Geçtiğimiz gün Eskişehir’de toplu ulaşımda gece seferleri başladı. OTOGAR-SSK ve OGÜ-SKK tramvay sefer saatleri uzatıldı. Gece 02.30’a kadar tramvaylar çalışacak. 3 ring hattında ise otobüsler sabaha kadar hizmet verecek. Birçok büyükşehirde olan bu uygulama ile ilgili ise AK Parti MKYK Üyesi Ali Demirel’den skandal bir açıklama geldi. Ali Demirel, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, uygulamanın gençleri gece hayatına teşvik ettiğini ve uyuşturucu, içki ve fuhşa iteceğini iddia etti. Demirel’in paylaşımının altına büyük tepkiler geldi. Demirel ardından paylaşımını güncelleyerek, uyuşturucu, içki ve fuhuş kısmını kaldırdı. Tepkiler devam edince de paylaşımını tamamen kaldırmak zorunda kaldı. Gel gelelim sosyal medya öyle bir yer ki affetmez. O paylaşım orada 1 dakikadan fazla durduysa geçmiş olsun. Silinen paylaşımı bile binlerce kişi görmüştür. Şimdi Sayın Demirel’in gençlerin durumundan pek haberi yok galiba. Ben biraz kendisine anlatayım. 

GECE HAYATINDA EĞLENMİYOR ÇALIŞIYORLAR
Şimdi öğrencilerden başlayalım biraz. Eskişehir özelinde öğrencilerin kaldığı 1+1 evlerin kiraları olmuş 7-8 bin TL. Öğrencilerin KYK kredisi de 2 bin TL. Ben öğrenciyken 200 TL idi KYK kredisi, hem ev kiramızı hem faturaları ödüyorduk onunla. Şimdi 4 kişi 1+1 eve çıkılsa KYK anca kirayı karşılıyor. Ailesinden gelen parayla öğrenciler günü geçirmeye okumaya çalışıyor. Birçoğu çalışmak zorunda kalıyor. Büyük bir çoğunluğu da barlarda işe giriyor. Gece hayatına çalışarak giriyorlar yani anlayacağınız. Gençleri gece hayatına teşvik eden tramvayın gece seferleri değil, ekonomik olarak zor durumda kalıp, gündüz okulları olduğu için geceleri çalışmak zorunda kalmaları. Öğrencilerin öyle alkole bağımlı olacağı kadar içecek bir parası falan da yok anladığınız üzere. Kafelerde, bir kahve bile 70-100 TL bandında satılıyor. Öğrenciler çıkıp sosyalleşip kahveye para verirken bile düşünüyor. Ha diyeceksiniz ki, gününü gün edip gezen öğrenciler yok mu. Ailesi zengin olanlar vardır elbet de onların konuyla bir alakası yok. Parası olan ne yapsın gece tramvay, otobüs seferini. Gönlü varsa istediği yerde, istediği kadar takılır, biner taksisine evine gider bir de tramvay, otobüs bekleyecek hali yok ya.

YA İŞSİZLER YA MESAİDE CANLARI ÇIKIYOR
Sırada öğrenci olmayan gençler var. 15-24 yaş arasında genç işsizlik oranı yüzde 15 civarında. İş bulamayanların hali zaten perişan. Aileye yük olma psikolojisi var birçoğunun üzerinde, ekonomi zaten kötü. İş bulanların da birçoğu asgari ücret alıyor, mesai ücreti alamıyor ama günde 10 saat 12 saat çalıştırılıyor. Haftada bir gün izinleri oluyor, onda da ne kadar çıkabilirlerse artık biraz çıkıp sosyalleşmeye çalışıyor. Tabi bunlar bu yaşta bekar olanlar. Bir de erkenden evlenip ev geçindirmeye başladılarsa hiç sorma. Nitelikli ara eleman olanlar bu grupta biraz daha iyi diyebiliriz. Ara eleman gerçekten sanayide büyük bir ihtiyaç. Onların da maaşları iyi de olsa dediğim gibi iş yükü çok fazla. Zaten bizim amacımız maaşı iyi olanları anlatmak değil, nasılsa onlara tramvay varmış, yokmuş çok koymaz.

KİRADAN FATURADAN PARA MI KALIYOR
Bir de üniversite mezunu olan gençlerimiz var. Azıcık da onları anlatalım. Genç işsizlik yüzde 15 civarındaysa bunun nedeni her üniversite öğrencilerinin çokluğudur bu arada. O istatistik içine üniversite öğrencileri girmiyor. Onlar mezun olduktan sonra katılıyorlar işsizlik kervanına. Bu kadar çok üniversite açılmasının kötü yanı da eğitimin niteliğinin düşmesi. 22-35 yaş arası diye genç olarak nitelendirdiğimiz bir mezun kesimimiz var. Yeni mezunların birçoğu, eğer çok revaçta olan meslekleri yapmıyorsa zaten kendi alanlarında iş bulamıyor. Farklı alanlarda iş bulabilenler oluyor, onlar da en az 2 sene malum ‘Sana iş öğreteceğiz’ bahanesiyle düşük ücretler ve uzun mesai saatleriyle çalışıyor. Bu şartlarda çalışmayayım dese onun gibi birçok genç arkasında iş için sıra bekliyor. Mecbur yani ne yapsın. Eve çıkayım dese, kiralar 7-8 bin TL. Fatura da doğalgaz hariç diyelim hadi kış yokmuşçasına bin TL. Doğalgazla beraber bin 500 2 bin TL olur o fatura. Kafadan 10 bin TL eve gitti. Kalan 7 bin TL ile de karnını mı doyurur bu gençler, gece hayatına mı akar orasını da ben söylemeyeyim artık.

KAFAYI BU SORUNLARA YORALIM
Yani işin özü Sayın Ali Demirel, bir baba olarak gençleri bu kadar düşünüyorsanız, tramvay seferlerini dert edindiğiniz kadar biraz da iktidar partisinin bir mensubu olarak gençlerin şu sorunlarına mı kafa yorsanız. Belki tweet silmek yerine gençlerin gerçek sorunlarına çözüm olursunuz.