SAĞLIK & YAŞAM

Göz içi lensler kalıcı çözüm sağlıyor

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Ağca, göz içine takılan lenslerin kalıcı çözüm olduğunu belirterek "Bu lens yaşlanan bir şey değil. Bu sebeple tekrarlama durumu olmaz" dedi.

Dünyagöz Ataköy Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Alper Ağca, multifokal göz içi lenslerin kullanımını ve bu ameliyatın hangi hastalar için uygun olduğunu anlattı. Ayrıca, operasyon sonrası süreç ve iyileşme hakkında da bilgiler verdi.

"Akıllı Lensler 50 Yaş Üstü Hastalar İçin Ideal"

Prof. Dr. Alper Ağca, "Halk arasında akıllı lensler olarak bilinen multifokal göz içi lensler, 50 yaş ve üzeri hastaların yakın gözlüklerinden kurtulmasına yardımcı olur. Bu tür lensler, gözün içerisine yerleştirilerek, hastaların yakın görme sorununu çözmeyi amaçlar. Ancak, lenslerin kullanılabilmesi için hastanın göz yapısının uygun olması gerekir. Genellikle 50 yaş üstü, gözünde herhangi bir başka rahatsızlık bulunmayan bireyler bu ameliyatı olabilir. Bu yaşa geldiğinde, gözdeki doğal lensin işlevi azalır ve insanlar yakını görmekte zorlanmaya başlar. Telefon kullanımı, kitap okuma gibi günlük aktivitelerde gözlük ihtiyacı doğar. Ancak, hastalar gözlük kullanmak istemezler çünkü bu, hem psikolojik olarak yaşlılık belirtisi olarak görülür hem de gündelik yaşamda pratiklik açısından sıkıntılar yaratır. Yakın gözlükleri, uzağı bulanıklaştırdığı için hastalar bir çözüm arar. Multifokal lensler, bu sorunu hem psikolojik hem de fonksiyonel açıdan çözer" diye konuştu.

"İyileşme Süresi Katarakt Ameliyatı ile Benzer"

Prof. Dr. Ağca, 50 yaş sonrasında herkesin görme bozukluğu yaşamaya başladığını belirterek, "Dünyada en yaygın kullanılan göz içi lens yöntemi, yakın gözlükten kurtulmak isteyen hastalar için ideal bir çözüm sunuyor. Bu ameliyat aslında bir katarakt ameliyatıdır ve katarakt hastaları da bu yöntemi tercih edebilir. 40 yaş üstü hastalara lazer tedavisi uygulanamazken, uzak veya yakın gözlük kullananlar için göz içi lensler etkili bir alternatif oluşturur. İyileşme süresi, katarakt ameliyatı ile aynıdır. Ameliyatın hemen ardından hastalar görme seviyelerini normale yakın bir şekilde geri kazanırlar. Tam netlik ise genellikle 1 hafta içinde sağlanır" dedi.

"Ameliyat Sonrası Süreç Hızlı ve Kolay"

Multifokal göz içi lens ameliyatı sonrası tekrarlama sorununun olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ağca, "Yakın görme problemi, gözün doğal lensinin yaşlanmasından kaynaklanır. Biz, bu lensi yapay bir lensle değiştiriyoruz. Yapay lens yıllar içinde değişmez veya bozulmaz, bu yüzden tekrarlama durumu söz konusu değildir. Bu ameliyatın başarılı olabilmesi için hastanın göz yapısının uygun olması çok önemlidir. Göz tansiyonu veya şeker hastalığı gibi durumları olanlar için bu yöntem uygun olmayabilir. Teknolojik olarak son 10 yılda büyük bir gelişim gösteren bu yöntem, günümüzde çok yaygın ve başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Ayrıca hastanede yatmayı gerektirmeyen bir işlemdir. Ameliyat sonrası 2 saat içinde hastalar gözlerini açabilir ve evlerine dönebilirler. Bir hafta sonra ise kontrol için tekrar çağrılırlar" ifadelerini kullandı.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }