Eskişehir’den yükselen sanat ateşi

Eskişehir’in bir kültür ve sanat şehri olduğunu perçinleyen projeler birbiri ardına geliyor.
Geçtiğimiz günlerde hayata geçirilen “Sanat Sokağı ve Avlu Eskişehir Sanat Kompleksi” de bunlardan biri oldu.
Eskişehir’in tarihi dokusunu sanatsal bir yaşam alanına dönüştüren kompleksin açılışında Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, “Eskişehir’den yükselen bu sanat ateşi bütün ülkeyi sarsın” demişti.
Eskişehir’in geçmişinde de zaten bu sanat ateşi vardı.
Yüzde 100’e varan okuma-yazma oranı, üç üniversitesi, gençlik hareketleriyle sanat ateşini yakıyordu bu şehir.
Tiyatro kurmak için “kanını satan” bir Büyükşehir Belediye Başkanının gelmesinden sonra bu ateş daha da alevlendi.

***
Eskişehir bugün, bir kültür-sanat şehri olarak anılıyorsa, müzeler kente olmuşsa, 
Tiyatrolar, konserler kapalı gişe yapıyorsa, bu Eskişehirlilerin sanata ne kadar düşkün olduklarının da bir göstergesidir.
İki Eylül Caddesi’ndeki “Ar Tiyatrosu”, şu anda yıkılmış olan elektrik işletmesinin altındaki, eski vezneler bölümündeki salonda oynanan tiyatrolar, o dönemdeki gençlerin tiyatroya olan düşkünlüklerini gösterir.
İşte o zamanlardan bugüne gelindiğinde o sanatçı gençlerin attıkları temeller oluşturmuştur bu günleri.

***
Türkiye’deki ilk seyirci ödüllerini oluşturan Direklerarası Seyirci Ödülleri Kurucusu Ömer Şahin Baş, bakın ne diyor bu konuda.
“Eskişehir tiyatro ile bütünleşmiş bir kültür şehridir. Bunlar sizin sayenizde oluyor. Biz sadece buraya gelip arılar gibi bal topluyoruz. Çok teşekkür ediyoruz. Direklerarası tarzda bir ödül sistemini kurup, dünyaya açıldığından beri 25 yıl oldu.” 

***
Sanat Sokağı içerisinde neler var diye baktığımızda şunları görüyoruz.
Ülkemizdeki ilk çağdaş seramik eserlerden oluşan Uluslararası Çağdaş Seramik Sanatları Müzesi, Karikatürler İle Yılmaz Hoca, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e Özel Hediyeler Galerisi,  Genco Erkal Sahnesi ve yine şehir tiyatrolarına bağlı Kukla Tiyatrosu. Çeşitli atölyelerin de yer aldığı Sanat Sokağı’nda, Aura Dans Atölyesi, Kaan Çil Glass Master, Kuda Sanat ve Tasarım Atölyesi, Camzade, Bora Uluyol Minyatür Sanat Evi ile Mutfak Sanatları Cafe, Midas İpek Evi, sanatçıların yarım gün veya tam gün kiralayabilecekleri, sanat üretimi ve sanatçı yetiştirmeyi, sanatı her kesimle tanıştırmayı amaçlayan sanatçı atölyeleri. 
Sanat Sokağı’nın devamında yer alan Avlu Eskişehir Sanat Kompleksi içerisinde Zühal Yorgancıoğlu Moda Tasarım Müzesi, Ergün Başar Portre Galerisi, Sibel-Cemal Sevim Takı ve Seramik Evi, Avlu Sanat Performans Merkezi, Model Uçak Atölyesi, Pon Art Akademi Sanat Malzemeleri ile Haffelump Cafe, Azbar Dünya Lezzetleri ve Avlu Hediyelik Eşya Mağazası bulunuyor.

***
Her gün yüzlerce, binlerce yerli ve yabancı turist boşuna gelmiyor bu şehre.
Turizm, bu kentin esnafına, sanayicisine, işletmelere, sokakta satış yapanına katkı veriyor.
Sırf konserler, tiyatrolar için gelenler var.
Yükselen sanat ateşi bu şehrin insanına büyük yararlar sağlıyor.
 

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }