TÜRKİYE

O saldırıyı 34 yıldır unutamıyor: Ölümle burun buruna geldi

Emekli kimya mühendisi Demirbaş, emeklilik döneminde mesleki bilgi birikimini ve görev süresi boyunca yaşadığı sıra dışı olayları bir kitapta topladı.

Kocaeli’nin Kartepe ilçesi Uzuntarla Mahallesi’nde yaşayan 74 yaşındaki emekli kimya mühendisi Halil İbrahim Demirbaş, Türkiye’nin kriminal laboratuvarlarının ilk çalışanlarından biri olarak yıllara dayanan mesleki deneyimlerini ve unutamadığı hatıralarını kaleme aldı. Demirbaş, kriminal laboratuvarlarında 34 yıl boyunca çeşitli görevlerde yer aldıktan sonra emekliye ayrıldı. Emeklilik döneminde ise mesleki bilgi birikimini ve görev süresi boyunca yaşadığı sıra dışı olayları bir kitapta topladı.

Eğitim ve Kariyer Yolculuğu

Halil İbrahim Demirbaş, lise eğitimini Ankara Yenişehir Sağlık Koleji’nde, üniversite eğitimlerini ise Berlin Teknik Üniversitesi ve Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi Kimya Mühendislik Fakültesi’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitiminin ardından 1977 yılında laboratuvar teknisyeni olarak göreve başlayan Demirbaş, Türkiye’deki kriminal laboratuvarlarının geliştirilme sürecinde aktif rol aldı.

1980’li yıllarda Türkiye’de kriminal laboratuvarlarının henüz yeni kurulmaya başlandığını belirten Demirbaş, bu süreçte Ankara Kriminal Laboratuvar Daire Başkanlığı’na bağlı Kimya Şube Müdürlüğü’nde görev aldı. Almanya’da aldığı ileri eğitimlerle kriminal inceleme alanında uzmanlaşan Demirbaş, patlayıcı maddeler, uyuşturucu analizleri, zehirlenme vakaları ve şüpheli ölümler gibi birçok farklı alanda çalıştı.

Tecrübelerini “Kimyasal Sorgular” Kitabında Topladı

2001 yılında emekli olduktan sonra da mesleki çalışmalara devam eden Demirbaş, 7 yıl boyunca iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak görev yaptı. Emeklilik sürecinde ise tüm bilgi ve tecrübelerini "Kimyasal Sorgular (Bir Kimya Mühendisinin Sıra Dışı Gerçek Anıları)" adlı kitabında bir araya getirdi.

Kitapta, uyuşturucu madde türlerinden yanıcı ve patlayıcı maddelere, olay yerindeki biyolojik materyal ve lekelerin toplanmasına kadar kriminal incelemenin detaylarına yer verdiğini ifade eden Demirbaş, bu kitabın özellikle kimya mühendisliği ve adli bilimler alanında çalışanlar için faydalı olabileceğini belirtti.

Demirbaş, kitabında meslek hayatında unutamadığı bir olayı da anlattı. Erzurum’da görev yaptığı dönemde, terör örgütü PKK tarafından Iğdır Adliyesi’nin yakılmasının ardından inceleme yapmak üzere bölgeye gönderildiğini söyledi. İncelemelerin ardından dönüş yolunda teröristler tarafından yollarının kesildiğini ifade eden Demirbaş, “Sarıkamış’a yakın bir bölgede aracımız durduruldu ve çatışma çıktı. Şoförümüz şehit oldu, ben ise sağ kalçamdan yaralandım. Olay sırasında uzun namlulu silahlardan çıkan mermilerin taşlara çarpışını izlemek, hayatım boyunca unutamayacağım bir anı oldu” dedi.Türkiye’ye kaçak yollarla sokulan akaryakıt incelemelerinde de görev alan Demirbaş, yaptığı araştırmalar sırasında benzine yüzde 1 oranında su eklendiğinde bunun fark edilmediğini tespit ettiğini söyledi. Bu bulgularını laboratuvar raporları ve bilimsel makalelerle desteklediğini ifade eden Demirbaş, “Bulgularımı detaylandırarak bölge laboratuvarlarına kitapçıklar gönderdim. Bu çalışma, akaryakıt sektörünün kendi ürünlerini daha etkin bir şekilde denetlemesi gerektiği sonucunu ortaya koydu” dedi.

Kitabının Gençlere ve Üniversitelere Katkı Sağlamasını Umuyor

Halil İbrahim Demirbaş, kitabını yazma motivasyonunun yalnızca geçmişi kayda geçirmek olmadığını, aynı zamanda gelecek nesillere fayda sağlamayı amaçladığını belirtti. “Kitabım, üniversitelerde ve sanayi sektöründe faydalı olabilir. Araştırma her zaman bilgi üretir, bu bilgiyi üniversiteler ve endüstri değerlendirmelidir. Kitap yazmaktaki hedeflerimden biri de bu katkıyı sunmaktır” dedi.

Halil İbrahim Demirbaş’ın “Kimyasal Sorgular” adlı kitabı, kriminal bilimler ve kimya mühendisliği alanına ilgi duyan herkes için değerli bir kaynak niteliği taşıyor.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }