Melih Erdoğan, Eskişehir’in önde gelen, en birikimli sanat insanlarımızın başında gelir. 1970’li yıllardan beri tanımama rağmen, onu ilk kez bundan 15 yıl kadar önce TMMO Mimarlar Odası’nınEskişehir’de düzenlediği “Türkiye’de Mimarlık Politikaları” konulu;Cengiz Bektaş, Tan Oral gibi konuşmacıların da olduğu sempozyumunda “Mimarlık ve Kent” başlıklı dolu dolu, derinlemesine bilgisiyle yaptığı konuşmasında, daha yakından tanıdım. Bir de 2019 yılında öğrencileriyle açtığı “Kamusal Alanda Sanat” temalı sergisiden anımsıyorum. Aynı zamanda ressam olmasına karşın, vazodaki çiçekler ya da insanın içini açan mor dağlı, yeşil tepeli manzara resimleri yerine insanı ilgilendiren kavramsal sanatla söyleyeceği olan sanatçı ve sanat insanımız olarak tanıyorum.
Geçtiğimiz gün Melih Erdoğan’ın Tepebaşı Belediyemizin Atila Özer Karikatürlü Ev Sergi salonunda “Sanat ifşa eder” alt başlığı ile kişisel sergisi olan “Mizanpaj”sergisinin açılışı vardı. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın açılışını yaptığı sergisi yine insanı ilgilendiren sergiydi.
Açılış konuşmasında Melih Erdoğan, önce Mizanpajı anlattı.Hepimizin bildiği gibi mizanpaj gazete, dergi gibi yayınların görsellik içeren sayfa düzenlemedir.Amacı da algısal etkiyi yaratmaktır. Sonra da işin işindeki işi, yani perdeyi kaldırıp cambazı anlattı. Onu da;önümüzdeki camlı kutu ve çevremizdeki görüntüyü bozan, binalara, otobüslere asılan devasa sloganlarla satacakları malın algısını oluşturmak, daha doğrusu saldırısını yapmaları. Kısaca görüp geçtiğimizi sandığımız görsel tasarımlarda gizli gerçek. Erdoğan bunu “Sanat ifşa eder” diyerek kamusal alanı kullananları gösteriyor.
Sergi gazete ve dergilerden kesilmiş yazılar ve resimlerden kolaj yapılmış eserler. Tavandan sarkan şerit düzenlemelerle yabancı, bilmediğimiz dilde gazeteler.Sadece etkileyici görüntülerle karşımıza çıkanlara örnekler.
Melih Erdoğan bilgisine, birikimine yakışır bir sergi sunuyor ve mizanpajı sorguluyor…
Yine sanat sezonu bitti
Ülkemizde, daha çok tatil yörelerimizin dışında Haziran ayının 15’si olunca sanat etkinlikleri sona eriyor. Herkes tatil moduna giriyor. Kısaca sanat sezonu dediğimiz okulların açılmasıyla başlıyor, okullar tatile girince sezon bitiyor. Bu arada sanat mekanları yıllık bakım ve onarımına giriyor. Personeli tatile çıkıyor. Tiyatro, senfoni orkestrası yeni sezon için hazırlıklara başlıyor, yeni oyunların, konserlerin hazırlıkları yapılıyor. Ressamlar, heykeltraşlar, şairler,yazarlar, çizerler de kendilerini yenilemek için arıların bal toplamaya çıkışları gibi arayışlara çıkıyorlar.
Evet yine Haziran, yine sanat sezonu tatila girdi…
Eylül 2021’de başlayan 2021-2022 sanat sezonunda ilk sergiler Tamer Derican’ın “Dejavu” adını verdiği kişisel sergisi ile 12. Uluslararası Turizm Karikatürleri sergisinin açılışıyla başladı. Eylül’ün ilk etkinlikleri arasında Eskişehir Sanat Derneği etkinliklerinin, genç yaşta yitirdiğimiz şiir eleştirmenimiz Necmi Selamet’in ölümünün 10.yılı nedeniyle şiir etkinliği ve 4. Hakkı Türkkan Odunpazarı Fotoğraf Yarışması’nın sergisi de vardı..Ekim ayında Büyükşehir Belediyesi’nin Şehir Tiyatroları ve Senfoni Orkestrası perdelerini ortak proje olarak gerçekleştirdikleri “Yunus Emre” vardı. Bunun dışında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile Eskişehir Sanat Derneği’nin Bulgaristan’nın Golden Key Vakıfı ile AB Hibe Projesi olarak gerçekleştirdiği Eskişehir’e Kukla Tiyatrosu kazandırma projesi “Eski Şehrin Kuklaları” başladı ve sezonun suna Uluslararası Eskişehir Kukla Festivali ile proje gerçekleştirdi.
Genel olarak bakınca; Odunpazarı’nda küçücük bir özel sanat galerisi Oda Sanat Galeri’sinin sergi ve diğer etkinlikleri öne çıkarken Eskişehir Sanat Derneği ulusal düzeyde 3. Kral Midas Öykü etkinlikleri ve 13. Yunus Emre Şiir Buluşması etkinlikleri vardı. Bu sezon Şehir Tiyatroları ilk oyunu “Kibele” sahneledi. Bir duran bir başlayan yılın sonunda Eskişehir Sanat Derneği 19 yıldır sürdürdüğü 2021’in Yılın Sanat Ödülleri törenini yaptı.
2022 yılının ilk etkinliği Eskişehir Sanat Derneği’nin genç yaşta yitirdiğimiz heykeltraşNurbiye Uz için ulusal düzeyde gerçekleştirdiği heykel sergisi idi. Dernek 2022 yılında 20. Yılını kutluyordu ve bunu büyük bir karma sergi ile yaptı., Eskişehir Sanat Derneği, ülkemizde pek az bilinen bir etkinlik olarak Yunus Emre için de Uluslararası Posta Sanatı Sergisi nigerçekleşleştirdi.
Tepebaşı Belediyesinde büyük fotoğraf sanatçılarımızdan İbrahim Demirel’in “Atatürk’ün Treni” ve “Ankaralı Şairler” fotoğraf sergileri gerçekten büyük sergilerdi.
2022 sanat sezonumuzda Eskişehir’de şair ve yazarlarımızın kitaplarının yayınlandığı yıl oldu.