Bu taşların, Roma İmparatorluğu’nda yaygın olarak oynanan askeri strateji oyunları "Ludus Latrunculi" ve "Doudecim Scripta"da kullanıldığı düşünülüyor.

Kazı Başkanlığını yürüten Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, taşların üzerine kazınmış semboller bulunduğunu ve bu sembollerin oyuncuların stratejilerini belirlemelerine yardımcı olduğunu açıkladı. Çelikbaş, "Bu oyunlar askeri stratejiye dayalı oyunlardır ve günümüzdeki strateji oyunlarıyla benzerlikler taşır. O dönemde asker kökenli kişilerin bu oyunları oynadığını düşünüyoruz" dedi.

Kazı çalışmalarında bulunan bu objeler, Hadrianopolis'teki askeri varlığın uzun yıllar boyunca sürdüğünü ve Roma İmparatorluğu'nun Batı Karadeniz bölgesinde güçlü bir askeri varlık gösterdiğini kanıtlıyor. Çelikbaş, "Bu taşlar, 200-300 yıl boyunca bu askeri karargahın varlığını koruduğunu göstermektedir" dedi.

Antik dönemdeki askeri strateji oyunları ile günümüzdeki stratejik oyunlar arasında da benzerlikler olduğuna dikkat çeken Çelikbaş, "Günümüzdeki strateji oyunlarına benzer bir oyun kültürünün antik dönemde de var olduğunu söylemek mümkündür" dedi

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }