Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı, ana teması “Savaş” olarak belirlenen Uluslararası 4. İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu’nda savaşın dini, hukuki ve insani boyutları çok yönlü ele alındı. Sempozyumda savaş, güç, iktidar ve medeniyet kavramları üzerine konuşan Başkan Büyükakın, hep birlikte iyiliği çoğaltmaları, kötülüğü ise engellemeleri gerektiğini söyledi.

SEMPOZYUMDA ÖNEMLİ KONUŞMALAR

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Kongre Merkezi’nde başlayan Uluslararası 4. İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu’na katıldı. Bu yılki ana teması “Savaş” olarak belirlenen sempozyumda, çatışmaların dini, felsefi, hukuki ve insani boyutları çok disiplinli bir yaklaşımla ele alınıyor. Açılış oturumunda Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nuh Zafer Cantürk, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Abdullah Kahraman ve Suriye Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanı Raid es Salih gibi isimler dikkat çeken konuşmalar gerçekleştirdi.

“BUGÜN YAŞANANLAR SAVAŞ DEĞİL, KATLİAM”

Kocaeli Valisi İlhami Aktaş yaptığı konuşmada, çağdaş savaşların klasik anlamda savaş tanımına uymadığını belirtti. Özellikle Filistin, Yemen ve Doğu Türkistan gibi coğrafyalarda yaşananların, uluslararası hukukta tanımı yapılmış bir savaş değil, kültürsüzlüğün ve vicdansızlığın ürünü olan sistematik katliamlar olduğunu vurguladı. Aktaş, bu eylemlerin çoğunlukla Müslüman halklara yönelik olduğunu belirterek, “Bugün insanlık öldürülüyor” ifadesiyle küresel vicdanın suskunluğunu eleştirdi.

“SAVAŞIN EKONOMİK VE İDEOLOJİK BOYUTLARI DA VAR”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Tahir Büyükakın ise konuşmasına, salonun büyük kısmını hanımefendilerin oluşturmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Kadının olduğu yerde ayrı bir bereket olduğunu ifade eden Başkan Büyükakın, sempozyuma ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyduklarını vurguladı. Savaş, güç, iktidar ve medeniyet kavramları üzerine konuşma yapan Büyükakın, savaşın yalnızca askeri değil, aynı zamanda ekonomik ve ideolojik boyutlarıyla değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kapitalizmin geç evrelerinin kendi savaş mekanizmalarını nasıl kurduğuna dikkat çeken Büyükakın, doğal kaynaklar, insan sermayesi ve ekonomik iktidar mücadelesinin savaşın temel dinamiklerinden biri olduğunu ifade etti.

“SAVAŞ VE SOYKIRIM AYRIŞMALI”

Başkan Büyükakın, Yunan mitolojisi, Protestanlık-Katoliklik ayrımı ve İslam inancının insani merkezli yaklaşımı gibi örneklerle, modern dünyanın temelini oluşturan zihni yapının doğru okunmadan savaş, hukuk ve güç ilişkilerinin anlaşılamayacağını dile getirdi. Bu kapsamda savaş ile soykırım ve çatışma kavramlarının ayrıştırılması gerektiğini, soykırımın çok daha farklı bir boyut taşıdığını belirterek, bu konuların cesaretle tartışılması gerektiğinin altını çizdi. Başkan Büyükakın, bu tür sempozyumların farklı disiplinlerin katkısıyla daha da derinleşeceğini ve hukuk, uluslararası ilişkiler gibi alanların da sürece dâhil edilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: BÜLTEN