Caminin 1295 yılında yapıldığına dikkat çeken Başkan Bekir Kalır, ‘‘Hamakarahisar Kaplıcası (Çardak Hamamı): Selçuklu eseridir camii ile bütünleşmiş yapıdır. Kaplıcanın suyu hafif eğimli bir tepenin yamacındaki tek bir kaynaktan çıkıyor. 35 ˚C sıcaklıktaki suyun debisi 45 lt/ sn. Kaplıca suyu Bikarbonatlı, Kalsiyumlu, Sodyumlu, Bromürlü ve radyoaktif bir bileşime sahiptir.
Kaplıca suları banyo ve içme kürleri için elverişlidir. Kaplıcada yer alan ve tarihsel değeri de olan iki hamamın içinde 1.5m derinliğinde ve 6mx6m boyutlarında biri erkeklere, biri kadınlara ayrılmış iki havuz var. Romatizmal hastalıklar, böbrek, idrar yolu hastalıkları, metabolizma bozuklukları, cilt hastalıkları ve sinir sisteminin uyarılmasında yararlıdır. Ezelden olduğu gibi örf, adet ve geleneklerine önem veren ve bunların yaşatılmasını çok önemli gören günümüz insanları da, atalarımızda olduğu gibi böylesine mutluluklar yaşamak istiyorlar.
Cami ve kaplıca zaman zaman onarım görmüş ise de Anadolu’da benzeri az bulunan bu eserin acilen aslına uygun şekilde restore edilmesi gerekmektedir. Mülkiyeti Sivrihisar Belediyesi’ne ait olan külliyenin restorasyonuna ivedilikle başlanmalıdır. Dileğimiz çalışmaların bir an önce başlatılıp Ata yadigârı esere işlevlik kazandırılması’’ şeklinde konuştu.
Tarihi cami bir an önce restore edilmeli
Sivrihisar Eğitim Vakfı Başkanı Bekir Kalır, Selçuklu döneminde yapılan Hamamkarahisar Camii’nin restorasyonun yapılması gerektiğini belirtti.
Bunlar da ilginizi çekebilir