Eskişehir ve sanat

Eskişehir son çeyrek asırda bir kültür ve sanat şehri olmanın haklı gururunu hep yaşadı, yaşamaya da devam ediyor.
Eskişehir çeşitli özelliklerine eklediği bu kültür ve sanat şehri olmanın avantajlarını ve katkılarını da görüyor.
Yaz mevsimi olsun, kış mevsimi olsun çok sayıda yerli ve yabancı turistin geldiği kentte bu ziyaretler ekonomik katkı da sağlıyor.

***
Daha öncesi yıllarda daha geniş kapsamlı yapılan festivaller bu yıl tasarruf genelgesi nedeniyle biraz kısıtlansa da kültür ve sanat faaliyetleri yine de devam ediyor.
Tepebaşı Belediyesi’nin 12. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması, 13. Uluslararası Sanat Çalıştayı ve Pişmiş Toprak Sempozyumu Sergisi etkinlikleri “Sanat Tepebaşı’nda” adı ile gerçekleştirildi.
Vatandaşların yanı sıra sanat dünyasından çok sayıda ismin katıldığı bu etkinlikler dolayısıyla kentin tanıtımı da yapıldı,

***
Etkinliklere katılan sanatçıların Eskişehir ile ilgili söyledikleri de büyük önem taşıyordu.
Bunlar vurgulandı.
Bir Cumhuriyet kenti olan Eskişehir’in bu özelliklerini duymak ayrı bir önem kazandırıyor. 
Şiir Buluşması Sanat Direktörü Haydar Ergülen’in, “Bu şehre her şey çok yakışıyor. Şiir de yakışıyor, sanat da yakışıyor. Demokrasinin, laikliğin, cumhuriyetin en çok yakıştığı kentlerden birisi Eskişehir. Başkanlarımız da bu kente çok yakışıyor, Ahmet Başkan da çok yakışıyor. Bu yıl şehrimizin de çocuğu olan Tuna Kiremitçi onur konuğumuz. Demokrasinin, cumhuriyetin, laikliğin Eskişehir’den tüm Türkiye’ye yayılmasını diliyorum” mesajı önemliydi.
Eskişehir doğumlu olan Tuna Kiremitçi’nin Eskişehir şiiri de beğenildi.

***
Üç sanat etkinliklerinin fikrinin ortaya çıkış hikayesini anlatan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise, “Bu sanat etkinlikleri seçkinlerin değil Eskişehir halkının sahiplendiği etkinlikler oldu. Bu da bize mutluluk veriyor. Gerçekten elimizde çok güzel bir koleksiyon var. Bunların hepsi bu şehirdeki insanların sanata nasıl destek verdiklerini gösteriyor. Eskişehir’de özel bir kültür yaratıldı. Bu özel kültürün yaratılmasına siz Eskişehirliler destek verdiniz, sahip çıktınız ve bugünlere getirdiniz. Hepinize çok teşekkür ederim. Ben bu sempozyumun da başarılı geçeceğine inanıyorum” şeklinde mesajını verdi. 

***
3-6 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen etkinliğin kapanışı da dün yapıldı.
3’ü yabancı 10’u ise ülkemizden olmak üzere 13 sanatçı katıldı.
Sanat etkinlikleri kapsamında çocuklar için müzikal ve çocuk şiiri etkinliklerinin yanı sıra 2 belgesel gösterimi, şiir okumaları, aramızdan ayrılan şairlerin anma oturumları, resim atölyeleri gibi etkinlikler Eskişehirliler ile buluştu.
Sanatçılardan Engin Turgut’un “Buram buram sanat kokuyor burası. Geleceğe güzellikler bırakmak gerekiyor. Sanat iyileştirir. İyi ki sanat var, yaşamaya üretmeye devam. Eskişehir’e de minnettarım” yakıştırması da kültür ve sanat konusunda Eskişehir’in geldiği noktayı göstermesi açısından önem taşıyordu.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }