CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurduğu altılı masa içerisindeki Saadet, Gelecek ve DEVA Partilerinin bir çatı altında toplanarak TBMM’de grup kuracakları konuşuluyordu.
*
Gelecek Partisi Eskişehir İl Başkanı Mahir Sayın ile geçtiğimiz günlerde yaptığımız görüşme sırasında bu meseleyi de konuştuk.
Başkan Sayın, tam da konuştuğumuz günden bir önceki gün, Gelecek Lideri Ahmet Davutoğlu’yla görüşme yaptığını, görüşmenin sonucunda DEVA Partisi kanadında pürüz olduğu kanaatine vardığını söyledi.
*
Bu konuyu şöyle detaylandırmak isterim.
Üç partinin tabanı, birleşip parlamentoda güçlü bir hareket başlatmak için iştahlılar.
Ancak DEVA Lideri Ali Babacan birleşmeye sıcak bakmıyor. Hatta Babacan, ilgili kurulları ve il başkanlarıyla da birleşme gündemli bir toplantı yapmış, o toplantıda da birleşmeye yeşil ışık yakılmamış.
*
Peki, bu ne demek oluyor?
Anlamı açık: DEVA Partisi, Saadet ve Gelecek Partisi ile aynı çatı altında anılmak istemiyor. Ali Babacan parti liderliğini paylaşmak istemiyor. Daha çarpıcı olanı ise, yakın gelecekte, AK Parti’ye bir geçiş olmasa bile, DEVA Partisi’nin AK Parti’nin politikalarını destekleyebileceği, muhalefet yapmayabileceği anlamına geliyor.
*
DEVA Partisi, birleşmeme kararını kamuoyuna açıkladıktan sonra ne olacak?
Geriye kalıyor Saadet Partisi ile Gelecek Partisi.
İki partinin toplam milletvekili sayıları grup kurmaya yetiyor.
Ancak bu noktada da Saadet Partisi’nin bir çekincesi engel olarak orta yere çıkıyor.
Nedir o çekince?
Saadet Partisi Gelecek Partisi’ne diyormuş ki: Grup kuralım ve grubun bütün imkanlarından siz faydalanın, ama grubu yeni bir oluşum altında değil de Saadet Partisi çatısı altında yapalım. Yeni bir oluşumu tabanımıza anlatmamız güç olacak, ancak Saadet Partisi çatısı altında grup kurulursa tabanımızı rahatlıkla ikna edebiliriz.
*
Saadet Partisi’nin bu talebine Gelecek Partisi’nin nasıl bir karşılık vereceğini kısa süre sonra göreceğiz. Ancak gerçek şu ki:Bahse konu partiler grup kurdukları taktirde TBMM çatısı altında etkili olabilirler, güç kazanabilirler, ses getirecek muhalefet yapabilirler.
*
DEVA Partisi’nin, görüldüğü üzere güç kazanmak, etkili muhalefet yapmak gibi bir derdinin olmadığı ve dahi, iktidara omuz verebileceği kısa zamanda anlaşıldı.
Şimdi gözler Saadet Partisi ile Gelecek Partisi’nde. Bir şekilde uzlaşmalılar.
Daha iyi iktidar için daha iyi muhalefete ihtiyaç olduğu düşünüldüğünde, iki partinin uzlaşı içerisinde TBMM çatısı altında grup kurması Türkiye’nin hayrına olacaktır.