15 milyon yurttaşımızı doğrudan etkileyen, yurt genelinde ise dolaylı etki yaratan deprem felaketinin üzerinden 36 gün geçti. Ekonomik, sosyolojik, psikolojik ve demografik travması yüksek olan felaketin yaralarını sarmaya çalışıyoruz. İlk etapta yurttaşlarımızın birlik ruhu içerisinde yaptıkları ayni ve nakdi bağışlar oldukça kıymetli. Ancak nereye kadar? Vatandaşın da imkanı kısıtlı. Fakat deprem bölgesinde yaşayan insanların ihtiyaçları en az bir yıl karşılanmak zorunda. Bu noktada devleti yöneten hükümetin bir tek ihtiyaca yer bırakmayacak biçimde çalışma yapması şart.
*
Gelelim Eskişehir’e… Eskişehir’de pek çok kişi, kurum ve kuruluş, depremin yarattığı acıları dindirmek, halkın ihtiyaçlarını karşılamak adına seferber oldu. Bu kurumlardan bir tanesi de Eskişehir Sanayi Odası (ESO). Deprem bölgesine ulaştırdığı ayni ve nakdi yardımların yanı sıra, bölgeden Eskişehir’e gelen depremzedelere de kol kanat gerdiğini söylemek mümkün. Bu noktada ESO’nun, hızla organize olup depremin üçüncü gününden itibaren hizmete sunduğu ‘Umut Market’ten bahsetmek istiyorum.
*
TOBB’UN ESKİŞEHİR’E KAZANDIRDIĞI OKULDA HİZMET VERİYOR
Dediğim gibi, Umut Market, depremin üçüncü gününden itibaren depremzedelere hizmet vermeye başladı. Uluönder Mahallesi’nde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından inşa edilen okulda hizmet veren markette; gıdadan giysiye, hijyen malzemesinden kitaba kadar depremzedelerin her türlü ihtiyacı ücretsiz olarak karşılanıyor.
*
GÖNÜLLÜLER BİREBİR İLGİLENİYORLAR
ESO’nun, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile beraber gerçekleştirdiği ‘Umut Market’ uygulamasını yerinde inceledim. Öncelikle şunu söylemeliyim: Depremzedeler o kadar güzel karşılanıyorlar ki… Giriş kapısına elleri dahi değmiyor, hemen bir görevli kapıyı açıp güler yüzle onları içeriye buyur ediyor. Kayıt işleminden önce sıcak içecek servisi yapılıyor. Ardından kayıt alımına geçiliyor. Kayıt yaptıran her bir depremzede ile Umut Market’te bulunduğu süre boyunca bir ESO veya Milli Eğitim gönüllüsü ilgileniyor, sohbet ediyor, örneğin beraber giysi beğeniyor, depremzedenin hikayesini dinliyor, vesaire… O kadar ki arkadaş olup birbirlerinin telefon numaralarını alanlar dahi var. Kısacası Umut Market’te sıcak ve samimi bir aile ortamı oluşmuş.
*
GÜNDE ORTALAMA BİN 500 DEPREMZEDE FAYDALANIYOR
Umut Market’teki incelemem sırasında bana ESO yöneticisi ve Umut Market’in sorumlusu Güven Erdoğan eşlik etti. Tamamen gönüllülük esasına göre çalıştıklarını kaydeden Erdoğan, daha çok depremzedeye yardım ulaşabilsin diye kayıt yaptıran herkese 10 günde bir marketten faydalanma hakkı verildiğini, fakat 10 günden önce acil ihtiyacı olduğunu söyleyen depremzedeye de bir kere daha muhakkak yardım edildiğini ifade etti. Umut Market’e günlük ortalama bin 500 depremzedenin geldiğine de vurgu yapan Erdoğan, özellikle gıda maddelerinin bulunduğu rafların günde üç kere boşaldığını belirtti.
*
Umut Market’teki ESO gönüllüleriyle de bir araya gelerek bilgi aldım. Önce kimlerle görüştüğümü tek tek sıralamak istiyorum ki bu isimleri herkes bilsin, zira her gün depremzedelerin yaralarını sarmak amacıyla orada mesai harcıyorlar: Arzu Akeler, Özgür Eyigün, Esra Erdoğan, Aslı Benli, Meryem Yalçın, Eymen Şahin, Betül Sönmez ve Melisa İncekaş. Okuduğunuz isimler, depremzede yurttaşlarımızla bire bir ilgileniyorlar, dertleriyle dertleniyorlar.
Peki, ne diyorlar?
Her birinin ifadesini derleyip özet olarak şöyle aktarmak istiyorum:
CELALETTİN KESİKBAŞ İLE PERVİN TÖRE’YE TEŞEKKÜR
“Umut Market’i ağırlıklı olarak kadınlarımız ve çocuklarımız ziyaret ediyorlar. Bu nedenle Başkanımız Celalettin Kesikbaş bizlerin de burada yer almasını istedi. Celalettin Bey’in bu marketteki emeği ve katkısı büyük. İyi ki buradayız, iyi ki depremzede insanlarımızla beraberiz. Burada Milli Eğitim Müdürlüğü’müzle yaptığımız protokol nedeniyle gönüllü öğretmen arkadaşlarımız da var. El birliğiyle her işe koşturuyoruz. Sağ olsun Milli Eğitim Müdürümüz Pervin Töre de Umut Market ile yakından ilgileniyor, bizleri bir an olsun yalnız bırakmıyor.
‘DEPREMZEDELERLE ARKADAŞ OLDUK’
Burada depremzedelerimizle birebir ilgileniyoruz, aile eşleşmesi yapıyoruz ve depremzedelerimiz Umut Market’ten çıktıkları anda iletişimimiz bitmiyor. Doğal akış içerisinde bireysel olarak da depremzede ailelerimizle ilgileniyoruz. Mesela eve, ev eşyasına, kırtasiye malzemesine, okul üniformasına, oyuncağa ihtiyacı olan ailelerimize de yardımcı oluyoruz. Birebir iletişim içerisinde olduğumuz için bazı depremzedelerle arkadaş bile olduk, sık sık bir araya geliyor veya telefonlaşıp dertleşiyoruz.”
*
İÇ ÇAMAŞIRI ÖNCELİKLİ İHTİYAÇ
ESO gönüllülerinin aktardıklarını okudunuz. İnsani ve vicdani bir işe imza atıyorlar. Özellikle dile getirmemi istedikleri bazı talepleri var. İç çamaşırını toptancılardan bulmakta bile artık zorlanıyorlarmış. Duyarlı vatandaşlardan bu konuda yardım istiyorlar. Yine ayakkabı, hijyen malzemesi, mevsimlik mont ve çorap bağışı bekliyorlar. Gıda konusunda ise sorun yaşamadıklarının altını çiziyorlar ve bir şekilde tedarik ettiklerini söylüyorlar.
*
İŞTE YAPILAN YARDIMLARIN LİSTESİ
Yeri gelmişken, Umut Market’in açıldığı günden bugüne kadar dağıtılan malzemelerin miktarını da sordum gönüllülere. Hemen bilgisayarın başına geçtiler. Her şey düzenli ve tertipli. Gelen ve giden ne varsa kayıt altına alınmış. Umut Market tarafından bugüne kadar; 6 bin 700 kilo pirinç, 7 bin kilo bulgur, 6 bin 500 kilo fasulye, 7 bin 300 kilo mercimek, 6 bin 500 kilo nohut, 6 bin 500 kilo şeker, 6 bin 300 kilo tuz, 6 bin kilo salça, 4 bin 500 kilo un, 8 bin kilo sıvı yağ, 7 bin kilo reçel, 10 bin paket makarna, 4 bin 800 kilo şehriye, 20 bin paket tuvalet kağıdı, 3 bin paket çocuk bezi, 100 bin paket kahve, 12 bin litre meyve suyu, 12 bin adet kadın hijyen malzemesi, 10 bin adet katı sabun, 12 bin litre sıvı sabun, 6 bin adet diş macunu, 7 bin adet şampuan depremzede yurttaşlarımıza dağıtılmış. Elbette bunun yanı sıra hatırı sayılır sayılarda giysi, kitap ve oyuncak yardımı gerçekleştirilmiş.
*
DEPREMZEDE ÇOCUKLARA ROBOTİK KODLAMA EĞİTİMİ
Umut Market bir ay daha açık kalacak. AncakESO’nun çalışması bununla son bulmayacak.Bir ay sonra, yine ESO ve Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle,aynı mekanda, depremzede çocuklar için çeşitli dallarda eğitimler başlayacağını öğrendim Güven Erdoğan’dan. Bu eğitimlerin içerisinde özel bir eğitim de var. ESO’nun oldukça önem verdiği robotik kodlama eğitiminden depremzede çocuklar faydalanacaklar.
*
ÇEKİN, GÖNDERİN, ESO EKİPLERİ İSTEDİĞİNİZ YERDEN ALSINLAR!
Umut Market izlenimlerimin sonuna yaklaşırken, ESO’nun depremzedeler için hayata geçirdiği bir uygulamadan daha kısaca bahsetmek isterim. ESO, internet üzerinden gerçekleştirdiği ev eşyası kampanyasına devam ediyor. Peki, bağış nasıl yapılıyor? Önce, ‘https://eso.org.tr/eso-deprem-bagis-formu’ internet adresine giriyorsunuz. Ardından ürün kayıt formunu doldurup bağışlamak istediğiniz eşyanın fotoğrafını yüklüyorsunuz. Bununla beraber ESO ekipleri adresinize geliyor ve bağışladığınız eşyayı depremzedelere ulaştırmak üzere alıyor. Bağışçı için çok konforlu bir yöntem olduğunu söylemeliyim. Bu vesileyle duyurmuş olayım. Eli yüzü düzgün ev eşyasını depremzedelere ulaştırmak isteyen vicdan sahibi insanlarımız, ESO’nun bu uygulaması üzerinden hiç enerji harcamadan oturdukları yerden bağış yapabilirler.
*
ÇOCUKLARA BAKANLIK ONAYLI TİYATRO
Birduyuru daha yapayım. Yine ESO ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün organizasyonunda, depremzede çocuklar için tiyatro sahnelenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı tiyatronun adı Denizaltı Masalı. Milli İrade İlkokulu’nda gerçekleştirilecek tiyatro 13.00’te başlayacak ve depremzede çocukların ulaşımı servislerle sağlanacak.
*
Evet, Umut Market’te şahit olduklarımı ve dinlediklerimi özet halinde siz değerli okurlarımıza aktardım. Elbette çok daha fazlası var, özellikle depremzedelerin hikayeleri insanın ciğerini parçalıyor, ancak moralleri bozmamak adına kaleme almayı tercih etmedim. Adı üzerinde burası Umut Market; enseyi karartmak yerine dayanışma ruhunu önceleyen bir yaklaşımla umutları yeşertmek amaçlanıyor ve gördüğüm kadarıyla da başarılı olmuş.
ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş ile Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre’nin öncülüğünde başlanan bu uygulamanın bana göre başka bir özelliği daha var. Nedir o? Şöyle anlatayım… Umut Market, depremzede yurttaşlarımızın sadece maddi ihtiyaçlarını karşılamıyor. Aynı zamanda psikolojik olarak onlara destek veriyor, sosyalleşme anlamında katkı sunuyor, yeni insanlar ile tanışmalarına, Eskişehirlilerle kaynaşmalarına ve arkadaşlık kurmalarına vesile oluyor. Çocukları kitaplarla buluşturuyor, tiyatro gibi sanatsal faaliyetlerle gelişimlerine katkı sunuyor. Kısa süre sonra hizmete sunulacak olan spesifik eğitimler de gösteriyor ki, geleceğimiz olan çocuklara özel önem veriliyor.
Söz konusu uygulamaya katkısı olanların, gönüllülerin ve bağışçıların her birine teşekkür ediyorum. Bu dayanışma ruhu varken bizi kimse yıkamaz!