EĞİTİM

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat Uluslararası Öğrencilerle Buluştu

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, İnönü Üniversitesi bünyesinde öğrenim görmekte olan uluslararası öğrencilerle bir araya geldi.

Uluslararası öğrencilerin barınma, kariyer, ulaşım ve ikamet gibi konulardaki taleplerini dinlemek amacıyla Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programa, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Nihat Şad, Malatya Gençlik ve Spor İl Müdürü Ebubekir Kayhan, Malatya İl Göç İdaresi Müdür Vekili Mahmut Kurtuluş, Malatya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mehmet Kahraman, Uluslararası Öğrenci Ofisi Başkanı Doç. Dr. Yalın Aygün, Malatya Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım ve Terminaller Şube Müdürü Mesut Duran, Malatya İl Göç Uzmanı Latif Aslan, fakülte dekanları ile akademik birim yöneticileri ve uluslararası öğrenciler katıldı.

Bu yıl 5'incisi düzenlenen “Rektör Uluslararası Öğrencilerle Buluşuyor” etkinliğinde konuşan Rektör Prof. Dr. Nusret Akpolat, İnönü Üniversitesi olarak uluslararası öğrencilere önem verdiklerini belirterek bu tür buluşmaların her yıl devam edeceğini söyledi.

Uluslararası öğrencilerin üniversitenin akademik ve sosyal yapısına katkılar sunduğunu ifade eden Rektör Akpolat, "Amacımız, öğrencilerin sorunlarını birinci ağızdan üst yönetime iletmelerini sağlamak ve bu sorunlara çözüm üretmektir." dedi.

İnönü Üniversitesi’nde 43 farklı ülkeden uluslararası öğrencinin bulunduğunu ve bunun memnuniyet verici olduğunu dile getiren Akpolat, uluslararası öğrencilere iyi bir eğitim sunmak için gereken tüm çabaları gösterdiklerini ifade etti. Akpolat, organizasyona katkı sağlayan katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

“Eğitim Yalnızca Bilgi Edinmekle Sınırlı Değildir”

Uluslararası Öğrenci Ofisi Başkanı Doç. Dr. Yalın Aygün, eğitimin günümüzde yalnızca bilgi edinmekle sınırlı olmadığını aynı zamanda farklı kültürleri tanıma, hoşgörü ve işbirliğini geliştirmeyi de içerdiğini söyledi. İnönü Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Ofisi'nin 30 Kasım 2006 tarihinden itibaren uluslararası eğitim-öğretim alanında faaliyet göstermeye başladığını hatırlatan Aygün, “Uluslararası öğrencilerin kayıtlanması, yaygınlaştırma faaliyetlerinin yürütülmesi, danışmanlık hizmetlerinin verilmesi, sosyal ve akademik takiplerinin gerçekleştirilmesi noktasında faaliyetlerimiz devam etmektedir.” dedi. 

İnönü Üniversitesi’nde toplam 912 uluslararası öğrenci bulunduğuna dikkat çeken Aygün,  uluslararası öğrencilerin akademik başarılarını artırma ve yaşam kalitelerini iyileştirme amacında olduklarını vurguladı.

“Başvuruda Belgeler Tam Olmalı”

İl Göç Uzmanı Latif Aslan ise göç ve öğrenci ikamet izinleri hakkında bilgi verdiği konuşmasında, ikamet izni başvuru süreçlerini ve gerekli protokolleri anlattı. Uluslararası öğrencilerin ikamet izni başvurusu yaparken belgelerinin tam olması gerektiğinin altını çizen Aslan, eksik belgelerle yapılan başvuruların reddedilebileceğini hatırlattı. Aslan daha sonra sözlerine şu şekilde devam etti:

“İkamet izni başvurularında, eğer ilk başvuru yapılıyorsa, ülkeye geliş amacına uygun bir vizeyle gelmek zorunludur. Bu durum tüm ikamet izinleri için geçerlidir. Ayrıca talep edilen süreden en az 60 gün daha fazla geçerliliği olan bir pasaporta sahip olunmalıdır. Başvuru için gerekli belgeler eksik ise başvuru değerlendirilmez ve belgeler tamamlanana kadar bekletilir. Eksik belgeler 30 gün içerisinde temin edilmelidir. İl Göç İdaresi Müdürlüğü olarak başvuruları 90 gün içinde sonuçlandırıyoruz.”

“Öğrencilere Barınma Hizmeti Sunuyoruz”

Malatya Gençlik Spor İl Müdürü Ebubekir Kayhan konuşmasında uluslararası öğrencilerin barınma sorunlarına değindi. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) ve özel yurtlar hakkında bilgiler veren Kayhan şunları söyledi:

“Malatya’da Kredi Yurtlar Kurumu'na ait 14 bin 500 öğrenci kapasitesine sahip 6 adet yurt bulunmaktadır. Şu anda ise 12 bin 300 civarında hem yerli hem yabancı öğrenci KYK yurtlarında barınmaktadır. Ayrıca, yaklaşık bin kişilik boş kontenjan da bulunmaktadır. Son 5-6 yıldır hiçbir öğrenci yedekte dahi kalmamıştır. Yedekte kalan öğrenciler bile misafir olarak veya başka bir şekilde barındırılmaktadır.” 

Kayhan, gelecek dönemde 2 bin kişilik yeni bir yurt yapımı için çalışmalara başlandığını ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri uluslararası öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Program, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }