Her yıl 17 Mayıs tarihi, Dünya Hipertansiyon Günü olarak kutlanıyor. Hipertansiyonun nedenleri ve belirtileri hakkında konuşan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Levent, “Hipertansiyon dediğiniz zaman tansiyonumuz 14/9 ve üzerindeyse biz hipertansiyon hastası olarak kabul ediyoruz. Tansiyon niçin önemli? Tansiyon yükseldiği zaman damarlarımızda daralma ve buna bağlı olarak da dolaşım bozukluğu yapmaktadır. Sonuçta damardan beslenen bütün organlarımız zarar görmektedir. O nedenle tansiyon tedavisi çok önemli. Genelde hipertansiyon tanısı tesadüfen konmaktadır, çünkü belirtileri çok gizli oluştuğu için ve diğer hastalıklarla karıştığı için insanlar genelde hipertansiyonu olduğunu geç anlamaktadır. Genelde zararlar oluştuğu zaman tanı konmaktadır. O nedenle şayet kilomuz fazlaysa, anne, baba, kardeşlerimizde ve akrabalarımızda, hipertansiyon tanısı varsa, bunun yanında baş ağrısı, baş dönmesi, kulakta çınlama, uğultu, burun kanaması, kalp bölgesinde, göğüs bölgesinde ağrı ve çarpıntı varsa muhakkak bir tansiyon ölçümü yaptırmamız gerekiyor” dedi.
“14/9 üzerindeyse muhakkak bir dahiliye doktoruna giderek tedavi olmamız gerekmektedir”
Eskişehir Fizyomer Terapia Estetica Denta Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Levent, tansiyonun vücutta yol açacağı zararlar hakkında da ise şöyle konuştu;
“Tansiyon özellikle damarlara zarar verdiği için damarlarda daralma yaparak özellikle beyine giden, kalbinize giden, böbreklere giden ve göze giden damarlarda kan dolaşımını bozmaktadır. Buna bağlı olarak beynimizde vasküler demans dediğimiz unutkanlık ve hafıza bozukluğuna neden olmaktadır. Şayet tansiyon çok yükselirse beyinde kanama yaparak inme dediğimiz felç hastalığa neden olmaktadır. Kalpte de aynı şekilde kalp krizine ve sonuçta kalp yetmezliğine kadar giden sonuçlar doğurmaktadır. Böbrek yetmezliği yapabilmektedir. Gözünüzde görme bozukluğu ve aynı zamanda körlüğe kadar giden bozukluklara neden olmaktadır. O nedenle tansiyonumuzu ölçtürüp 14/9 üzerindeyse muhakkak bir dâhiliye doktoruna giderek tedavi olmamız gerekmektedir.”
“Sağlıklı bir şekilde beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak sağlıklı kiloya inmemiz gerekiyor”
Yüksek Tansiyonun tedavisinde iki basamak bulunduğunu belirten, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent, "Öncelikle kendimize düşen görevler vardır. Şayet kilomuz çok fazlaysa sağlıklı bir şekilde beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak sağlıklı kiloya inmemiz gerekiyor. Stresimizi kontrol etmemiz lazım. Çünkü stres gerçekten tansiyonunuzu çok etkiliyor, yükseltiyor. Bunun yanında az tuz tüketmek önemli. Muhakkak bir dahiliye doktoruna muayene olarak yaşımıza uygun ve hastalığımıza uygun şekilde ilaç tedavisi almak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Uzmanından hipertansiyon ile ilgili tavsiyeler
Eskişehir Fizyomer Terapia Estetica Denta Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Levent, Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle hipertansiyon hakkında uyarılarda ve tavsiyelerde bulundu.
Bunlar da ilginizi çekebilir