Kış sert geçecek

Eskişehir’de yaşamanın tek kötü yanı, özellikle benim gibi Egeliler için sanırım kış şartları. Eylül ayının sonuna yaklaşırken hava sıcaklıkları da düşmeye başladı. Geçtiğimiz gün haberlere yansıyan bir fotoğraf vardı. Dışarıda kartonların üzerinde yatan, battaniye ile soğuktan korunmaya çalışan bir vatandaşın fotoğrafı. Yıllık izinden dönerken İzmir Otogarı’nda en az 3 tane aynı şekilde yatan insan gördüm. Aşağıdaki fotoğrafı da önceki gün muhabirimiz Ufuk Azbay, Aladdin Camii’nin bahçesinde çekmiş. Dışarıda parçalanmış bir yatağın üzerinde yorganla uyuyan bir vatandaş. Kış herhalde en zor bu vatandaşlar için geçecek. Türkiye’nin her yerinde bu iç sızlatan görüntülere rastlamak mümkün. Devlet eliyle bu işe bir çözüm bulunması gerekiyor. Hava sıcaklıkları iyice düşmeden bu vatandaşlar için barınma imkanı sağlanmalı. Kış bizler için de zor geçecek gibi duruyor. Son enerji zamlarından sonra faturalarımız bu kış bayağı yüksek gelecek diye tahmin ediyorum. Sırf bu da değil. Yapılan zamlar ürün fiyatlarına da yansıyacak. Almanya doğalgaz tedarikinde sıkıntı yaşamamak için ülkenin en büyük doğalgaz tedarikçisi olan firmayı kamulaştırdı. Daha önce birçok kurumun da dile getirdiği gibi Türkiye’de de böyle bir yol izlenmesi ve vatandaşların kışı daha rahat geçirmeleri sağlanmalı.

ÖĞRENİM KREDİSİ YÜKSELTİLMELİ

2022-2023 eğitim-öğretim dönemi bazı üniversitelerde önümüzdeki hafta, bazı üniversitelerde ise Ekim’in ilk haftasında başlayacak. Şimdiden kentimizdeki üniversitelere yerleşen öğrencilere başarılar diliyorum. Öğrenci olmak da giderek zorlaşıyor maalesef. Kiralar, faturalar, okul masrafları gibi giderler artıyor. Ailelerin üzerine her geçen gün daha fazla yük biniyor, öğrencilerin de hareket imkanı kısıtlanıyor. 850 TL olan öğrenim kredisi artık gerçekten hiçbir öğrenciye yetmez diye düşünüyorum. Öğrenci iken aldığım 200 TL’lik kredi ile neredeyse 2 kişi kaldığımız evde kirayı ve faturaları karşılıyordum. Şimdi 1+1 evler Bağlar bölgesinde 2 bin 500 TL ila 3 bin TL arasında değişiyor. Öğrenciler 2 kişi kalsa bile öğrenim kredisi maalesef kiralarına bile yetmeyecek. Bu meblağ Ocak ayında en az bin 500 TL seviyesine çıkarılmalı diye düşünüyorum. Alım gücü düştüğü için bu meblağ en azından öğrencileri biraz daha rahatlatacaktır. Artık krediyi geri öderken faiz de olmadığı için öğrencilerin bu krediyi kullanmaları da biraz daha kolay olacak. O nedenle bu adım bir an önce atılmalı.

AÜ ÖĞRENCİLERİNE KOLAYLIK SAĞLAYABİLİR

Hazır eğitimden bahsediyorken, Anadolu Üniversitesi de başarılı çalışmalarını sürdürüyor. Anadolu Üniversitesi ile Ahmet Yesevi Uluslarararsı Üniversitesi arasında Uluslararası Eğitim iş birliği protokolü imzalandı. Eğitim İş birliği Anlaşması’na ek olarak imzalanan protokol uyarınca da Açıköğretim Sisteminde okutulan ders kitaplarının Kazakça’ya çevrilmesi sağlanacak. Böylelikle hem Kazakistan’da milli dilde ders kitabı ihtiyacı karşılanırken hem de Anadolu Üniversitesi daha geniş kitlelere ulaşmış olacak. Malum Anadolu Üniversitesi, AÖF gelirleri ile çok büyük bir bütçe elde ediyor. Bu bütçenin fazlasına da devlet el koyuyor. Üniversite bu paralar ile öğrencilere büyük kolaylıklar sağlayabilir. Yemekhane ücreti yanlış hatırlamıyorsam son olarak 3 TL idi. Bu tekrar sembolik olarak 1 TL’ye çekilebilir ya da hiç alınmayabilir. Eskiden dönemlik olarak ihtiyacı olan öğrencilere burs verilirdi. Daha sonra bu kaldırıldı. Bu uygulama tekrar hayata geçirilebilir. O bütçe harca harca bitmez. Bari devlet el koymadan öğrenciler için biraz daha kullanılsın.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }