ÇEVRE

Hava Kirliliği Avrupa'nın Hangi Bölgelerinde Daha Yıkıcı?

Avrupa'da hava kirliliği, kıtanın bazı bölgelerinde diğerlerinden çok daha ölümcül. Özellikle büyük şehirlerde ve sanayinin yoğun olduğu alanlarda hava kirliliği, akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve solunum yolu rahatsızlıkları gibi sağlık sorunlarını artırarak ölüm oranlarını ciddi şekilde etkiliyor.

Hava kirliliği, Avrupa'da her yıl yaklaşık 239.000 kişinin ölümüne neden olurken, kıtanın bazı bölgelerinde bu durum daha ciddi boyutlarda hissedilmektedir. Akciğer kanseri, kalp hastalıkları, solunum sorunları, felç ve olumsuz doğum sonuçlarıyla ilişkilendirilen hava kirliliği, özellikle 65 yaş ve üzeri bireyler için büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu yaş grubundaki ölümlerin yaklaşık %4’ü, hava kirliliği ile bağlantılı hastalıklar nedeniyle gerçekleşiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2021 yılında hava kalitesi kılavuzlarını güncelleyerek azot dioksit ve ince partiküller (PM2.5) için önerilen eşiği düşürdü. Bu değişiklik, Avrupa Birliği tarafından 2030’a kadar uygulanacak daha katı hava kalitesi kuralları ile pekiştirilecek. Yeni düzenlemeler, üye ülkelerin ince partiküller, siyah karbon ve amonyak gibi kirleticileri daha sıkı bir şekilde izlemelerini zorunlu hale getiriyor.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }