Eskişehir’in özelliklerinden bir tanesi de eğitim kenti olması; kaliteli devlet ve özel okullarıyla, üç üniversitesiyle, Açıköğretim programlarıyla ve başarılı eğitimcileriyle Türkiye’nin sayılı şehirleri arasında. (Burada Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in katkısını ayrıca ifade etmek gerekir.)
Öyle ki, AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı’nın girişimleriyle, Eskişehir, 2019’da, Türk Dünyası Eğitim Başkenti olmuştu.
Avcı, bu unvanın 2019 ile sınırlı kalmayacağını, Eskişehir’in ilelebet eğitim başkenti olacağını ifade etmişti.
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (EOSB) teknik lise ve İl Halk Kütüphanesi, eğitim başkentliği kapsamında yapılan yatırımlar mesela…
*
Ancak gelin görün ki, yurt çapında eğitim şehri olarak anılan, ‘Eğitim Başkenti’ gibi havalı bir unvanı bulunan Eskişehir’in en büyük mahallesi olan Emek’te, Allah için bir tek lise yok.
Tekraren söylüyorum: Emek Mahallesi, 60 bine dayanan nüfusuyla Eskişehir’in en büyük mahallesi.Daha çarpıcı bir biçimde anlatmak gerekirse; Sivrihisar, Çifteler, Seyitgazi, Alpu ve Mihalgazi’nin toplam nüfusu kadar yaşayan insan var Emek’te. Ve fakat bir tane lise yok! Emek’te yaşayan vatandaşlar bu konuda zorluk çekiyorlar. Çocuklarını çevre mahallelere göndermek durumunda kalıyorlar. Bu durum hem ekonomik anlamda hem ulaşım anlamında birtakım problemleri de beraberinde getiriyor. Emek mahallesinde yaşayan insanların ekonomik koşulları da göz önüne alındığında, veliler ne yapacaklarını şaşırmış halde yetkililerden yardım istiyor.
*
Evet, lise ve dengi eğitim kurumları için adrese dayalı okul zorunluluğu yok.
Ancak büyük ve kalabalık bölgelerde ihtiyaca göre bir veya daha fazla okul yapmak teamüller içerisinde var; hele ki Türkiye gibi sosyal bir devlette, dahası, vatandaşı yoksullukla cebelleşen bir devlette, olmaması gibi bir lüks yok.
*
Bu noktada Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre ile görüştüm.
Töre’yi kısa zaman önce tanıdık; şahsi kanaatim şudur ki: Tuttuğunu koparan bir bürokrat!
Pervin Hoca, Emek Mahallesi’ndeki lise sorununun farkında olduğunu söyledi ve bu konuda çalışmaya başladıklarını ifade etti.
Şöyle ki:
‘HAZİNE ARAZİSİ ARIYORUZ’
“Emek Mahallesine bir lise yapma planımız var. Ancak şöyle bir açmazla karşı karşıyayız. Bu bölgede Milli Eğitim’e ait bir hazine arazisi yok. O halde ne yapacağız? İlk önce biz Emek Mahallesi’nde bir arazi edineceğiz. Şimdi böyle bir arazi araştırıyoruz. Milli Eğitim’in orada arazisi yok ama belki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün veya başka bir müdürlüğümüzün arazisi olabilir. Şimdi niye illa kamu arazisi arıyoruz? Belediye zamanında orada yanlış plan hazırlamış, özel araziyi eğitim alanı göstermiş. Şimdi orayı kamulaştırmak gerek ki devlet okulu yapılabilsin. Ancak devlet de haklı olarak diyor ki: Kamulaştırmaya para harcamayın, hazine arazilerine kurumları inşa edin, kamulaştırmaya para harcamak yerine o parayı inşaat bedeli için kullanın. O nedenle biz de orada bir kamu arazisi araştırması yapıyoruz ki devletimizin kasasından gereksiz yere fazla para çıkmasın.
HAYIRSEVER VATANDAŞLARA ÇAĞRI
Siz de iyi biliyorsunuz ki Sayın Valimiz Erol Ayyıldız eğitim konularında çok hassastır, kendisine de bu konuyu ilettim, sağ olsun yakından ilgileniyor. Bakın size başka bir formül de söyleyeyim: Bir taraftan da hayırsever araştırmasına girişeceğim. Bakarsınız bir hayırsever vatandaşımız çıkar, bize orada bir arazi bağışlar ve biz de okulumuzu yaparız, bu da bir seçenek. Ama ben Pervin Töre olarak söz veriyorum, elimden geleni yapacağım, gerekirse Ankara’ya gidip bu sorunu çözeceğim.”
*
Pervin Töre’nin Emek Mahallesindeki lise sorununa yaklaşımını yukarıda okudunuz.
Olumlu bir yaklaşım olduğunu net ifadelerle söyleyebilirim.
Başta da ifade ettiğim gibi, Töre, tuttuğunu koparan bir bürokrat!
Emek’te yıllardır süren lise problemini de çözeceğine inanıyorum.
Sanırım bu noktada Emek’te yaşayanlarınbiraz daha sabretmesi gerekiyor.
Sabrın sonu selamet gibi görünüyor…