ESKİŞEHİR

Muhabbet kuşu bakımında nelere dikkat etmek gerekiyor?

Pandemi dönemi vatandaşları evcil hayvana bakmaya yöneltti. Muhabbet kuşlarının bakımı ile ilgili Pet Shop işletmecisi Doğuş Tok önemli tavsiyelerde bulundu.

Pandemi döneminde uzun süre evde kalmaların yaşanması vatandaşları evcil hayvana bakmaya yöneltti. Bakmak için en çok tercih edilen evcil hayvanların başında ise muhabbet kuşları geliyor. Muhabbet kuşlarının bakımı ile ilgili Pet Shop işletmecisi Doğuş Tok önemli tavsiyelerde bulundu.

Muhabbet kuşları kanatlıların içerisinde en narinlerinden biri olduğunu söyleyen Doğuş Tok, Bakımlarının gün gün sık sık yapılması gerektiğini Hayvanın almanın değil bakmanın önemli olduğunu belirtti. Günlük bakım hakkında bilgiler veren Tok, “Kafes altı, tünek, temizliği yapılmalı, hayvan idrarına başarsa hayvanda mantara neden olabilir mantar bağlı enfeksiyonlar kapabilir. Günlük bakım günlük su değişimi çok önemli, Sağlıklı bir hayvan 10- 12 yıl arası yaşayabiliyor” şeklinde konuştu.

Tek, ya da eşli olarak besleme tercihinin neye göre yapılmasına yönelik tavsiyelerde bulunan Tok, “Muhabbet kuşları genelde tek bakılır, çift aldığınız zaman hayvan eşiyle ilgilenir. Uzun süre ben onula ilgileneceğim, ben onu konuşturacağım derseniz, tek bakmak daha mantıklı. 12 -13 saat tek başına kalacaksa eş almak daha mantıklı. Yeri geliyor günde 13 saat, 14 saat çalışıyoruz, bu süreçte hayvan tek başına kalıyor. Böyle olunca hayvanda alışmama, stres, size gelmeme, konuşmama gözlenebiliyor” dedi.

‘ISLIĞA YAKIN HARFLERİ DAHA RAHAT ÇIKARTABİLİYOR’

Muhabbet kuşunuzu konuşturmak istiyorsanız, çok ilgilenmek gerekiyor diyen Tok,”Günün içinde onunla ilgilenirseniz, aynı kelimeleri tekrarlarsanız ıslığa yakın harfleri daha rahat çıkarttıklarını belirtti. Muhabbet kuşlarını konuşturmaya yönelik tavsiyelerde bulunan Tok: “Örneğin, c,ç, ş harfleri ıslığa yakın, olduğu için çabuk çıkartıyorlar. Aynı gün içinde sık tekrarlarsanız gün içinde konuşacaktır.  Gün içerisinde hayvan ile ilgilenemiyorsanız, hayvan evde yalnız sessiz kalıyorsa, ses kaydı dinletip konuşmayı öğretebilirsiniz” şeklinde konuştu.

KALİTELİ MAMA İLE BESLEMEK ÖNEMLİ

5 liraya da 60 liraya da mamanın olduğunu söyleyen Tok, “Aralarındaki fark biri daha tohum bazlı oluyor. Kaliteli mama verirseniz hayvan daha sağlıklı daha düzgün olacaktır. Her zaman vitamin vermekte iyi değil. Vitamini belli dönemlerde vermek gerekiyor. Gereksiz vitamin verilmesi, hayvanda ishale neden oluyor. Geçiş dönemleri dediğimiz dönemler var. Hayvanın tüy döküp yeni tüy çıkarttığı dönemlerde hayvanlarda bir halsizlik oluyor. Bir yorgunluk, durgunluk oluyor. O dönemlerde hayvana vitamin desteği yapabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Hastalıklarını anlamak için iyi gözlem yapmanın önemine dikkat çeken Tok, İyi bilen kişilere danışılmasını gerektiğini belirtti. Muhabbet kuşlarının olası yaşayabileceği hastalıklara dair konuşan Tok, “Kuruluk hastalığı diye bir hastalık var, ölümcül oluyor kurtulması zor oluyor. Bu hastalığı elinize alıp severken. Göğüs kafesini yoklamanız lazım, sivrilmeye başladığı zaman. Kuruluk oluyor.  Altına pislik yapışıyorsa ishal olduğu anlamına gelir, Hayvan neşesiz çok kabarık, çok uyuyorsa üşütmüştür.  Hemen ilacını alıp kullanmak lazım” dedi.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }