Etkinliğe, Yunus Emre Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu müdürü Prof. Dr. Göksel Arlı, Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik, Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri Programı öğrencileri katılım gösterdi.
Prof. Dr. Göksel Arlı: "Program yüzde 100 doluluk oranında"
Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen panelin açılış konuşmasında Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu müdürü Prof. Dr. Göksel Arlı, ‘’ Eczane hizmetleri programı öğrencilerimizi ve eczacı odasını bir araya getiren bu etkinlikte öğrencilerimiz; Ne yapacaklar, Sektörde onları neler bekliyor, Hangi alanda çalışmaları daha uygun gibi sorulara cevap bulacaklar. 2008 yılında Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neşe Kırımer hocamız ve Eczacılık Fakültesi'nin bir önceki dönem dekanı Prof. Dr. Bülent Ergun Hocamız, bu alanda ciddi bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum dedi. Eczanede çalışan kişilerin eğitimli olması gerekiyor. En azından eczane işleyişi, ilaççılar hakkında bilgisi olması gerekiyor. Bununla ilgili bir eczane teknikerleri programı açalım dedi. Ancak o güne böyle bir program Türkiye'de yoktu. Ve kimse ne müfredatı hakkında bilgi sahibi ne de açılacak olan programa ne derece talep olacağı konusunda bilgi sahibi değildi. Hatta bazı eczacılık fakültelerinden biz bu konuda eleştiri aldık. Düşünceleri eczane teknikerlerinin dört yıllık eczacılık fakültelerine geçerek, zaten çok fazla olan eczacı istihdamını önlemeleri şeklindeydi. Ama biz hazırladığımız müfredatta bu durumun hiçbir şekilde olmayacak halini hazırladık. Çünkü herkesin bu alanda kendi işini yapması gerekiyordu. Evet, biz programı hazırladık ve Yüksek Öğretim Kurumu'na sunduk ve hemen kabul edildi bu program. Ve Anadolu Üniversitesi'ndeki eczane hizmetleri Türkiye'de bir ilk olması açısından son derece önem taşıyor bizim için. Ve 2024 yılında hala, bakın bu program %100 dolu oranında. Bu program daha sonra arkadaşlar bakın burası oldukça önemli şu anda devlet ve vakıf üniversiteleri olmak üzere 112 üniversitenin meslek yüksekokulu ya da sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu programında şu anda ve daha da güzeli bizim hazırladığımız müfredatla ders programıyla şu anda eğitime devam ediyor. Bu durumda gerçekten ne kadar doğru bir karar verildiğini gösteriyor. Çünkü eğitimle, sektörü bilen eczane tekniklerine gerçekten ihtiyaç olduğunun bir göstergesi. Kuşkusuz eczacılık ve eczane işleyişi hakkında yeni gelişmeleri takip etmek ve bu konuda sektörde çalışanların deneyimlerini öğrencilere aktarmak bizim için çok daha önemli. Bu amaçla Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Eczacı Odası arasında bir protokol imzalandı. Detayları birazdan Eskişehir Eczacı Odası Başkanı’ndan da dinleyeceğiz. Hepimiz için yararlı bir panel olmasını diliyorum ve katılımlarınız için çok teşekkür ediyorum.’’ dedi ve Anadolu Üniversitesi'ndeki eczane hizmetlerinin Türkiye'de bir ilk olması açısından son derece önem taşıdığını belirtti.
‘’Bu paneli hem önemli hem de çok kıymetli görüyoruz’’
Eczane Hizmetleri Programı öğrencileri için düzenlenen etkinlikte Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik, ‘’ Hepinizi Eskişehir Eczacı Odası adına saygıyla selamlıyorum. Öncelikle bu paneli hem önemli hem de çok kıymetli olarak görüyoruz. Gördüğüm kadarıyla siz de çok yoğun bir katılımda bu panele gerekli önemi verdiğinizi gösteriyorsunuz. Öncelikle sizlere teşekkür ediyorum bu katılımınızdan. Eskişehir Eczacı Odası olarak bizim gerek kamu kurumu kuruluşları olsun gerek STK'lar olsun, diğer odalar olsun birçok paydaşımız var. Burada çok değerli, kıymetli eğitimler alıyorsunuz. Ancak bu bölümde mezun olan birçok arkadaşımız maalesef eğitim aldığı alanlarda iş olanağı sağlayamıyorlar. Biz bununla ilgili de bir yıldır çalışıyoruz ve bunu bir protokol ile imzaladık. Bu alanda Sayın Rektör Yardımcımız Yusuf Hoca’nın çok ciddi katkıları oldu. Evet okulda çok güzel eğitimler alıyorsunuz ama pratik noktada biz de neler verebiliriz diye bir program hazırladık ve bunun tanıtımını yapacağız. Sizlere pratik eğitim sağlayacağız. Eczacılık alanında iş ararken buradan alacağınız sertifikaların çok ciddi faydası olacağını söyleyebilirim. Etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.’’ Diyerek katılım gösteren herkese verimli bir panel dilediğini belirtti.
Sektörün Güncel Gelişmeleri Konuşuldu
Yunus Emre Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Eczane Hizmetleri Programı öğrencileri için düzenlediği sektör buluşmasında, eczane hizmetleri alanındaki güncel gelişmeler ve öğrencilerin sektöre dair beklentileri üzerine kapsamlı bir konuşma gerçekleştirdi. Anadolu Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Sevda Er’in moderatörlüğünü yaptığı panelde; Doktor Eczacı Tuba Demir, Eczacı Hilal Işıkova, Eczacı Teknikeri Ümit Dinler ve Eczane Teknikeri Aslıhan Yağlıcan konuşmacı olarak yer aldı.
Meslek Hakkında Bilgiler Verildi
Eczane Hizmetleri Programı öğrencileri için düzenlenen panelde, eczacılık sektörünün mevcut durumu, mesleğin geleceği ve iş olanakları üzerine kapsamlı bir değerlendirme yapıldı. Konuşmacılar, eczacılığın yalnızca ilaç dağıtımıyla sınırlı kalmayıp, giderek sağlık danışmanlığı ve toplum sağlığı gibi alanlarda önemli roller üstlendiğine dikkat çekti. Panel konuşmacıları, mezunların klinik eczacılık, ilaç tedavi yönetimi ve halk sağlığı gibi alanlarda kariyer yapma fırsatları bulabileceğini ortaya koydu. Bu bağlamda, öğrencilerin sadece farmasötik bilgiyle değil, aynı zamanda hastayla iletişim ve hasta odaklı hizmet anlayışını benimsemeleri gerektiği vurgulandı. Etkinlik sonunda panel katılımcılarına ve Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik’e, Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu müdürü Prof. Dr. Göksel Arlı tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.