Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon’da üç kez konakladığı ve adını taşıyan Atatürk Köşkü, 2024 yılında 300 bin 548 ziyaretçiyle rekor ilgi gördü.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde bulunan ve özel müze statüsünde hizmet veren köşk, 29 Ekim 2023’te tamamlanan restorasyon çalışmaları sonrası yeniden kapılarını açtı. Şehir merkezine yakın konumu ve tarihi dokusuyla dikkat çeken köşk, yıl boyunca 238 bin 702 yerli ve 61 bin 846 yabancı turisti ağırladı.
- ve 20. yüzyıla ait mobilyalar, porselenler, halılar ve Atatürk’e ait tablolar gibi önemli eserlerin sergilendiği köşk, aynı zamanda Atatürk’ün vasiyetini kaleme aldığı “Vasiyet Odası”yla da ziyaretçiler için özel bir anlam taşıyor.
Kültürel Etkinlikler ve Tarihi Doku
Haftanın 7 günü açık olan Atatürk Köşkü’nde yaz aylarında Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan dinletiler düzenlenirken, Cumhuriyet Bayramı gibi özel günlerde sergi ve etkinlikler gerçekleştiriliyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, köşkün manevi atmosferiyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çektiğini belirtti. Erdoğan, “Atatürk Köşkü, Cumhuriyetimizin kurucusunun Trabzon’da konakladığı ve vasiyetini yazdığı tarihi bir mekandır. Yenilenen yüzüyle ziyaretçi sayımız her geçen yıl artıyor” dedi.
Ziyaretçilerin Gözünden Atatürk Köşkü
Restorasyonun ardından köşkü ikinci kez ziyaret ettiğini belirten Muhammet Pehlivan, “Köşkün çevre düzenlemesi çok güzel olmuş. Tarihi dokusunu koruyarak daha da anlamlı bir hale gelmiş” dedi. Köşk, aynı zamanda düğün ve nişan çekimleri için de tercih edilen özel bir mekan.
Atatürk Köşkü, tarih ve kültür meraklıları için Trabzon’un en önemli turistik duraklarından biri olmaya devam ediyor.