Türk Kızılay, insani yardım faaliyetleri ve kan bağışlarıyla hayat kurtarmaya devam ederken, aynı zamanda kan torbalarının yerli üretimi için önemli bir adım atıyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 3 milyon kan torbası kullanılıyor, ancak bu torbalar şu anda yalnızca yurt dışından temin ediliyor. Türk Kızılay, ithalata bağımlılığı azaltmak ve maliyetleri düşürmek amacıyla kan torbalarını yerli üretimle karşılamayı planlıyor.

2023 yılı itibarıyla, Türk Kızılay, 69 kan bağış merkezi ve 18 bölge kan merkezi aracılığıyla 2 milyon 779 bin 311 ünite kan bağışı topladı. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı işbirliğinde yürütülen TÜRKÖK projesi ile 1 milyonu aşkın kök hücre bağışçısı adayı kazandırıldı. 2024'te ise 107 bin 214 kişi daha kök hücre bağışçısı olmak için başvurdu. Türk Kızılay, bu bağış faaliyetlerinin sürdürülebilirliği için kritik öneme sahip kan torbalarının üretimini, Türkiye'deki ilk yerli üretim tesisinde gerçekleştirecek. Bu tesis, yılda 3 milyon kan torbası üretme kapasitesine sahip olacak ve ithalata olan bağımlılığı azaltarak, Türkiye’yi yaklaşık 800 milyon liralık ithalattan kurtaracak.

Türk Kızılay'ın yerli kan torbası üretimi tesisi, sadece Türkiye'nin tedarik güvenliğini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda sağlık alanında büyük bir tasarruf sağlayacak. Yıl sonunda faaliyete geçmesi planlanan tesis, Türk Kızılay'ın bağış faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini güçlendirirken, lösemi gibi ciddi hastalıklarla mücadele eden binlerce hastaya umut olmaya devam edecek.

Kaynak: AA