Türkiye’nin en köklü yükseköğretim kurumlarından biri olan Ankara Üniversitesinin ilkini geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği “Ankara Üniversitesi Ödülleri”nin bu yıl ikincisi düzenlendi.
2023 yılı akademik performanslarına göre yapılan değerlendirmeler sonucunda, farklı kategorilerde ödül almaya hak kazanan bilim insanları ile lisansüstü öğrencilerine ödüllerinin takdimi için Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu’nda görkemli bir tören gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışla, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rahmi Er, Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu, Ufuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakan Haliloğlu ve Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serkan Eryılmaz ile Ankara Üniversitesi rektör yardımcıları, öğretim elemanları ve yakınlarının katıldığı tören, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı sanatçılarının müzik dinletisi ile başladı. Tören, müzik dinletisinin ardından Rektör Ünüvar’ın açış konuşması ile devam etti.
“Kökü Çok Derinde, Ufku Çok İleride”
Rektör Ünüvar, Ankara Üniversitesinin, kökü çok derinde ama ufku çok ileride olan heyecan verici bir üniversite olduğunu söyledi. Ankara Üniversitesinin, bugün Türkiye’de en ileri teknolojilerin kullanıldığı üniversitelerin başında geldiğini vurgulayan Ünüvar, Ankara Üniversitesinin sadece köküne bağlı değil, aynı zamanda ufkuna da sahip çıkan çok değerli bir yükseköğretim kurumu olduğunu ifade etti. Ünüvar, “Bugün ödül alacak kardeşlerimiz de Ankara Üniversitesinin sadece o köklü geçmişine değil, aynı zamanda vizyoner ufkuna da hitap eden çok değerli arkadaşlarımız” ifadelerini kullandı.
“Bayrağımızı En Yukarıya Taşımak İçin Çalışıyor, Gayret Ediyoruz”
Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olan Ankara Üniversitesinin, devletin fikir mutfağı ya da devletin fikir atölyesi sıfatını en güzel şekilde yerine getirdiğinin altını çizen Ünüvar, “Bizler Ankara Üniversitesini sadece dört duvar arasında ya da sahip olduğumuz 35 kampüsten ibaret, birbirinden güzide laboratuvarlardan, birbirinden önemli akademisyenlerden, 100 bine yaklaşan öğrencimizden ibaret görmüyoruz. Ankara Üniversitesi sahip olduğu birikimiyle devletin fikir mutfağı olma özeliğini en güzel şekilde yerine getiriyor. Değişik kurumlarla çok önemli çalışmalar yapıyor, değişik birimlerle çok önemli iş birlikleri yapıyor. Hem Türkiye’de hem dünyada önemli meselelere kafa yoran birimlerle bir araya geliyor ve adımlar atıyor” diye konuştu.
“Ülkemizde yaşayan bireylerin problemi bizim problemimizdir” diyen Ünüvar, şöyle devam etti:
“Ülkemizde yaşayan bireylerin mutluluğu bizim çabamızla artacaksa o da bizim mesuliyetimiz altındadır. Dolayısıyla bizler sadece kurumsal anlamda, akademik anlamda bir sorumluluk içerisinde değil, aynı zamanda kurumsal hassasiyetimiz ile de devletin fikir mutfağı olarak devletimizin, milletimizin emrindeyiz. Bayrağımızı en yukarıya taşımak için çalışıyor, gayret ediyoruz.”
“2024 Yılı, Yükselme Yılı”
Ankara Üniversitesi için 2024 yılının “yükselme yılı” olduğuna da vurgu yapan Ünüvar, “Türkiye’de 20’si devlet, 3’ü vakıf üniversitesi olmak üzere 23 araştırma üniversitesi var. Bu 23 üniversite içerisinde Yükseköğretim Kurulumuz bir sıralama yapıyor; yapılan çalışmaları, ulusal ve uluslararası ölçekteki çalışmaları bir sıralamaya tabii tutuyor. Ankara Üniversitesi bu sıralamada 2023 yılında 13. sıradaydı ve puanı 48’di. 2024 yılında puanını 57’ye, sıralamasını da 9’a çıkardı. Gerçekten çok önemli bir sıçramaydı” dedi.
Ünüvar, üniversite olarak sadece ulusal ölçekte değil uluslararası ölçekte de önemli ilerlemeler kaydettiklerini belirtti. Ünüvar, “QS Sürdürülebilirlik indeksinde 941-960 bandından 2024 itibarı ile 486. sıraya çıktık. GreenMetric’te, birtakım indekslerde çok yukarıya doğru çıktık. 2020 yılında 7. sıradaydık Türkiye’deki üniversiteler arasında bugün 4. sıradayız. URAP’ta 3. sıradayız, yine 2020 yılında 7. sıradaydık. Bunlar kimle oluyor? Bunlar, buradaki birbirinden kıymetli akademisyenlerinizin, idari çalışanlarımızın ve bizi motive eden öğrencilerimizin eseri. Onların her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Araştırmacılar için Beşevlerde Yeni Merkez
Akademisyenlerin ve öğrencilerin çabalarını yeni üniteler, yeni mekanlar ve yeni teknolojik cihazlarla her zaman desteklediklerini ve desteklemeye de devam edeceklerini ifade eden Ünüvar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Beşevler Yerleşkemizde F Blok diye bilinen merkezi bitirdik ve orayı çok büyük bir araştırma merkezi haline getiriyoruz. İnşallah çok yakında açılışını yapacağız. Özellikle araştırmacı arkadaşlarımız için fevkalade bir merkez olacak. Aynı zamanda Yapay Zekâ Enstitüsü de kurduk. Türkiye’de Boğaziçi Üniversitesinden sonra kurulan ikinci Yapay Zekâ Enstitüsü bizim. Bunun için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Yükseköğretim Kurulu Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a çok teşekkür ediyorum. Bununla biz devletimizin emrinde olacağız. Yapay zekâ bugün çok fazla konuşulan, çok fazla gündem teşkil eden bir alan. O gündemde biz geride kalamazdık ve geride kalmadık. İnşallah Yapay Zekâ Enstitümüz ile bunu hayata geçirmiş oluyoruz.”
BÜTAM Yakında Açılıyor
Yine Bağlıca’da çok önemli bir araştırma merkezini hayata geçireceklerini anlatan Ünüvar, “Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığımızın büyük destekleriyle Bütünleşik Araştırmalar Merkezi BÜTAM’ı inşallah çok yakında açmış olacağız ve onunla da Ankara Üniversitesi sağlık alanında çok önemli adımlar atacak” dedi.
48 Megavatlık Güneş Enerji Santrali
Ünüvar, Ankara Üniversitesinin enerji alanında yaptığı yatırımlara da dikkat çekerek, “Biz enerjimizi sadece yeni yerler yapmak için harcamıyoruz. Aynı zamanda enerji kaynaklarımızı da güçlü hale getiriyoruz. Ankara Üniversitesi 2024 yılında çok önemli bir işi başardı. Tam 48 megavatlık bir güneş enerji santrali kuruyor. İnşaatına başlandı. Çok kısa zaman içerisinde Ankara Üniversitesi kendi enerjisini üreten bir üniversite olacak. İnşallah Türkiye’de bu işi yapabilen en büyük megavata sahip olan üniversite niteliği kazanıyor” diye konuştu.
Yüksek İhtisas Hastanesinin Devri ile Bir Hayal Daha Gerçekleşti
2024 yılında Yüksek İhtisas Hastanesinin Ankara Üniversitesine devredilmesiyle 42 yıllık hayalin gerçek olduğunu vurgulayan Ünüvar, “İnşallah orada çok önemli ünitelerimiz olacak. Orası da Ankara Üniversitesine çok yakışan bir birimimiz olacak” dedi.
Ankara Üniversitesinin, 2024 yılı boyunca her bir akademik birimin, her bir idari çalışanın, her bir öğrencinin büyük teşvikleriyle çok önemli noktalara geldiğini kaydeden Ünüvar, şöyle devam etti:
“Ankara Üniversitesini önemli noktalara getiren arkadaşlarımızın bir kısmı bugün bu salonda. Onlar inşallah daha çok çalışacaklar, biz daha çok gayret sarf edeceğiz. Ve hep beraber ülkemizin en önemli üniversitelerinden birisi olan Ankara Üniversitesini Türkiye’nin en önemli üniversitesi, en çok yayın yapan, en çok patent üreten, en çok ticari ürüne dönüşebilecek çalışmalar yapan ve bayrağımıza, devletimize, milletimize en çok hizmet eden üniversite haline getireceğiz. Bunun için çalışacağız, gayret edeceğiz, hap beraber bunları yapacağız.”
Ödül alanları ayrı ayrı tebrik ettiğini belirten Ünüvar, “Ankara Üniversitesinde çok fazla çalışan, çok fazla üreten arkadaşımız var. Onlar yol yapsınlar, biz onları hedeflerimize ulaştıracak köprü oluruz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Ödüller Sahiplerini Buldu
Rektör Ünüvar’ın konuşmasının ardından ödüllerin takdimine geçildi.
İlk olarak sahneye “Genç Bilim İnsanı” kategorisinde dereceye giren akademisyenler davet edildi.
“Genç Bilim İnsanı” kategorisinde “Fen Bilimleri” alanında Doç. Dr. Ahmet Karatay, “Sağlık Bilimleri” alanında Doç. Dr. Sevinç Kurbanoğlu ve “Sosyal Bilimler” alanında Doç. Dr. Tuba Nur Umut’a ödülleri takdim edildi.
Üniversite sıralamasında ise, “Fen Bilimleri” alanında Prof. Dr. Orhan Çakır birinci, Prof. Dr. Hatice Yıldız ikinci, Prof. Dr. İlkay Türk Çakır üçüncü olurken, “Sağlık Bilimleri” alanında Prof. Dr. Sibel Ayşıl Özkan birinci, Prof. Dr. Kaan Orhan ikinci, Prof. Dr. Nevin Erk üçüncü; “Sosyal Bilimler” alanında da Prof. Dr. İhsan Çapcıoğlu birinci, Prof. Dr. Hamide Deniz Gülleroglu ikinci, Prof. Dr. Kemal Tuzcu üçüncü oldu.
“Genç Bilim İnsanı” kategorisi ve üniversite sıralamalarında yer alan akademisyenler, ödüllerini Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışla’nın elinden aldı.
Daha sonra törenin medya sponsoru olan kuruluşların temsilcilerine plaketleri takdim edilirken; ardından sırasıyla fakülte, enstitü, devlet konservatuvarı, yabancı diller yüksekokulu ve meslek yüksekokulu kategorilerinde sıralamaya giren akademisyenlere, Rektör Ünüvar ve ilgili akademik birimin yöneticileri tarafından ödülleri verildi.