Bilecik'in Osmaneli ilçesindeki Sarıyazı köyünde yaşayan Ömer Kandemir, 2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller" projesi kapsamında aldığı hibe desteğiyle, 106 küçükbaştan oluşan sürüsünü 510 başa çıkardı. Kandemir, elektrik mühendisliği eğitimini bırakarak hayvancılık yapmaya karar verdi ve kısa sürede büyük bir başarıya imza attı.
İzmir doğumlu, 2012'de Fırat Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Kandemir, Bursa'daki bir doğal gaz firmasında 5 yıl çalıştıktan sonra 2017'de hayvancılıkla uğraşma hayalini gerçekleştirmek üzere işinden istifa etti. Sarıyazı köyünde 40 dönüm arazi satın alarak kendi çabalarıyla bir çiftlik kuran Kandemir, burada 100 koyun ve 6 koçla başladığı işini, 2023'te aldığı hibe desteğiyle büyütmeye başladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sağladığı hibe desteği ile 44 gebe Karacabey merinosu cinsi koyun ve koç alan Kandemir, sürüsünü sadece 1,5 yılda 510 başa çıkararak önemli bir başarıya imza attı. Hayvanların beslenmesinde kullanılan yonca, yem bezelyesi ve yulaf gibi bitkileri, köyde kiraladığı tarlalarda yetiştiren Kandemir, bu sayede sürdürülebilir bir üretim modeli oluşturdu.
Ömer Kandemir, şu anda 200 koyun, 10 koç ve 300 kuzu ile hayvancılıkla uğraşmaya devam ediyor. Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde de okuyan Kandemir, bilinçli hayvancılık yapmak için projeden faydalandığını ve bu desteğin üretimine önemli katkı sağladığını belirtiyor. Doğan kuzuları sütten kestikten sonra, 50-60 günlükken kasaba gönderiyor ve üretimin devamlılığını sağlamak için dişi kuzuların her yıl yüzde 20’sini sürüsüne katıyor.
Kandemir, "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller" projesinin gençler için son derece faydalı olduğunu ve benzer projelerin desteklenmesi gerektiğini vurguluyor.