485’incisi düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında, bu yıl 31’inci kez düzenlenen Manisa Mesir Sanayi Ticaret Fuarı, düzenlenen törenle açıldı. Manisa Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen açılışa Manisa Valisi Vahdettin Özkan, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, Manisa'yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
“Şehrin Uluslararası Tanıtımı İçin Bu Fuarlar Çok Önemli”
Önemli bir haftayı birlikte yaşadıklarını ifade eden Manisa Valisi Vahdettin Özkan, Manisa Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve Kültür Bakanlığı temsilcileri, dernek ile birlikte çok güzel çalışmalar yapıldığını kaydetti. Emeği geçen herkese teşekkür eden Vali Özkan, “Fuarımız bütün bu etkinliklerin odağında bulunan güzel bir aktivite. Geleneksel yönü de var. Bu hafta içinde yapılıyor olması daha da anlamlı. Şehrimizin zenginliklerini hem şehrimizle paylaşmak hem küresel anlamda tanıtımının yapılıyor olması açısından bu programlar çok anlamlı. Bu fuar da bu odağın ortasında bulunuyor. Fuarla ilgili organizasyonu yapanlara teşekkürlerimi iletiyorum. Şehrimizdeki geleneğin, hem gelecek nesillere aktarılması hem de ticari faaliyete çevrilmesi açısından da önemli. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Şehrin Vizyonunu Ortaya Koyan, Şehrin Tanıtımında Önemli Bir Etkinlik”
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, fuarın, sadece ekonomik bir faaliyet değil aynı zamanda şehrin geleneklerini, üretim gücünü, vizyonunu ortaya koyan ve şehrin tanıtımında önemli bir noktada olduğunu söyledi. 31 yıllık geçmişe sahip fuarın, Mesir Festivali gibi bir geçmişe sahip olmasını umduğunu söyleyen Başkan Zeyrek, “Burada üreticilerin ürünlerini sergilemesini, aynı zamanda Manisa’nın vizyonunu ve ticaret anlayışı açısından da çok önemli bulduğumu belirtmek isterim. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1923 yılında düzenlediği İzmir İktisat Kongresi ile güçlü bir başlangıç yapmış; ‘İktisadi zaferler, siyasi ve askeri zaferleri kalıcı kılar’ demiştir. Bu yüzden iktisadın, ekonominin vizyonun ve geleceğin ışığını tutan bu fuarların devamlılığı bizler için de çok önemlidir. Bu yıl da otomotivden beyaz eşyaya, mobilyadan tarım ekipmanlarına, ev dekorasyonundan teknolojiye kadar çeşitli yelpazeye sahip olan bu fuara şehrimizin hem ekonomisini düzeltmek, vizyonunu ortaya koymak için birçok firmayı davet ettik” dedi.
“Bu Bir Gelenek Değil, Birliği Ve Beraberliğin En Güzel Göstergesidir”
Bugün başlayan Mesir Macunu Festivali’nin şehrin her yerinde etkinliklerle sürdüğünü söyleyen Başkan Zeyrek, “Pazar günü gerçekleştirilecek saçım töreniyle festival coşkusu zirveye ulaşacak. Manisa’nın tarihine, kültürüne ve ekonomisine yön veren bu gelenek sadece bir kutlama değil aynı zamanda birlik ve beraberliğin en güzel göstergesi olacaktır. Bu büyük ve köklü organizasyonu yalnızca konserler ve geleneksel mesir saçımı ile sınırlı tutmadık. Manisa hafta boyunca kültürden sanata, spordan gastronomiye ve herkesin paydaş olabileceği, eğlenebileceği atölyelere, etkinliklere ev sahipliği yapacak. Manisa’mın hem Türkiye’de hem uluslararası platformlarda marka kentler arasında yer alması açısından gerçekten bu festivali çok önemsiyoruz. Yaklaşık 4 aydır Vali Vahdettin Özkan’ın önderliğinde derneğimizle, ilçe belediyelerimiz ile birlikte saniye saniye planladığımız ve vatandaşlarımızın da bu etkinliklerin her aşamasında kendilerini ait hissedebilecekleri bu organizasyonlarda, biz kurumlar arası birliği ve beraberliği, Manisa’nın gücünü buradan hem ülkeme hem de uluslararası tüm platformlarda göstermek istiyoruz” diye konuştu.
“Manisa Gücünü Perçinliyor”
Manisa’nın ihracat rakamlarına da değinen Başkan Zeyrek, “2024 yılını 5 milyar 372 milyon dolarlık ihracatla tamamlayıp, 2025 yılının ilk 3 ayında 1 milyar 237 milyon dolarlık bir ihracatla Türkiye genelinde 7’inci sıraya yerleşen Manisa’mız üretimdeki gücünü dış ticaretteki istikrarlı yükselişiyle perçinliyor. Bu başarı sadece sayılardan ibaret değil, sabahın erken saatinde kalkıp dükkanını açan esnafıyla birlikte yeni yatırım kuran sanayicisiyle, tarlasına alın teri döken çiftçisiyle şehrin her köşesindeki üretkenlikle sağlanmış bir başarıdır. Organize sanayi bölgelerinden kooperatiflere uzanan geniş bir yelpazeyle Manisa’mız üretim ve ihracat kenti olmuştur. Geleneksel buluşmamız olan bu fuarda bugün emeğini alın terini, vizyonunu ortaya koyan tüm paydaşlara ben teşekkürlerimi bir borç bilir bu fuarın tıpkı mesir festivali gibi geleneksel hale gelip yarına hasıl olarak devam etmesini temenni ederim” dedi.
“Mesir Festivali Kabuk Değiştirdi”
Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban ise konuşmasında Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ile birlikte Mesir Festivali’nin kabuk değiştirdiğini, panayırdan festivale dönüştüğünü söyleyerek emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
“Festivaller Şehri Yapmak için Çalışıyoruz”
Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay da “Kentimizin turizm sektöründe hak ettiği payı almasına olanak sağlayacak turizm türleri arasında festival turizmi ilk sıralarda yer almaktadır. Sadece tarım ve sanayide değil kültür, tarih ve turizm konularında önemli potansiyelleri barındıran kentimizi festivaller kenti yapmak için tüm paydaşlarımızla birlikte var gücümüzle birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hedefimiz turizm değerlerimizle birlikte sanatta, sporda, tarımda ve kültürde gerçekleştirmeyi düşündüğümüz festivaller ile kentimize ve ülkemize ekonomik ve sosyal sonuçlar üretmektir” dedi.
TACT Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Didem Simsaroğlu ise “Bu fuarla yalnızca bir fuarın değil, bir emeğin, bir inancın ve bir direncin 30 yılına tanıklık ediyoruz. Bu fuar, sadece etkinlik değildir. Bu fuar, Manisa’nın ticaret hafızasıdır, üretim enerjisidir, halkla kucaklaşan heyecanıdır. Ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde ülkemizde gerçekleştirilen İzmir Enternasyonal Fuarı ile birlikte düzenlenen tek genel ticaret fuarı, yani kent fuarıdır” diyerek katkıda bulunan herkese teşekkür etti.
Yapılan konuşmaların ardından protokol üyelerinin katılımı ile 31’inci Manisa Mesir Sanayi ve Ticaret Fuarı’nın açılış kurdelesi kesildi. Fuara katılan firmaların stantlarını ziyaret eden protokol üyeleri, yetkililerden ürünler hakkında bilgiler aldı.