Öte yandan THE World University Rankings’te i
Anadolu Üniversitesinden Times Higher Education’da önem
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), bu yıl ilk kez Çevrim İçi Öğrenim Sıralamalarını açıkladı. Türkiye’den 9 üniversitenin yer aldığı bu prestijli sıralamada Anadolu Üniversitesi, "Bronz" kategorisinde yer alarak dünya üniversiteleri arasında önemli bir konum elde etti.
THE tarafından yapılan sıralamada, üniversitelerin çevrim içi öğrenim alanındaki yenilikçi yaklaşımları ve dijital eğitim olanakları değerlendirildi. Değerlendirme kapsamında ayrıca, öğrenci katılımı, erişilebilirlik, teknolojik altyapı gibi faktörler de dikkate alınarak üniversitelerin bu alandaki performansı kapsamlı bir şekilde analiz edildi. Türkiye’de açık ve uzaktan öğrenme alanının yükseköğretimdeki öncüsü olan Anadolu Üniversitesi, sıralamadaki başarısıyla dijital eğitimdeki yetkinliğini ve gücünü bir kez daha uluslararası ölçekte kanıtlamış oldu.
Anadolu Üniversitesi Avrupa’nın en iyi 500 üniversitesi arasında
İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond (
QS tarafından yapılan sıralamada, akademik başarı, araştırma becerisi, öğretim kaynakları ve uluslararasılaşma gibi önemli kriterler de ön planda tutuldu. Anadolu Üniversitesi, bu ölçütlerde gösterdiği performansla hem yerel hem de küresel alanda adından söz ettirmeyi başardı. Ayrıca, üniversitenin sürdürülebilirlik alanındaki çevre dostu projeleri ve yeşil geleceğe katkı sağlayan çalışmaları da uluslararası platformlarda takdir görmeye devam ediyor.
The World University Rankings
Anadolu Üniversitesi, dünyanın saygın derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE) tarafından açıklanan THE World University Rankings 2025 sonuçlarına göre listeye giren Türkiye’deki 111 üniversite arasında ise 13. oldu. Anadolu Üniversitesi Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında ise 6. sırada yer alma başarısı gösterdi.
Anadolu Üniversitesinden 14 bilim insanı “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde
Stanford Üniversitesi ve Hollanda merkezli bilimsel yayın şirketi Elsevier iş birliğiyle her yıl hazırlanan, dünyanın en etkili bilim insanlarının açıklandığı liste, “Yıllık Etki” ve “Kariyer Boyu Etki” olarak iki ayrı kategoride yayınlandı. Sıralama, akademisyenlerin nitelikli yayın sayıları ve bu yayınlara yapılan atıf sayısı, patent sayısı, h-indeks, hm-indeks gibi nesnel ölçütlerden hareketle yapıldı.
Listenin 2023 sıralamasında Türkiye’den 1518 akademisyen listeye girmeye hak kazandı. Bu kapsamda Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi olan 13 bilim insanı; Prof. Dr. Cem Işık, Doç. Dr. Aras Bozkurt, Prof. Dr. Ayşe Eren Pütün, Prof. Dr. Ersan Pütün, Prof. Dr. Yavuz Akbulut, Prof. Dr. Şükrü Beydemir, Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, Doç. Dr. Rüstem Keçili, Prof. Dr. Ahmet Özdemir, Prof. Dr. Betül Demirci, Prof. Dr. Mehlika Dilek Altıntop, Prof. Dr. Fatih Demirci, Doç. Dr. Belgin Sever Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları 2023 Etki Sıralaması’ndayer alma başarısı gösterdi. Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Işık Türkiye sıralamasında 46. dünya sıralamasında ise ilk 10 bin içerisinde yer aldı. Doç. Dr. Aras Bozkurt Türkiye sıralamasında 182., Prof. Dr. Ayşe Eren Pütün 184., Prof. Dr. Ersan Pütün ise 401. sırada yer alarak ilk 500 bilim insanı içerisinde yer alma başarısı gösterdi.
Anadolu Üniversitesinden 14 bilim insanı, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Kariyer Boyu Etki Sıralaması’na adını yazdırdı. Türkiye’den 1172 akademisyenin bulunduğu bu prestijli listede, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ayşe Eren Pütün, Prof. Dr. Ersan Pütün, Prof. Dr. Cem Işık, Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, Prof. Dr. Yavuz Akbulut, Prof. Dr. Yusuf Öztürk, Prof. Dr. Betül Demirci, Prof. Dr. Temel Özek, Prof. Dr. Neşe Kırımer, Prof. Dr. Ahmet Özdemir, Prof. Dr. Mine Kürkçüoğlu, Prof. Dr. Gülhan Turan-Zitoun ve Prof. Dr. Şükrü Beydemir yer aldı.