Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılan 20 kişilik ekibin çalışmalarının yanında diplomatik faaliyetler de yürütülüyor.
Türk bilim insanları, 2017'den bu yana Ulusal Antarktika Bilim Seferleri kapsamında iklim değişikliği, atmosfer araştırmaları, deniz haritalama, okyanus bilimi sismik gözlemler ve biyoçeşitlilik gibi konulardaki araştırmalar için, 9 ziyaret gerçekleştirdi.
Bu yıl, "bilim ve barış kıtası" olarak adlandırılan Antarktika'da yaşam bilimleri, sosyal bilimler, fiziki bilimler ve yer bilimleri gibi alanlarda 19 proje icra edilecek.
Ekip, Güney Kore'ye ait King Sejong İstasyonu, Brezilya’nın Comandante Ferraz İstasyonu ve Ekvador'un Pedro Vicente Maldonado Üssü ziyaretleri sırasında üs ve istasyonlarda bilimsel çalışmalar yapan araştırmacılardan bilgiler alarak, onların yaşam alanlarını ve çalışmalarını inceleme fırsatı buldu.
Bu yıl, "bilim ve barış kıtası" olarak adlandırılan Antarktika'da yaşam bilimleri, sosyal bilimler, fiziki bilimler ve yer bilimleri gibi alanlarda 19 proje icra edilecek.
Törende, Türkiye ve Ekvador bilim insanlarının eşliğinde iki ülke bayrağı göndere çekilirken karşılıklı hediye takdimi gerçekleştirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da ziyareti değerlendirdi. Antarktika'da Ekvador’un Pedro Vicente Maldonado Üssü ziyaretinin iki ülke ilişkilerini daha da iyi hale getireceğini belirten Kacır, “Ülkemizin kutup araştırma faaliyetleri aynı zamanda bilim diplomasisi alanına hizmet ediyor. Ekvador ile ilişkilerimizin 75. yılında gerçekleşen bu ziyareti kıymetli buluyor, iki ülkenin Antarktika’nın zorlu koşullarında bilimsel ve lojistik işbirliğinin daha da gelişmesini temenni ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.