Logo üzerinden ego savaşı

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin logosu değişti. Yeni logo için Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’ye yetki verilmesi teklifi komisyonda kabul edildi.

Eski logo Yılmaz Büyükerşen’ in girişimleri ile yarışma yapılarak belirlenmişti. Dijital çağın gereksinimlerine uymayan logo okunaklı olmamakla beraber biraz da karışıktı.

İletişim dilinde iyi bir logo; basit ve sade olmalı. Akılda kalıcı, her platformda kullanılabilir, mesajın direk karşıya geçmesini sağlayan nitelikte, kitleyi de içine alan bir formda olmalı.

Yeni logomuz eskisine bağlı kalarak sadeleşti. Güncel şartlara göre revize edildi.

Lakin sayın Büyükerşen bu duruma hayli kızmış. Öyle ki ağzına ne geliyorsa söylemiş.

Yeni logonun ihtiyaçlara göre revize edilmesini düşünen, tasarlayan ve sunan belediye ekiplerine ‘’kültürsüz, yeteneksiz, zıpır görevliler’’ demiş. Bu zihniyetin Ayşe Ünlüce’den uzak tutulmasını istemiş.’’ Hayatımı adadığım bu şehir için hicap duyuyorum’’ demiş.

Sayın Büyükerşen;

Siz belediyenin eski logosunu değiştirdiğinizde yanınızdaki insanlar size yalakalık yapmak için mi çalışıyorlardı, kültürsüz ve zıpırlar mıydı?

Bu değişim ile ileride her değişen başkanın da logoyu değiştirmesinin önünün açılacağını söylemişsiniz. Bunun da kenti karaktersiz bir şehir haline getireceğini ifade etmişsiniz. Siz logoyu niye değiştirdiniz?

Siz eski logoyu değiştirince kent; karaktersiz bir şehir olarak mı varlığını sürdürdü 25 yıl boyunca?

Odunpazarı Belediyesi’nin logosu değiştiğinde neler hissettiniz?

Logolarda sürdürülebilirlik önemlidir. Ancak zamanın koşullarına göre de değişimler yapılabilir. Birçok uluslararası firma da logolarında riskli değişiklikler yapmışlardır. Koç grubu bünyesindeki ‘Arçelik’ firmasının değiştirilen logosu bunun en net örneklerindendir.

Balıkesir, Mersin, Düzce, Batman, Aksaray illeri belediyeleri ile, Koçarlı, Konak, Saruhanlı, Gülnar, Toroslar, Erdemli, Aydıncık, Bünyan, Melikgazi, Çiğli, Kırıkhan, Harran, Elbistan, Alanya, Nazilli, Sorgun ilçe belediyeleri; zaman içinde logolarını değiştiren belediyeler.

Buradaki değişikliği yapan emekçiler, komisyonda yetki veren meclis üyeleri, il ve ilçe belediye başkanları il, ya da ilçelerine ihanet etmiş olmuyorlar kanımca.

Sayın Büyükerşen; kendinden önce bu şehre kimse hizmet etmemiş gibi davranmakla beraber kendinden sonra da yapılan değişimlere karşı çıkıyor. Oysa bu şehir Eskişehirlinin. Büyükerşen’in değil. Nasıl ki kendi zamanında yapılan tüm güzelliklerden istifade ediyor ve yaptıkları çalışmaları övgü ile bahsediyorsak, eksik ya da yanlış bulduğumuz hizmetlerini eleştiriyorsak, bundan sonra yapılan çalışmalara da bakış açımız öyle olacak.

Logo değişimi Büyükerşen’i silmek çabası gibi algılanıyorsa bu düpedüz bir egodur.

Bu ego yüzünden yıllarca şehir siyaseti tıkandı. Bir lobi oluşturulamadı. Artık işler değişmeye başladı ve vatandaş olarak biz bu durumdan şikayetçi değiliz sanırım. Bilakis memnunuz da.

Kibir insanı eritip bitirir.

“Kibirlenerek insanlardan yüzünü çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Çünkü Allah, kibirle kasılan, kendini beğenmiş, çokça övünüp duran hiç kimseyi sevmez.” ( Lokman, 18)

Kalın sağlıcakla…

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }