Görkemli Hatıralar ve Eskişehir.

Halk TV yapımcılarından Serhan Asker’in 3 yılı aşkın bir süredir başarıyla sürdürdüğü “Görkemli Hatıralar” programını kaçırmadan izlemeye çalışırım. Hafta sonlarında 2 gün 3 saat süreyle ekranlarda yer alan yayının sonuncularından biri 24 Eylül Cumartesi gününe denk gelmişti.

Tepebaşı Belediyesi’nin başarılı organizasyonunda ön plana çıkartılan konular da ilginçti. Bunlardan ilki doğal olarak Tepebaşı Belediyesi’nin çalışmalarına yönelik çalışmalardı. Ki, en önemlisi Alzaymır hastalarının bakım ve tedavilerinin yapıldığı merkezin çalışmalarıydı. Görüntülerle desteklenen sevgili Başkan Ahmet Ataç’ın anlatımları da yalın ve tüm belediyelere ulaştırılan mesajlarla doluydu.

Programın müzik bölümündeki ağırlık da Türkiye’deki tek örnek, halk arasındaki adıyla “Çöpçüler Orkestrası”nın dinletisi…

İsmet Paşa ve İnönü.

Eskişehir özelinde Tepebaşı ilçesinin tanıtımının yer aldığı programın bir başka konusu “Türk Sanat Müziği’nin Paşası” Zeki Müren’in ölüm yıldönümünde anılmasıydı. Kendi besteleri başta olmak üzere şarkılar Müren’in kendi sesinden ve diğer sanatçılar tarafından seslendirilmeyle “Paşa” da görkemli bir şekilde hatırlanmış oldu.

İlginç rastlantı olarak 24 Eylül, Kurtuluş Savaşları’mızın ünlü Komutanı “İsmet Paşa”nın da doğum günü (1884) olmasıydı. Bu anmada da yayına renk katan “küçük torun”du. Metin-Özden Toker’in kızları “Gülsün” hanım oldu. Zira ayni saatlerde İsmet İnönü’nün yaşayan tek evladı Özden Toker babasının kabri başındaki anma töreninde bulunuyordu.

Anımsatmadan geçmeyelim. İsmet İnönü’nün doğum gününü hatırlayıp, platforma koyduran da Tepebaşı Belediye Başkanı “Ahmet Ataç “ idi.

Kurtuluşun üç savaşından ikisi…

Kurtuluş Savalarının ilk zaferi “İnönü Muharebelerinin”  muzaffer kumandanı İsmet Paşa anılıyorken bir tarihi gerçek de anımsatılmadan geçilemezdi. O görev de;

-Anadolu Üniversitesi’nin tarihçi profesörlerinden Kemal Yakut’a düşecekti.

Prof. Dr. Yakut “Unutmamak gerekiyor, kurtuluş savaşımızın üç muharebesinden ikisi, burada, Eskişehir topraklarında verilmiştir:” diyerek pek vurgulanmayan bir tarihi gerçeğin altını çizecektir.

Malum, o üç muharebeden ikisi, 1. ve 2. İnönü. İlçemiz  sınırları içinde kazanılan zafer, diğeri de 22 Ağusto13 Eylül (1921) tarihleri arasında devam eden, zaferle sonuçlanan kanlı,

“-Sakarya Meydan Muharebesidir.”

Sonuncusu da, dünya tarihinde bile eşine az rastlanır bir meydan savaşı, 20 Ağustos Dumlupınar zaferidir.  

Kemal Hocamız, özetle de olsa bu iki savaşın ayrıntılarına girmek istedi ki, programın formatı gereği yarım kaldı. Sayın Yakut Cumhuriyet tarihi hocası olarak bunları kitaplaştırdı zaten…

***

Özetlemek gerekirse Görkemli Hatıralar, bir parça da olsa Eskişehir’in “Görkemli Tarihine” de parlayıp geçen bir “ayna şavkı” kadar olsun ışık tutup geçti. 

Ama esas olan, bu savaşlar sonucunda kurulan Cumhuriyetin yarattığı Eskişehir’imizin, parlayan bir yıldız olarak tüm ülkeye yansıttığı şavktır.

“-Mutluyuz, gururluyuz…”

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }