Emeklilikte adalet arayanlar

Bu ülkede kısa adıyla EYT olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar hareketi vardı.
Günlerini doldurdukları halde yaşa takılarak emekli olamayan yüzbinlerce kişi kendilerine bu adı takarak yıllarca mücadele verdiler.
Alanları doldurdular, yürüdüler, çeşitli eylemler yaptılar.
İktidarın “Seçim kaybetsek bile EYT çıkmaz” dediği dönemlerden sonra bir seçim öncesinde EYT çıktı ve bu insanlar emeklilik hakkını kazandı.
Emeklilikte yaşa takılanlar emekli oldular ama arkalarında yine mağdur bir kesim bıraktılar.

***
Bilindiği üzere 1 gün ile emekliliği 17 yıl ileriye gidenler oldu.
EYT’ye hak kazananlardan birkaç gün, birkaç ay sonra işe başladılar diye emekli olamayanlar şimdi yeni bir hak mücadelesine girdiler.
Bu kişiler de Emeklilikte Adalet Derneği çatısı altında yeni bir mücadelenin içine girdiler.
Tam da durumlarına uygun bir isim bulmuşlar.
Emeklilikte adalet arıyorlar.
Geçtiğimiz günlerde CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, bu derneğin Eskişehir temsilcileriyle bir araya gelerek, dernek üyelerinin taleplerini dinledi. Çakırözer, “Bu ülke için çalışan, üreten tüm çalışanların çalışma barışı içinde mutlu, huzurlu, adil bir emeklilik beklentisi en temel hakkıdır. EYT çıktı ama başka mağduriyetler sürüyor.  Emeklilikte Adalet Derneği üyesi yurttaşlarımızın kademeli emeklilik başta olmak üzere yaşanan adaletsizlikler karşısında haklı taleplerinin yanlarındayız” dedi. 

***
EMADDER Eskişehir Temsilcisi Uğur İkiz ise taleplerini şöyle sıralıyor.
“Akranlarımızla ve hatta bizden küçük kardeşlerimizle aramızda oluşan farkın daha adil olabilmesi için kademeli bir yaş koşulu ile yeni bir düzenleme yapılmalıdır. 
8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişlilerin, prim günlerini doldurmasına rağmen emeklilik haklarından mahrum kalmamaları için kademeli emeklilik hakkı getirilmelidir. 
Erkek çalışanlara tanınan SGK öncesi askerlik borçlanması hakkının aynı koşullarla çalışma başlangıç tarihini geriye çekecek şekilde SGK öncesi doğum yapan annelere de tanınmalıdır. 
SGK kapsamında olan tüm çalışanların prim gün sayıları eşitlenmelidir. Emeklilikte maaş bağlanma oranları emeklilerin refah payının arttırılması adına yeniden düzenlenmelidir.”

***
Anlaşılan o ki; emeklilikte adalet arayanlar da uzun bir mücadelenin içine girecek gibi görünüyorlar.
Ya da bir seçim bekleyecekler. 
 

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }