Tüm Dünya’da ve özellikle de gelişmiş ülkelerde emeklilik sistemleri, yaşlılık döneminde yaşanabilecek yoksulluğun önlenmesi ve yaşlıların çalıştıkları dönem süresince elde ettikleri yaşam standartlarını emekli olduktan sonra da korunması amacıyla geliştirilmiştir.
Yani başka bir değiş ile , hayatlarının en verimli çağlarında ülkeleri için gece gündüz demeden çalışarak yaşadığı yere katma değer katan kişilere verilen addır EMEKLİ…!
Emekli olarak kabul edilebilmek için her ülkenin belirlemiş olduğu bazı şartların yerine getirilmesi ve belirtilen özelliklerin sağlanması gerekiyor.
Ülkenin demografik yapısı, yaşam uzunluğu beklentisi, gelişmişlik düzeyi gibi faktörler emeklilik sisteminin şartlarının belirlenmesinde rol oynuyor.
Bunun yanı sıra, bazı ülkelerde kadınlarla erkekler için farklı emeklilik yaşları uygulanabiliyor. Örneğin; Türkiye’de erkekler için belirlenen emeklilik yaşı (2022’de işe başlayanlar için) 64 , kadınlar içinse 62 olarak belirlenmiş.
Geçtiğimiz aylarda belirlenen maaş artışları sonucunda , emekliye beklenen zammın gelmemesi milyonlarda hayal kırıklığı yaratırken Türkiye'de emeklilerin maaşları Avrupalı akranlarına kıyasla çok düşük kaldı.
Türkiye , Avrupa ülkeleri arasında emeklilerin en düşük refaha sahip olduğu ülkelerden biri konumuna geldi. Türk lirasında son aylarda yaşanan sert düşüşü de eklediğimizde ülkedeki ücretler de döviz kurları karşısında hızla eriyerek elde avuçta ne maaş ne de zam adına bir şeyler kaldı…!
Artan hayat pahalılığı en çok emeklileri etkilerken milyonlarca emeklinin maaş zammı beklentisi de başka bahara kaldı. Emekli zammı ek refah payıyla yüzde 25’e çıkartılsa da bu rakam emeklinin yüzünü güldürmeyi bırakın mevcuttaki neşesini de kaçırdı.
Yapılan son düzenlemeye göre kök aylığı 7 bin 500 TL'nin altında kalan SSK ve BAĞKUR emeklileri yine aynı maaşı almaya devam edecekler.
Gıda ve enerji fiyatlarının her geçen gün artmaya devam ettiği ülkede emekli maaşları ile açlık ve yoksulluk sınırı arasındaki makas da açılmış oldu. Milyonlarca emekli en düşük emekli aylığı olan 7 bin 500 TL’ye mahkum edilirken ortalama aylıklar ağustos ayı yoksulluk sınırı olan 40 bin TL’nin yanına dahi yaklaşamadı.
Türkiye’de emekli aylıkları Avrupa ortalamasının da oldukça altında. Pek çok emekli , 7 bin 500 TL’lik maaşla geçinmeye çalışırken emeklilerin refah seviyesi, Avrupalı akranlarının yanına bile yaklaşamayacak seviyede.
Fransa’da yaklaşık 1400 Euro olan ortalama aylık emekli maaşı, İspanya’da 1257 Euro seviyesinde bulunuyor. Hollanda’da ise ortalama emekli maaşı 1300 Euro civarında. İsveç’te kadın emekliler 1480 Euro , erkek emekliler ortalama 2 bin 110 Euro alıyor.
Belçika’da emekli erkekler ayda ortalama brüt 2 bin 121 Euro alırken, kadınlarda bu rakam 1633 Euro seviyesinde. Almanya’da ise ortalama aylık emekli maaşı ise 1152 Euro seviyesinde bulunuyor.
Türkiye’de ise sadece 260 Euro seviyelerinde…!
Evet yanlış duymadınız 260 Euro…!
Ne diyelim , Allah talimat ile el kaldırıp indiren ve milyonlarca insanın geçim koşullarını belirleyen sayın vekillerimizi bildiği gibi yapsın…
Emekli kesime reva görülen bu hayat şeklinin mimarı kim.?
Cumhurbaşkanı Erdoğan mı.?
Kabinedeki bakanlar mı.?
Ekonomiyi uçurumdan kurtaracak olan Şimşek mi.?
Merkez Bankasının başına getirilen Hafize Gaye ERKAN mı.?
Yoksa Milletin Meclisinde doğru yanlış demeden el kaldırıp indiren vekiller mi.?
Bence hiç birisi…!
Bu olanların tek müsebbibi ve mimarı , tam 21 yıldır bu iktidarı en tepede yalnız bırakan ve halkın takdirini ve oyunu alabilecek siyaseti üretemeyen muhalefet partileridir…!
AK Parti , iktidara geldiğinde emekli maaşları asgari ücretten yaklaşık yüzde 47 daha fazlaydı.
Geldiğimiz noktada ise yaklaşık asgari ücretin yüzde 35 daha altında…
Ne diyelim elin emeklisi 5 yıldızlı gemilerde dünyayı gezerken , yurdumun emeklisi ise her zaman olduğu gibi iktidar tarafından , 2024 yılının ocak ayında ağızlarına çalınacak bir parmak balı bekliyor…