KÜLTÜR & SANAT

Giresun Müzesi Arkeolojik ve Etnografik Eserleriyle İlgi Görüyor

Giresun Müzesi, arkeolojik ve etnografik eserleriyle ziyaretçilerini geçmişe götürerek büyük ilgi görüyor.

Giresun Müzesi, arkeolojik ve etnografik eserleriyle ziyaretçilerini geçmişe götürerek büyük ilgi görüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak 37 yıldır hizmet veren müze, Hititlerden Frigyalılara, Selçuklu'dan Osmanlı'ya kadar birçok medeniyete ait tarihi eseri barındırıyor.

Müze, özellikle Karadeniz Bölgesi’ne ait eserlerden oluşuyor ve Giresun Kalesi ile Zeytinlik semtine yakın konumu sayesinde bölgeye gelen turistlerin uğrak yerlerinden biri haline gelmiş durumda. Aynı zamanda okulların düzenlediği gezilerle öğrenciler de tarihi eserler hakkında bilgi edinme fırsatı buluyor.

Müze Müdürü Hulusi Güleç, müzenin 1860'lı yıllarda yapılmış bir Ortodoks kilisesi binasında yer aldığını ve Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonrasında bir süre cezaevi olarak kullanıldığını belirtti. Müze olarak ise 1988'de açılmış. Şu anda müzede yaklaşık 12 bin eser bulunuyor; ancak mekânın dar olması nedeniyle yalnızca 2 bin eser sergilenebiliyor. Diğer eserler ise depolarda korunarak zaman zaman sergilenen eserlerle yer değiştiriliyor.

Müze koleksiyonunda, Eski Tunç Çağı'na ait çömlekler, taş baltalar, Roma dönemine ait pişmiş toprak kaplar, Bizans sikkeleri, Osmanlı dönemi takı ve kıyafetleri gibi farklı dönemlerden eserler yer alıyor. Ayrıca Giresun Adası'ndaki kazılardan çıkan sikkeler, seramik parçaları ve 13. yüzyıla ait bir kitabe de müzede sergileniyor.

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 25 bin kişi tarafından ziyaret edilen müze, özellikle okullar tarafından yoğun ilgi görmekte. Öğrenciler, tarihi eserlerle tanışırken el işçiliği gerektiren eserleri görünce şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }