"DOKAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı", Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Bakan Kacır’ın katılımıyla Giresun’da gerçekleştirildi. Kacır, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin üretim gücünü, iş gücü kapasitesini, ihracatını ve yenilikçi potansiyelini güçlü ve dinamik şehirlerle daha ileriye taşıma konusunda kararlı olduklarını söyledi. DOKAP Bölgesi'nin tarihi İpek Yolu'nun önemli liman merkezlerinden olan Karadeniz Havzası ve Kafkasya'nın dünyaya açılan kapısı olduğunu dile getiren Kacır, geçen 22 yılda DOKAP illerinde 19 yeni OSB kurarak bu alandaki sayıyı 20'den 39'a çıkardıklarının altını çizdi.
OSB’LERDE 80 BİN VATANDAŞA İSTİHDAM SAĞLADIK
OSB'lerde 80 bin vatandaşa istihdam sağladıklarını vurgulayan Kacır, "Yatırım teşvik sistemimizle 562 milyar lira yatırım tutarına sahip ve 174 bin vatandaşımıza ekmek kapısı olacak 5 bin 849 yatırımı destekledik. DOKAP illerinde, katma değerli üretim ve inovasyon altyapısının geliştirilmesinde lokomotif rol üstlenen 6 teknopark ve 13 AR-GE merkezi kurduk. DOKAP Bölge Kalkınma İdaremiz eliyle, su kaynaklarının verimli kullanımından kırsal kalkınmaya, yeşil dönüşümden beşeri kapasitenin ve turizm altyapısının geliştirilmesine kadar farklı alanlarda 12 yılda, 947 projeye, 11,3 milyar lira ödenek tahsis ettik." dedi.
BÜTÜNCÜL BİR YOL HARİTASI
Yenilikçi, kapsayıcı ve uzun vadeli planlama anlayışıyla hazırlanan DOKAP Eylem Planı'nın bölgenin rekabet gücünü artırmaya ve yerel potansiyeli en üst düzeyde değerlendirmeye yönelik özgün ve bütüncül bir yol haritası sunduğunu vurgulayan Kacır, "Planda, 'sürdürülebilir bir kalkınma anlayışıyla nitelikli tarımı ve mavi ekonomisiyle büyüyen, yeşile yolculuk odağında turizmin geliştiği bir DOKAP Bölgesi' vizyonunu hayata geçireceğiz. Bölgemizin çok boyutlu kalkınmasını temin edecek 4 dönüşüm programı belirledik. Bu programlardan ilki 31 milyar lira bütçeyle gerçekleştirmeyi planladığımız 'Tarımsal Sulamada Etkin Yönetim Programı'. Program doğrultusunda, DOKAP Bölgesi'ndeki su kaynaklarının verimli kullanımı ve sulanabilir tarım alanlarının payının artırılması amacıyla hayata geçirilecek projelerle 2028'de bölgenin sulanabilir tarım arazisi varlığı 3 milyon dekardan 4 milyon 800 bin dekara, gölet sayısı 289'dan 309'a çıkacak. 8,6 milyar lira bütçeli 'Tarımda Gelir Artışı Programı'nın odağında, bölge şartlarına uygun tarımsal üretimin gerçekleştirilmesi ve verimliliğin artırılması yer alıyor. Bu başlıkta yürütülecek 17 projeyle bölgemizin tarımsal GSYH'si 130 milyardan 209 milyar liraya, ıslah edilen mera alanı 2,8 milyon dekardan 3,5 milyon dekara yükselecek." ifadelerini kullandı.
TURİZME 30,3 MİLYAR LİRA AYRILDI
Bölgede gerçekleştirilen bal üretiminin 26 bin tondan 31 bin 500 tona çıkarılacağını dile getiren Kacır, su ürünleri, deniz ve kıyı turizmi, deniz taşımacılığı ve gemi yapımı gibi Karadeniz ile doğrudan bağlantılı olan ekonomik potansiyeli "Mavi Ekonomide Gelir Artışı Programı" ile harekete geçireceklerini kaydetti. Kacır, söz konusu programla bölgenin "mavi ekonomi" alanında koruma-kullanma dengesini gözetip etkin bir dönüşüm sağlamayı hedeflediklerinin altını çizerek, "13,5 milyar lira bütçeli 'Mavi Ekonomide Gelir Artışı Programı' kapsamında 2028 yılı sonuna kadar iç sulardaki su ürünleri üretimini 77 bin tona, su ürünleri ihracatı yapılan ülke sayısını 30'a yükselteceğiz. 3 yeni kıyı turizmi destinasyon alanını bölgemize kazandıracağız. Turizm sektöründe ekonomik büyümenin sürdürülebilir bir anlayışla ivmelendirilmesini sağlayarak, bölgemizin uluslararası ölçekte değer kazanmasının önünü açacağız. Eylem planımızın 5 yıllık döneminde, yeşile yolculuğun merkezi olan bölgemize, turizm alanında 30,3 milyar lira kaynak aktarmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
TOPLAM 158 PROJE İÇİN 394 MİLYAR LİRA KAYNAK
Gerçekleştirecekleri çalışmalarla 2028 sonunda Yeşil Yol Projesi'nin nihayete erdirileceğini belirten Kacır, "Bölgeye ziyarette bulunacak turist sayısını 2,8 milyondan 4,5 milyona yükseltmeyi ve geceleme sayısını ise 4,9 milyondan 9 milyona çıkarmayı planlıyoruz. DOKAP Eylem Planı kapsamında, 5 yıllık dönemde hayata geçirilecek 158 proje için 394 milyar lira kaynak aktaracağız. Ayrıca Yerel Kalkınma Hamlesi teşvik programımız kapsamında 12 milyar liralık 44 yeni özel sektör yatırımını da bölgeye kazandıracağız. Ortaya koyduğumuz güçlü vizyon doğrultusunda, ülkemizin her köşesinde olduğu gibi DOKAP Bölgesi'nde de kalkınma hamlelerimizi kararlılıkla sürdürecek, bölgemizi ihya etmeye devam edeceğiz." dedi.
Kacır, bölgesel kalkınmaya yeni bir ivme kazandıracak ve mevcut kazanımları daha da ileriye taşıyacak projeleri içeren 2024-2028 DOKAP, DAP, GAP ve KOP Eylem planlarının 7 Mart'ta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe girdiğini sözlerine ekledi.
Programa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler de katıldı.