Neden bu başlığı attım?
Anlatayım…
Millet İttifakı’nı oluşturan partiler, aşağı yukarı 300 sayfalık bir mutabakat metni imzaladı. Ancak vaat ettikleri sistemin tüm detaylarıyla yazılı olduğu bu metin konuşulmadı, konuşulmuyor. Dahası, ittifak partileri bugüne kadar yalnız ve yalnız ‘Cumhurbaşkanı adayı kim olacak’ sorusuyla çırpındı durdu. Öyle ki, aday üzerinde anlaşmazlık nedeniyle İYİ Parti Lideri Meral Akşener masadan kalktı. Uzun uğraşlar sonucunda orta yolda buluşuldu. Aday meselesi üzerinde öyle bir kriz yaşandı ki, yüzyılın felaketi olarak adlandırılan deprem dahi unutuldu!
*
Ancak…
Hani Millet İttifakı’nın derdi aday değildi de sistemdi?
Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının netleşmesi sonrası dahi vaat edilen sistem üzerine herhangi çalışma yapılmıyor gibi görünüyor.
Aday mı seçiyoruz, sistem mi?
*
ES TV’de sohbet ettiğimiz Gelecek Partisi Eskişehir İl Başkanı Mahir Sayın bu soruya dikkat çeken bir yanıt verdi.
Dedi k:
‘CUMHURBAŞKANI’NIN KİM OLDUĞUNUN ÖNEMİ YOK’
“Kitaplaştırdığımız mutabakat metni altı lideri de bağlıyor. Biz bunu kayıt altına aldık. O nedenle Millet İttifakı iktidara geldiğinde bu metinde yazıp da yapılamayan olursa hesap sorulabilir. Bu demokrasinin bir gereğidir. Bakın mutabakat metni bizim çıkış yolumuzdur. Biz, cumhurbaşkanından öte hazırlamış olduğumuz mutabakat metnini seçeceğiz vatandaşlar olarak. Bize yol gösterecek olan mutabakat metnidir. Cumhurbaşkanının kim olduğunun bir önemi yok. Şimdi biz eğer bir tane daha Recep Tayyip Erdoğan seçeceksek, neyin uğraşını veriyoruz o zaman? Oturalım evimizde, zaten Sayın Cumhurbaşkanı devam ediyor. O nedenle Türkiye’nin düzlüğe çıkış yolu A’dan Z’ye tüm sorunların reçetesinin yazılı olduğu mutabakat metnidir.
OSMANLI VE DİNLER ÜZERİNDEN ÇARPICI ÖRNEK
Bakın biz kişi olarak bir Cumhurbaşkanı vaat etmiyoruz. Biz bir sistem vaat ediyoruz. Ülke olarak buna alışmamız lazım. Hep bir kişiye mi bağlı olacağız? Yani hep bir Atatürk mü bekleyeceğiz? O halde dinlerin sonu niye geldi, Allah hep bir peygamber gönderirdi. ‘Son peygamber Hazreti Muhammed’ dedi ve işi bitirdi. Yani bir sistem geldi, kitap geldi, Kuran geldi. Şimdi biz de bir sistem vaat ediyoruz vatandaşlarımıza. Başa kim gelirse gelsin büyük anlamlar yüklenmemeli. Bakın Fatih Sultan Mehmet çok övündüğümüz bir padişahımızdır. Fatih Sultan Mehmet ilk tahta çıktığında 14 yaşındaydı. Sonra 20’li yaşlarda bir daha geldi. 14 yaşındasınız, Albert Einstein’de olsanız nihayetinde bir çocuksunuz. Refleksleriniz, hareketleriniz çocukçadır. Bunu ben söylemiyorum bilim söylüyor. Fakat buna rağmen Osmanlı’da sistem yürüdü. Neden? Çünkü devletin, çarkları oturmuş bir sistemi vardı. Biz de kişi değil, Türkiye’yi düzlüğe çıkaracak bir sistem vaat ediyoruz. Burada sistemi seçeceğiz, kişiyi değil.”
*
Gelecek Partisi Eskişehir İl Başkanı Mahir Sayın’ın ifadelerini okudunuz. Nefis bir anlatımla Millet İttifakı’nın neyi vaat ettiğini aktardı. Şunu açıkça belirtmeliyim ki: Millet İttifakı’nın liderleri, iki yıldır vatandaşa böylesine net bir mesaj veremedi.
Şimdi yazımın başlığını hatırlayalım: Mahir Sayın Millet İttifakı’nın kampanya danışmanı olmalı!Evet olmalı, kampanya sürecini yönetecek ekibin içerisinde yer alarak görüşlerini aktarmalı.
Elbette bununla da bitmiyor. Millet İttifakı aday değil ülkeyi düzlüğe çıkaracak bir sistem vaat ediyor. Sistem ise ortak mutabakat metni içerisinde yazılı. İşte o metnin içeriği, kısıtlı kampanya döneminde nasıl anlatılacak? Buna olabildiğince kafa yorulmalı.
BBP’li Salim Acabay’dan HÜDA PAR’a karşı net tavır!
Cumhur İttifakı’nı oluşturan partiler Millet İttifakı için ne diyorlar?
“PKK’nın siyasi uzantısı olan HDP ile iş birliği içerisindeler!”
*
Pekiii, Cumhur İttifakı’nın en büyük partisi olan AK Parti ne yapıyor?
Hizbullah’ın siyasi uzantısı olduğu iddia edilen ve sözde Kürdistan’ı savunan HÜDA PAR ile ittifak görüşmeleri yapıyor.
Haydaaa!..
Şimdi sormazlar mı, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu diye?
*
Soruyorlar da…
Bırakın muhalefet blokunu, özellikle AK Parti’nin ortakları MHP ve BBP’liler soruyorlar.
Dahası, fısıltıyla da olsa AK Parti içerisindeki liberaller de kaygılarını paylaşıyorlar.
*
Bu noktada aleni bir çıkış var!
ES TV ekranlarında sohbet ettiğimiz bir diğer isim ise Büyük Birlik Partisi (BBP) Eskişehir İl Başkanı Salim Acabay’dı.
Yukarıda aktardıklarımı Acabay’a sordum.
İşte, Başkan Acabay’ın aktardıkları:
‘HÜDA PAR İLE İLGİLİ TABANIMIZDAN TEPKİLER GELİYOR’
“HÜDA PAR ile ilgili kaygılarımız var. Ancak bu durum tabii ki Cumhurbaşkanımızın inisiyatifinde.Elbette onlar anlaşma yapmak istiyorlarsa yapabilirler. Biz kendi logomuzla seçime katılacağız. Ancak Cumhur İttifakına bağlılığımız devam ediyor ve devam edecektir. Biz et ile tırnak gibi olduk. Bu ülke için ne yapmak gerekiyorsa hazırız.Elbette partililerimizden, tabanımızdan HÜDA PAR ile ilgili tepkiler zaman zaman geliyor. Ama HÜDA PAR ile birlikteliği henüz netleştirmiş değiller. Belli bir tepki oldu ki bundan dolayı ya açıklamak istemediler ya da birlik olma konusunda ayrıntılı bir biçimde düşünmeye başladılar.”
*
Salim AcabayAK Parti ile ittifak ortağı oldukları için yüksek perdeden bir tepki göstermiyor ancak HÜDA PAR ile ilgili net çizgilerinin olduğunu, ittifak içerisinde istemediklerini aleni bir biçimde beyan ediyor.
*
Şimdi gelelim Eskişehir’e… BBP’liAcabay’ın milletvekili konusunda tahmini var. CHP’nin 2, AK Parti’nin 2, İYİ Parti ya da MHP’nin ise 1 milletvekili çıkaracağını düşünüyor. Toplam 5 etti. Kalan 1 milletvekilini iselistesi iyi olan partinin kazanacağını savunuyor; O partiler AK Parti ile CHP.
Peki, iyi liste nasıl yapılır, adayların profili nasıl olmalıdır?
Acabay’a göre şöyle:
‘LİYAKATLİ İNSAN OLMALI’
“Milletvekili halkın içinde olmalı, tamamen halkçı birprofili olmalı. Seçildikten sonra Ankara’ya gidip Eskişehir’i unutmamalı. Halkın derdini dinleyecek, çözüm bulacak, devletle aradaki bağı kuracak nitelikte olmalı. Köyleri boş bırakmamalı. Liyakatli insan olmalı. İş yapabilir ve sonuç odaklı olmalı.”
*
Başkan Salim Acabay’ın, Eskişehir’in kronik hale gelmiş sorunları üzerinden mevcut milletvekillerine de bir serzenişi var.
Şöyle ki:
‘MİLLETVEKİLLERİ HİÇ KUSURA BAKMASINLAR…’
“Milletvekillerimiz bana darılıp gücenmesin. Milletvekilleri birbirleriyle küs. Neden küsüyorsunuz? Yedi tane milletvekili var Eskişehir’de ama Sarıcakaya yolu yapılmadı, Alpu yolu yapılmadı, Seyitgazi yolu yapılmadı. Bunların hepsi ölüm yolu. Benim derdim o yollarda Eskişehirli ya da herhangi bir vatandaşımızın trafik kazasında ölmemesi. Canım acıyor benim, canım yanıyor. Yedi milletvekilimiz ne yapıyor? Bunları söylediğim için hiç kusura bakmasınlar, Eskişehir’in derdiyle dertlenecekler, ben bunu istiyorum.”
*
BBP’liAcabay, ölüm yolları dışında Eskişehir’in diğer sorunlarını da şöyle sıralıyor: Şehir içi trafiksorunu,çevreyolu sorunu,otoparkların yetersizliği, otopark ücretlerinin fazlalığı,çift sıra otopark sorunu.
*
MIH sütunlarını kapatırken, Büyük Birlik Partisi Eskişehir İl Başkanı Salim Acabay’ın seçim süreciyle ilgili şu önemli çağrısını aktarmak istiyorum:
“Siyasiler birbirlerine kardeşçe, arkadaşça yaklaşsınlar. Kavgayla hiçbir şey çözülmez. Gelin bu işi kavgasız hepimiz birlik olup da çözelim. Benim derdim Eskişehir. Gelin Eskişehir’in dertleriyle dertlenelim.”