İlk ve orta öğretimde okuyan çocukların yeterli gıdayı alamadıkları konusu uzun süredir gündemi meşgul ediyor.
Daha düne kadar sabahın kör karanlığında okula gitmek zorunda kalan küçük öğrenciler, şimdilerde biraz daha aydınlıkta okula gitmeye başladılar.
Sabahları doğru dürüstçe kahvaltı yapamıyor çocukların çoğunluğu.
Beslenme çantalarına konulan yiyecekler de malum.
İşte bu konuda eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve sendikalar öğrenciler için ücretsiz yemek talebinde bulundu.
Eskişehir Bilecik Tabip Odası’nda gerçekleştirilen toplantıya Tüm Öğrencileri Velileri Dayanışma Derneği, Eğitim Sen, Çağdaş Yaşamı Desteklenme Derneği, Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği, Eskişehir Bilecik Tabip Odası temsilcileri katıldı.
***
Sendikalar ve sivil toplum kuruluşları adına Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Hamit Güçlüer, Türkiye’de ve Eskişehir’de derinleşen ekonomik krizin, hız kesmeden devam eden zamlara vurgu yaptı.
Hayat pahalılığı ve satın alım gücünün gün geçtikçe düşmesinin mutfaktaki yangını büyütürken artık temel besin gıdalarına dahi ulaşmayı zorlaştırdığını kaydetti.
Öğrencilerin beslenmesinde çok önemli olan et, süt ve ürünlerine de ulaşmanın hemen hemen mümkün olmadığı bir durum oluştu.
Çocukların gelişmesinde önemli olan süt, peynir, yoğurt gibi ürünlerin pahalı olması nedeniyle bu gıdalar yeterli şekilde alınamıyor.
***
Güçlüer, ülkemizin çocuk yoksulluğundaki durumu hakkında da bilgi verirken şunları söyledi.
“Türkiye, OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğunda ilk sıradadır. Ülkemizde okula aç giden çocuk sayısı her geçen gün artarken, çok sayıda kurum bütün okullarda ücretsiz okul beslenme programı hazırlanması çağrısı yapmaktadır. Türkiye’deki bu durum Eskişehir için de geçerlidir. Bugün Eskişehir’de her 5 çocuktan 1’i derin yoksulluk sorunları ile yüzleşmekte, yeterli ve besleyici gıdaya ulaşamamaktadır. Bu noktada yapılacak en acil eylem, bir an önce okullarda kamunun öğle yemeği ile temiz ve sağlıklı su sunmasıdır. Bugüne kadar yapılan çağrılar maalesef siyasi iktidar ve MEB tarafından duyulmamaktadır. Görev yerel yönetimlere düşmektedir.”
Güçlüer’in dikkat çektiği konu önemli, bu konuda yetkililer bir an önce gereğini yapmalı.