Türkiye’de genç olmak gerçekten zor. Gençlerin büyük bir çoğunluğu emeklerinin karşılığını hemen hemen hiçbir yerde alamıyor. İş olsun, eğitim olsun birçok konuda yaşanıyor bu durum. Son olarak da yaklaşık 1 milyon 500 bin genç KPSS şoku yaşadı. Sınav sorularının çalındığı ortaya çıktı, KPSS ertelendi. O gençlerin psikolojisini düşünmek lazım. Aylarca emek verdiler, sınava girdiler. Sınavları iyi ya da kötü geçse de sınav psikolojisinden kurtuldular derken bu haber patlak verdi. Şimdi yeniden o psikolojiye girmeleri gerekecek. Nereden baksan 2 ay daha sınava çalışmak zorunda kalacaklar. Birçok gencin aynı verimi yakalaması çok zor olacak. Bugün 2018’den bu yana yapılan KPSS’lerin incelendiği gibi de bir iddia okudum. Eğer öyleyse durum daha da vahim. Buradaki tek teselli birilerinin duruma uyanıp, olayı ortaya çıkarması. En azından gençlerin hakkı yenmemiş olacak. Yine de ümitsizliğe kapılan, bu süreçte çalışsa da verim alamayacak gençler olacak. Onların da vebali bu hırsızlığa izin verenlerin boynuna. Liyakatsiz atamaların, torpille işe alımların sonucu maalesef geldiğimiz nokta bu.
LİYAKAT OLUNCA BAŞARI DA GELİYOR
Bir de liyakate uygun yapılan işlere bakalım. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi, sanayinin ihtiyaçlarını karşılaması için Özel EOSB Mesleki ve Teknik Lisesi’ni kurdu. Bu yıl 390 kişi alınacak okula binden fazla öğrenci başvurdu. Yıl içinde Okul Müdürü Rahmi Özyiğit, Okul Müdür Yardımcısı Bülent Seğmen ve robotik takımıyla güzel bir röportaj gerçekleştirmiştim. Okulun adı özel ama öğrencilerden ücret alınmıyor ve hepsi burslu okuyor. Okulda öğrenciler sanayide kullanılan makinelerin ya birebir aynıları ya da küçük modelleri ile çalışma fırsatı buluyor. Sanayi için verilen üst düzey eğitimlerin yanı sıra çocuklara çeşit çeşit sosyal faaliyete katılma imkanı da sunuluyor. Okulun bahçesinde meyve sebze yetiştiriyorlar daha sonra bu sebzelerden turşu yapıyorlar. Spor faaliyetleri, robotik takımı, tiyatro kulübü ve daha birçok kulüp bulunuyor. O dönem Okul Müdürü Rahmi Bey, başka illerden okula kayıt olabilmek için telefonlar aldıklarını söylemişti. Kontenjanın 2,5 katı başvuru alınması da okulun başarısını tescilliyor. İşini layıkıyla yapan kişiler, hak ettikleri görevlere getirilince sonuçlar da bu şekilde başarılı oluyor. Bu konuda hem EOSB Başkanı Nadir Küpeli’yi hem de EOSB Başkanvekili ve Okul Temsilcisi Metin Saraç’ı da ayrıca tebrik etmek lazım.
DENETİMLER SIKLAŞTIRILMALI
Eğitimden girmişken eğitimden devam edelim bari. Yıllardır yaşanan bir problem de okul kayıt dönemlerinde bağış adı altında kayıt parası toplanması. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Valilik aracılığıyla okullara bu konuda uyarı yazısı gönderildiğini söyledi. Ne kadar etkili olur o kısmı tartışılır. Sonuçta devletin tüm okullara yetişemediği de bir gerçek. Maalesef her okul aynı standartlara sahip değil. Bunun çözüm yolu bağış adı altında herkesten kayıt parası toplamak değil. Özellikle ekonomik kriz döneminde birçok ailenin eğitim masrafları da çok yükseldi. Bunları bile karşılamakta zorlanıyor aileler. Yine de durumu iyi olan ve eğitime destek olmak isteyen de birçok vatandaş olabilir. Bağış yapmak isteyenlerden elbette bağış toplanabilir ama veremeyenlere baskı yapılması kabul edilemez. Bağış yapanların çocuklarının özel muamele görmesi gibi durumlar da kabul edilemez. Bu konuda denetimlerin sıklaştırılması ve bu durumların önüne geçilmesi gerekiyor.