ESKİŞEHİR

Genç avukatlardan CMK ücretlerine tepki

Eskişehir Barosu Gençlik Meclisi Başkanı Uğur Can Kalyoncu, zorunlu müdafilik çerçevesindeki Ceza Mahkemesi Kanunu (CMK) görevlendirmelerinde ücretlerin yetersiz olduğunu belirtti.

Eskişehir Barosu Gençlik Meclisi tarafından yapılan basın açıklaması, Baro Ek Hizmet Binasında gerçekleştirildi. Üye avukatlar adına konuşan Eskişehir Barosu Gençlik Meclisi Başkanı Uğur Can Kalyoncu, zorunlu müdafilik çerçevesindeki CMK görevlendirmelerinde genç avukatların yaşadıkları sorunların çözümü için Adalet Bakanlığı ve yetkililere çağrı yaptı. CMK görevlendirilmelerinde ücretlerin yetersiz olduğunu ve eşitlenmesi gerektiğini ifade eden Kalyoncu, “Bu basın açıklamasını düzenlememizin nedeni, mesleğimizin büyük problemlerinden biri olan ve bir angaryaya dönüşen, diğer bir ifade ile siyasi bir tercih olarak angaryaya dönüştürülen CMK Hizmeti ve ücret tarifesidir. Bu problem, sadece genç avukatların değil, kıdem gözetilmeksizin tüm avukatların ve dahi yurttaşın problemidir. Bu basın açıklaması sadece Eskişehir Barosu avukatları ile sınırlı olmayıp an itibariyle kendi illerinde ses çıkaran diğer barolarımızın Gençlik Meclis ve Merkezleriyle beraber, CMK görevleri kapsamında avukatlara ödenen düşük ücretlere ve bunun kaynağı olan CMK ücret tarifesine karşı kararlı, kollektif bir itiraz sürecine işaret etmektedir. Bilinmesini isteriz ki CMK Ücret Tarifesi, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine eşitlenene kadar irademiz sürecektir” dedi.

CMK hizmetlerinde yaşanan sorunların birer kamu görevi olduğunu, sadece avukatları değil toplumun genelini ilgilendirdiğini ifade eden Başkan Kalyoncu, “CMK hizmeti, yani burada bir kamu hizmetinden bahsetmekteyiz. Bu durum da CMK sistemindeki sorunların yalnızca biz avukatları değil, adalete ihtiyacı olan her bir yurttaşı ilgilendirdiği sonucunu doğurmaktadır. Bu kronikleşmiş sorun yıllardır Adalet Bakanlığı başta olmak üzere karar vericilerle defalarca kez müzakere konusu edilmişse de ne yazık ki geçtiğimiz ocak ayında açıklanan 2024 yılı tarifesinde taleplerimizin dikkate alınmadığı gerçeği ile karşı karşıya kalınmıştır. Meslektaşlarımızın, özellikle belirtelim, ‘genç meslektaşlarımızın’ yaşadığı sorunlar ilgililerce bilinmesine rağmen, üretilen bir çözümsüzlük politikasını kabul etmiyoruz. Biz avukatlar, 2025 yılı CMK ücret tarifesinin avukatlık asgari ücret tarifesine eşitlenmesi talebimizi ilan ediyoruz. Gelinen noktada tarafımızca verilen hizmet bir kamu hizmetinden ziyade mevcut haliyle angaryaya dönüştürülmüştür” ifadelerini kullandı.

Avukatlık ücretlerinin eşitlenebilmesi için çalışmalarını sürdüreceklerinin altını çizen Kalyoncu, şunları söyledi: “Ayrıca belirtmek isteriz ki uzun süren yargılamaların varlığı düşünüldüğünde, verdiğimiz hizmetin karşılığında ödenen ücretler, en temel masraflara dahi yetmemektedir. Bu ekonomik baskının sonucu avukatın emeğinin göz ardı edilmesi olduğu gibi, yurttaşı da avukatsız bırakmaktır. Biz, yurttaşın savunulma hakkı için mesleki mücadelemizi sürdürüyoruz. Savunmanın susmadığı, susmayacağı bilinmelidir. Avukatın susması durumunda ise hukuksuzlukların kanıksanacağı, adil yargılanma hakkı ihlallerinin ise görünmeyeceği aşikardır. Avukatın susması, güçsüzün adalet karşısında yalnız kalmasıdır. Ne var ki savunmayı temsil eden biz avukatlar susmayacağız, biat etmeyeceğiz ve boyun, eğmeyeceğiz. CMK görevlendirme şartlarının iyileştirilmesi için mesleğimizin her bir mensubunca bu mücadele kararlılıkla sürdürülecektir.”

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }