SPOR

“Herkesin rakibi kendisidir” (ÖZEL RÖPORTAJ)

Bu haftaki röportaj konuğumuz, okçuluk sporunu Eskişehir’de tanıtan ve misyon edinen Eskişehir Modern Okçuluk Spor Kulübü Başkanı Merve Soyer Başaran oldu. Başaran ile okçuluk serüveni ve bu süreçte yaşadıkları hakkında konuştuk. Okçuluk sporunu, okçuluğun çocuklardaki kişisel gelişimdeki rolü ve Kulübü hakkında tüm detayları paylaşan Başaran, “Hedefimiz Milli takıma sporcu yetiştirmek ama her sporcu Milli olacak diye bir şey yok.Herkesin rakibi kendisidir” dedi.

-Kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba ben Merve Soyer başaran Modern Okçuluk Spor Kulübü Baş Antrenörü ve Kulüp Başkanıyım. Aynı zamanda Eskişehir Okçuluk İl temsilcisiyim. Evliyim,2 yaşında Elisa adında bir kızım var. Çalışma hayatımıza tempolu bir şekilde devam ediyoruz.

-Eğitim hayatınızdan bahseder misiniz?

Üniversite mezunuyum. 8 yaşında okçuluk sporu ile tanıştım.2011 yılında okçuluk antrenörü oldum. Çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalıştım eğitim verdim.2015 yılında Modern Okçuluk Spor Kulübünü kurdum.

-Okçuluğa nasıl başladığınızdan bahseder misiniz? Sana neler kattı?

Ablam okçuluk sporunda iyi bir yerdeydi ve beni de izlemem ve başlamam için teşvik etti. Denedim çok sevdim. En küçük sporcu bendim, öğrenmek istedim, devam ettim, bırakmadım çok sevdiğim için bu işi meslek haline getirmek amacım oldu. Okçuluk sporu bana duruş, disiplin ve sabır kazandırdı.

-Okçuluğa başlamanın her hangi bir yaşı var mı?

6 yaşından itibaren her yaş grubuna eğitim veriliyor. Sınırlı bir yaş yoktur ve okçuluk sporu engel tanımayan bir spor dalıdır.

 -Okçuluk sporunun faydaları nelerdir?

Adaptasyon ve motivasyonu güçlendirir. Dikkatli ve duyarlı olmayı sağlar. Zorlukları yenmeye öğretir. Kişiye her zaman kendini geliştirmeyi öğretir. Sadece başarıya ve kazanmaya konsantre eder. Kişinin kendi özgüvenini yükseltir ve ön plana çıkartır.

-Hiç bilmeyenler için okçuluğu tanımlar mısınız? Bir müsabakada kaç ok atılıyor? Ok ve yayın özel adları var mı? Kaç metre mesafe oluyor?

Yaş grubu göre sayı değişiyor. 36 ok ve 72 ok küçükler ve büyükler olarak yarışmada atılıyor. Mesafede yaş grubuna göre değişiyor.9-10 yaş 20 metre.11 -12 yaş 13-14 yaş 30 metre.15 - 18 yaş ve 21 yaş klasik yay 60 metre. Makaralı yay standart 50 metre atıyor.18 yaş ve üzeri klasik yay 70 metre atıyor. Modern okçuluk da yaylar 2 ye ayrılır. Klasik yay ve makaralı yay olarak geçiyor. Oklar alüminyum ok ve karbon ok olarak da 2 ye ayrılıyor. Hedef minderindeki puanlarımız sarı nokta merkez noktamız x10 en yüksek puan olarak geçer büyükten küçüğe göre puanlanır. Klasik yaylarda x10 dan 1 e kadar puanlanır. Makaralı yaylarda x10 dan 5 e kadardır.

 -Modern Okçuluk Spor Kulübü’nü açma fikri nasıl oluştu?

Çalışma hayatıma başladığımdan beri kendi kulübüm olmalı diye bir hedef koymuştum. Her şeyi yoluna koyduktan sonra gerçekleştirdim bu hedefimi.

-Açılıştan bu zamana kadar geride kalan süre zarfında süreç nasıl gidiyor?

Okçuluk sporuna ilgi çok fazla var bizde tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz kişi sayımız Eskişehir’e göre güzel ve daha da artıyor. Buda başarılı olduğumuzu gösteriyor. Okçuluğu tanıtmak için çeşitli kurum ve kuruluşlarla tanıtım, okullarda etkinlik yapıyoruz.

-Kulübünüzde ki eğitimlerden bahseder misiniz? Haftanın kaç günü çalışmalar oluyor?

Aylık oluyor eğitimlerimiz. Ayda 8 saat, hafta da 2 gün ders süremiz.50 dakika şeklinde yapılıyor bu standart eğitimimizdir. Performans sporcularımız daha fazla antrenman yapıyor. Bu kişinin çalışma programına göre antrenör belirliyor.

- Küçük yaş gruplarında okçuluk öğretirken nelere dikkat ediyorsunuz?

Öncelikle okçuluk kurullarını öğretiyoruz. Sonrasında teknik duruşun nasıl olması gerektiğini, alıştırma yapılarak boş pilates lastiği ile başlıyoruz. 2.aşama boş yay çekme oluyor ve 3.aşama yaya ok takarak duruş, tutuş, yayı çekiş, nişan alış ve bırakış şeklinde seviye seviye ilerleniyor. Biz öncelikle hedefteki puanın önemli olmadığını öğretiyoruz. Tekniğimiz önemli, teknik güzel olursa zaten oku satıya gidecektir. O yüzden bunu bilinçlendirdiğimiz için üzülmüyorlar. Yanlış yaptıkları hareketleri düzeltmeye çalışma yolunda ilerliyoruz. Herkesin hedefi 12’den vurmak. Çocukların bunu yapması belirli bir süreç istiyor tabi.

-Okçuluğun çocuklardaki kişisel gelişimdeki rolü nedir?

Grup derslerimiz oluyor her yaştan kişilerle ok atıyorlar ve grup içinde nasıl davranmaları gerektiğini öğreniyorlar kurallar var. O kurallara bağlı kalmak gerekiyor ve okçuluk sabır işi.Sabırlı olmayı, odaklanmayı öğreniyorlar.

-Okçulukta hedefe odaklanmak dışında nabız nefes gibi başka nelere dikkat etmek gerekiyor?

Bunun için antrenmanlarda nefes çalışmaları yapıyoruz. Okçu heyecanını, stresini çizgiye geçtiğinde kontrol etmeyi öğrenir. Doğru nefes almayı ve bırakmayı nerede kullanacağını bu sayede bilir.

-Mete Gazoz’un Olimpiyatlardaki başarısından sonra Okçuluğa olan ilgi ve popülarite çok arttı. Siz bu konu hakkında neler söylemek istersiniz? 

Evet, gerçekten çok arttı. Öncelikle Mete Gazoz ile gurur duyuyoruz. Her sporcunun hayali Mete Gazoz gibi olmak istiyorum oldu. Buda bizi sevindiriyor. Yeni sporcular, yeni Mete Gazoz’lar doğuyor.

-Bu işi profesyonel yapmak isteyenlere ne gibi önerilerde bulunuyorsunuz?

Türkiye okçuluk federasyonu Başkanımız Abdullah Topaloğlu her türlü desteği vermek de. Milli takım teknik direktörü Göktuğ Ergin hocamız profesyonel çalışmaları ile bizlere yol gösteriyorlar. Okçuluk ara verilecek bir spor dalı değildir. Düzenli ve disiplinli olmak gerekir. Bu işi yapmak isteyen kişi öncelikle bunu bilmesi ve kabullenmesi gerekir sonrasında sıkı bir çalışma ve kondisyon ile her şey mümkündür.

 -Sana göre Okçulukta çalışmak mı yetenek mi ön planda?

Çalışmak yüzde 80 diyebilirim yetenek yüzde 20

-Bedensel engelli sporcularla da çalışmalarınız oluyor. Bu konu hakkında duygu ve düşünceleriniz nelerdir? 

Evet, seviyorum ve önem veriyorum. Onların bu isteğini ve çabasını gördükçe biz daha çok ne yapabiliriz nasıl yardımcı olabiliriz diye çalışıyoruz.

- Modern Okçuluk Kulübü olarak bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?

Hedefimiz Milli takıma sporcu yetiştirmek. Sporcularımızı Milli takımda görmektir. Ama her sporcu Milli olacak diye bir şey yok. Amacımız her yarışmaya gittiğimizde, bir önceki sıralama puanımızın üstüne geçmektir. Herkesin rakibi kendisidir.

-Bir Eskişehirli olarak Eskişehirspor hakkında ne söylemek istersin?

Biraz sert bakıyorum bu konuya çünkü spor dalı olarak futbola fazla önem veriliyor. Fazla imkan sağlanıyor. Keşke bu sağlanan imkanların değerini verebilseler ama maalesef başarılı bulmuyorum. Artık sadece futbol yok. Tüm spor dallarına eşitlik istiyorum.

-Son olarak eklemek istediğin?

Çok memnun kaldım teşekkür ederim. Umarım röportajımız bir nebze bilgi sahibi olmaya yetmiştir. Modern Okçuluk Spor Kulübümüze herkesi bekliyoruz.

Şeref Birgen / Milli İrade Gazetesi

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }