Kocaeli’nin İzmit ilçesinde, ayakkabı ve çanta tamiri mesleğini icra eden ilk kadın olan Hülya Kurak (52), 6 yıldır bu alanda hizmet veriyor. Daha önce 12 yıl diş teknisyenliği yapan Kurak, çocukluktan beri ilgisini çeken ayakkabı tamirciliği mesleğine adım atarak kendi işini kurdu.
"Fazla Para Kazanma Derdim Yok"
Mesleğe olan ilgisinin çocukluk yıllarına dayandığını belirten Kurak, "Trabzon’da yaşadığımız evin altındaki ayakkabı tamircisi Ömer Amca bana bu işi öğretirdi. Lise yıllarımda dükkanı bana bırakırdı. Kendi dükkanımı açmamın sebebi, masa başı işlerden ziyade üretim yapmak istememdi. Fazla para kazanma derdim yok, başımda müdür olmadan özgürce çalışmak istedim," dedi.
Kadın Usta Şaşkınlık Yaratıyor
Kadın bir ayakkabı tamircisiyle karşılaşan müşterilerinin şaşkınlıklarını gizleyemediğini dile getiren Kurak, "Bazı erkek müşteriler dükkana girip 'Usta yok mu?' diye soruyor. 'Usta benim' dediğimde bazen çıkıp gidenler oluyor ama sonradan geri geliyorlar. Özellikle kadın müşterilerimden çok güzel tepkiler alıyorum," şeklinde konuştu.
"Kadınların Yapamayacağı Hiçbir İş Yok"
Mesleğin yalnızca erkeklere özgü olmadığını vurgulayan Kurak, "Biz kadınlar ayakta durmak ve kimseye muhtaç olmamak için her işi yapabiliriz. Bu işi yapan kadınları kendi nazarımda çok takdir ediyorum," ifadelerini kullandı.
Eskiye Değer Katıyor
Müşterilerinin kendisine güvendiğini belirten Kurak, "Tamir ettiğim ayakkabılar 2-3 sene dayanıyor. İnsanlar yıpranan ayakkabılarını çöpe atmaktansa bana getiriyorlar. Para kazanmak için değil, işimi severek yapıyorum," dedi.
"Bu Meslek Ölüyor"
Tamir işinin küçümsendiğini ve bu durumun mesleği zora soktuğunu belirten Kurak, "Keşke yanımda bir çırak yetiştirebilsem. Ama günümüzde bu meslek yok oluyor," dedi. Taban değişimi gibi işlemler için 650 TL, deri ayakkabı boyası için 350 TL, çizme boyası için 750 TL, topuk tamiri için ise 250 TL ücret aldığını belirtti.
Hülya Kurak, tamir işine gereken saygının gösterilmesi gerektiğini ifade ederek, mesleğine olan sevgisiyle üretmeye devam ediyor.