"Dijital Gelecek: Genç Denetimli Serbestlik Yükümlülerinin İstihdama Entegrasyonu" adı ile Avrupa Birliği Erasmus+ programı kapsamında desteklenmeye değer bulunan proje ile 18-30 yaş arasında olup ne eğitimde ne de istihdamda bulunan denetimli serbestlik yükümlüsü gençlere yönelik sosyal ve mesleki yeteneklerinin geliştirilerek hızla istihdama kazandırılması ve bu gençlere yaşama hızla uyum fırsatları sunmayı amaçlıyor.
Proje, Eskişehir'deki denetimli serbestlik yükümlülerinin sosyal becerilerini ve dijital yeterliliklerini geliştirerek istihdam edilmelerini kolaylaştırmayı hedefliyor. Bu kapsamda, sektör temsilcileri ve karar alıcılarla bir araya gelerek strateji ve eylem planlarının oluşturulması planlanıyor.
Proje kapsamında “İstihdama Katılım ve Uyum Strateji Belgesi”, “Yaşam ve Meslek Becerilerinin Geliştirilmesi Eskişehir Eylem Planı”, “Bilgi ve Teknoloji Becerilerinin Geliştirilmesi Eskişehir Eylem Planı” olarak planlanan çalışmalar ile “Denetimli Serbestlik Yükümlüleri için Dijital Araçlar Yoluyla İstihdam Modeli” ortaya çıkacak.
Türkiye’de ilk defa yapılacak bu proje ile hazırlanan strateji belgeleri ve eylem planları, ulusal ve uluslararası düzeyde benzer projelere model olacak. Proje sonunda ise gençlerin işgücü piyasasına uyumunun hızlanması, iş fırsatlarına erişim konusunda daha donanımlı hale gelmesi amaçlanıyor.
Projenin onaylanması sonrası yapılan ilk toplantıda Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Üzeyir Karakülah “Projeye ilişkin olarak; bu proje, haklarında denetimli serbestlik kararı verilen gençlerin tekrar suçlu davranışta bulunmamaları, ayrıca madde bağımlılığı problemi olan gençlerin bağımlılıktan uzak bir yaşam sürmeleri için çalışmalarını sürdüren Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüzün çalışmalarını daha da güçlendirecektir. Gençlerin gelişen teknolojiye ayak uydurabilmelerine, bu alanda ufuklarının açılmasına hem kendilerini geliştirebilmeleri hem de gelecekleriyle ilgili istihdam hedefleri oluşturmalarına fayda sağlayacak bu projenin amaç ve hedeflerine ulaşmasıyla birlikte ülkemizde diğer illerde de hayata geçirilebilecektir. Bu amaçla projenin şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını dileyerek, emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
ESİAD Başkanı Kenan Işık, “Bu değerli proje ile ilklerin şehir olan Eskişehir’imizde bir ilke daha imza atarak, bizim için geleceğimizin teminatı olan gençlerimize, özellikle de dezavantajlı grup olarak zorluklar yaşayan Denetimli Serbestlik Yükümlüsü gençlerimize doğrudan dokunabilen bir hizmet ağı kurmuş olacağız. Bu örnek proje ile ülkemizde istihdam sıkıntısı çeken birçok genç kardeşimize de çözüm olabilecek, çağın gerektirdiği dijital beceriler ile uyum sağlamış istihdam modeli oluşturmayı hedefliyoruz. Bu aynı zamanda sanayi ve hizmet sektörümüz içinde çağın gerektirdiği dijital beceriler ile uyumlu insan kaynağının sağlanmasında yaşanan zorluklara bir çözüm yolu olacaktır.” dedi.
Sakin Okul Derneği Başkanı Ferhat Taşdelen, “Türkiye’de ilk defa yapılacak bu proje ile hazırlanan strateji belgeleri ve eylem planları, dezavantajlı grup olan genç denetimli serbestlik
yükümlülüklerine yeni bir başlangıç fırsatı sunuyor. Dijital ve sosyal becerilerini geliştirerek iş yaşamına entegre olmalarını sağlamak, onların geleceğe daha umutla bakmalarına yardımcı olacak. Bu süreçte tüm gönüllülerimiz ve Eskişehir sanayisi ile iş birliği içinde hareket ederek, sürdürülebilir ve etkili çözümler üretmeyi hedefliyoruz. Eskişehir'de başlattığımız bu modelin, ülke genelinde benzer projelere ilham vereceğine inanıyoruz. Gençlerimizin daha güçlü bir gelecek inşa edebilmeleri için her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz

Muhabir: Bülent Özyazıcı