Lösemili Çocuklar Vakfı’nın Türkiye genelinde ne büyük işler yaptığı bilinir.
Eskişehir’de de çok başarılı işlere imza atıyorlar.
Sadece lösemili çocukların tedavisi için uğraşmıyor LÖSEV.
Yetişkinlerin tedavisi için oluşturulan LÖSANTE hastanesi var.
Bu hastanenin tam kapasite ile çalışması konusunda Sağlık Bakanlığı ile bazı sıkıntıları var.
Onları da aşmaya çalışıyorlar.
***
Bu arada LÖSEV’in Bursa’da Köy Enstitülerinin ruhunu yaşatan bir projeyi hayata geçirdiğini öğrendim.
Bursa’nın merkezinde geniş ve ferah bir alanda kurulan Enstitü, Uludağ’ın eteklerindeki köy evlerini andıran yatay bir mimariye sahip, yaklaşık 2000 metrekarelik oturum, 6000 metrekarelik peyzaj alanlarında çocukların sanatla, bilimle iç içe, hastalıklarını unutacakları, göz alıcı bir doğanın içinde özgürce nefes alacakları bir ortam.
Aynı anda 65 kişilik konaklama imkanı da sunan bu köy, Türkiye’nin dört bir yanından gelecek çocuklara ev sahipliği yapıyor.
***
Köy Enstitüsü içinde; Anne çocuk terapi atölyesi, kafeterya, konferans salonu, el işleri atölyesi, drama atölyesi, müzik atölyesi, oyun ve spor atölyesi, LSV dükkan, amfi tiyatro, kütüphane ile yabancı dil ve Türkçe dil eğitimi sınıfları da bulunuyor.
LÖSEV’in tanıtım kitapçığında, uzun adıyla Bursa Lösemili Çocuklar Bilim ve Doğa Köy Enstitüsü adını taşıyan bu merkezin Cumhuriyet tarihinin çocuklara armağan ettiği bu eğitim meşalesini yüz yıl sonra bile taşımaya devam edeceği ifade ediliyor.
***
Köy Enstitüsü Bursa’da bağışçı merhum Ali Muhittin Dinçsoy’un, lösemili çocuklar için bir tesis yapılması niyetiyle bağışladığı arazi üzerine inşaa edilmiş.
Köy Enstitüsünün, eğitimde fırsat eşitliğinin ve toplumsal adaletin yapı taşları, geleceğe ışık tutan bir meşalesi olduğu belirtilirken, “Bu eğitim yuvaları, sadece bilgi değil, aynı zamanda özgürlükçü düşünce, sanat sevgisi ve vatan aşkı ile dolu ilerici gençler yetiştirdi. Kapatılsa da Türkiye’nin eğitim tarihinde sadece geçmişte kalmış bir sayfa değil, aynı zamanda geleceğe ışık tutan bir fener olarak kalacaktır” deniliyor.
***
Bilindiği üzere ülke çapında Köy Enstitüleri kurulurken, Eskişehir’de de Çifteler Köy Enstitüsü’nün kurulduğunu biliyoruz.
LÖSEV yetkilileri Eskişehir’de de böyle bir merkez kurabilir mi?
Bu konuda yakın zamanda bazı çalışmalar yapıldığını, hatta arazi bile bakıldığını öğrendim.
Umuyoruz, Eskişehir’e de böyle bir merkez kazandırılabilir.