Yaklaşık 8 yıldır devam eden kalıcı yaz saati uygulamasından şikayetler gün geçtikçe artıyor.
Uzmanlar elektrik tasarrufu amacıyla kalıcı hale getirilen yaz saati uygulamasının aslında tasarruf değil, üstelik daha da çok elektrik enerjisi harcanmasına neden olduğunu savunuyorlar.
Bu konuda çeşitli kuruluşlar da hemen her yıl açıklamalar yaparak, bu uygulamadan vazgeçilmesini istiyorlar.
***
Tasarruftan geçtik insanların hayatlarını da olumsuz yönde etkilediği belirtilen yaz saati uygulamasının özellikle küçük öğrenciler ile işçilerin zor durumda kaldığı ifade ediliyor.
Uygulama kış aylarında okula giden öğrencileri, sabahın erken saatlerinde çalışmaya giden yurttaşları mağdur ediyor.
Bu konuda CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kış saati uygulamasının yeniden başlatılmasını istedi. Çakırözer, kış saati uygulamasına geçilmesi için TBMM’de kanun teklifi de vermişti.
***
Çakırözer bu konuda şunları söylemişti.
“Kalıcı yaz saati uygulamasıyla milyonlarca hanede güne sıkıntıyla, stresle başlanıyor. Sabahları aydınlanmıyor, saat altıda, yedide lamba yakmak durumundayız. Bunun nesi tasarruf getirir? Ayrıca biyolojik saatimizle oynanıyor, evlatlarımız uyanıp okula gitmekte, işçiler işe gitmekte zorlanıyor. Okullarda çocuklarımız otuz dakikalık derslere zorlanarak eğitimlerinden çalınıyor. Gelin bu inattan, bu zorlamadan vazgeçin.”
***
Malum kış mevsimindeyiz, şehrimizde şu ana kadar bir kere kar yağdı ama başta doğu illerimiz olmak üzere bir çok ilimizde kar hükmünü sürdürüyor.
Önümüzdeki dönemde Eskişehir merkezi ve kırsalında karlı günleri göreceğiz.
Kış saati uygulamasına geçilmemesi trafik açısından da büyük sakıncalar doğurabilir.
***
Kış saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesindeki amacın elektrik tasarrufu ve gün ışığından daha fazla yararlanmak olarak açıklanmıştı.
Ancak Eskişehir Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Şakar, da bu konuda görüşlerini açıklarken “Bu konuyla ilgili hem Elektrik Mühendisleri Odası Genel merkezimiz, hem de enerji tasarrufuyla ilgili çalışma yapan birimler açıklamalar yaptı. Bu uygulamayla kış saatlerinde yapacağımız bütün işlerin otomatik olarak bir saat öncesine taşınmasına neden oluyor. Bu bir saat önce de gece karanlığının hayatımızda daha uzun kalmasına neden oluyor. Gece karanlığı hayatımıza katıldığı andan itibaren de elektrik sarfiyatımız artıyor” demişti.
***
Hal böyle iken başta öğrenciler ve işçiler olmak üzere eğitim gören ve çalışan kesimin hayatını kolaylaştırmak gerekmez mi?