Panele başta Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Eskişehir İl Müftüsü Muharrem Gül, UKİD Başkanı Zeki Çalışkan olmak üzere çok sayıda kişi katılım gösterdi.
Eskişehir İl Müftüsü Gül: “Sarı Saltuk'u akademik dünyada da tanımış olacağız”
“Eskişehir Sarı Saltuk Buluşması” açılış konuşmasını gerçekleştiren Eskişehir İl Müftüsü Muharrem Gül konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Anadolu erenlerinden bir tanesi olan Sarı Saltuk'u anmak onu rahmetle yad etmek ve onun hayatını paylaşmak üzere burada bulunuyoruz. Sarı Saltuk aynı zamanda Eskişehirli. Yunus Emre'nin üstatlarından olan Tapduk Emre'nin silsilesindeki üç manevi şahsiyetten birisi Sarı Saltuk'tur. Sarı Saltuk, Hacı Bektaş-i Veli'nin gönül erenleri olarak Rumeli'ye gönderilen Anadolu Erenlerinden biridir. Sayın Rektörümüze bu salonu bize tahsis ettiği için çok teşekkür ediyorum. Sarı Saltuk'u daha yakından, akademik dünyada da tanımış olacağız. Açılış konuşmasının ardından gerçekleştirilen “Sarı Saltuk” panelinde konuşmacı olarak Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Şahin, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Taşdelen, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadullah Gülten, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Kılıç ve Araştırmacı Yazar Şefik Kantar yer aldı.
Prof. Dr. Taşdelen: “Dünya barışı için Hz. Muhammed’i örnek almamız lazım”
Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Taşdelen panelde gerçekleştirdiği konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Sarı Saltuk bir Yesevi dervişi. Yani Sarı Saltuk Ahmet Yesevi’nin İslam anlayışını ve Hz. Peygambere olan sevgisini, merhametini merkeze alan bir zihniyete sahiptir. En çok kullandığı kavram aşk ve muhabbet kavramı, ilahi aşk ve muhabbettir. Baktığımızda dünyada ilk insandan bu yana en uygun rol model insan Hz. Muhammed’dir. Fransız düşünür bu konuda ‘Eğer şayet biz bütün insanı sıfatları taşıyan bir insandan bahsetmek istersek önümüzde kâmil insan Hz. Muhammed’den başka kimseyi bulamayız. Hz. Muhammed dünyanın en iyi insanıdır, alternatifi yoktur. Hz. Muhammed bütün insanlık için Müslüman ve gayrimüslim için rol modeldir.’ diyor. Dünya barışı için Hz. Muhammed’i örnek almamız lazım.”
Prof. Dr. Şahin: “Sarı Saltuk birçok açıdan insanlara yol göstermiş bir erendir”
Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Şahin ise panelde gerçekleştirdiği konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Biz 13., 14., 15. yüzyıllardan bahsediyoruz ve sanıyoruz ki bugün o şahıslar aramızda yok ama varlar. İyi ki de varlar. O nedenle bütün ömrünü Sarı Saltuk araştırmalarına vakfetmiş bir isim, bir duayen karşınızda. Ayrıca katılımcı olarak gelen başta yaşı küçük öğrencilerimiz olmak üzere herkese teşekkür etmek istiyorum. Bugün biz Balkanlarda İslamlaşmayı Bektaşilik üzerinden okuyoruz. Osmanlı döneminde Bektaşilik çok güçlüydü ama Osmanlı öncesi dönemde yani Selçuklu döneminde Balkanlarda İslam kültürü dediğimizde bugün Kosova’da, Bosna’da, Arnavutluk’ta, Romanya’da nereye giderseniz gidin Sarı Saltuk’un türbelerini görürsünüz. Sarı Saltuk birçok açıdan insanlara yardımcı olmuş, yol göstermiş bir erendir.”
Prof. Dr. Gülten: “Sarı Saltuk’un Çepni olduğu ifade edilmiştir”
Konuşmasında Sarı Saltuk ve Çepnilerden bahseden Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadullah Gülten sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu Çepniler kimlerdir? Tarihi kayıtlarda ilk karşımıza çıkan Anadolu’daki Çepnilerdir. Yine Alaaddin Keykubat tarafından Konya bölgesine yerleştirildiklerine dair iddiaları var. Anadolu’nun yerli kaynaklarındaki ilk Oğuz Boyu Çepnilerdir, aynı zamanda Selçuklulara karşı çıkan babaların yanında da kalabalık bir Çepni grubunu görüyoruz. Sarı Saltuk’un Çepni olduğu ifade edilmiştir. Bu konuda araştırmalar ve incelemeler devam etmekte. Bu üstüne tartışılacak ve konuşulacak uzun bir konu.”
Prof. Dr. Kılıç: “İslam dinini Balkanlara tanıtan Sarı Saltuk’tur”
Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Kılıç ise Sarı Saltuk’un hakkında sınırlı kaynaklar olmasına rağmen şöhretinin sınır tanımadığına dikkat çekerek şunları aktardı: “Sarı Saltuk Anadolu'nun ve Rumeli'nin İslam kültürü ile tanışmasında öncü olan Osmanlı döneminden de önce İslam dinini Balkanlara tanıtan gazilerinden biri. Sarı Saltuk’u anlayabilmek için 13. yüzyıl Anadolu'sunu bilmek gerekiyor. 1220'den itibaren baş gösteren Moğol istilası Anadolu topraklarını yakıp yıkıp geçerken Orta Asya'dan itibaren önlerine kattığı meşhur Türkmen kitlelerini bu topraklara getirmişler. Sarı Saltuk önemli olaylarda önemli roller üstlenmiş bir gazidir.”
Yazar Kantar: “Onun mesajları insanların birliği yolunda gelişmelere vesile olacak”
Araştırmacı Yazar Şefik Kantar panelde bundan 30 sene önce Sarı Saltuk’un gündemde olmadığının altını çizdi ve onun vermek istediği mesajlara dikkat çekerek konuşmasına devam etti. Yazar Kantar: “Türk düşünce tasavvuf dünyasından bahsedenler arasında Sarı Saltuk diye bir isim pek geçmezdi. Sonra UKİD’in Başkanı Serdar Çelebi Balkanlar'daki Sarı Saltuk ismini çalışmamız ve bu ismi diriltmemiz lazım dedi. Ardından çalışmalar başladı ve bu seneki on üçüncüsü olacak. Bu süre içinde 20 -25 tane Sarı Saltuk ile ilgili kitap yayınladı. Peki Sarı Saltuk’un bize mesajları nelerdir? Saltukname’ye göre çok âlim birisi, 12 dil biliyor, her halkı tanıyor ve onlarla nasıl ilişki kuracağını biliyor. Seviye olarak çok üstün birisi ancak elimizde ondan kalan bir eser yok. Yapılan çalışmalar neticesinde inanıyorum ki Sarı Saltuk ile ilgili daha güzel, farklı, yararlı mesajlar ulaşacaktır. Onun mesajları insanların birliği, beraberliği, barış içerisinde yaşaması yolunda birtakım gelişmelere vesile olacaktır.” şeklinde konuştu. Panelin ardından “Eskişehir Sarı Saltuk Buluşması” TRT şeflerinden udi bestekar, gazelhan Hüseyin İpek’in Sarı Saltuk ile ilgili bestelediği dinletisi ile son buldu.