GÜNDEM

Dijitalleşme artıyor gençlerin kelime hazinesi azalıyor

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Dilbilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Melanlıoğlu, dijitalleşmenin etkisiyle gençlerin kelime hazinesinin giderek daraldığını belirtti.

Prof. Dr. Melanlıoğlu, 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ana dilin oluşumu ve korunmasının coğrafi, tarihsel, sosyokültürel faktörlere ve devlet politikalarına bağlı olduğunu vurguladı. Coğrafi koşulların ve tarihsel süreçlerin dilin şekillenmesinde belirleyici rol oynadığını belirten Melanlıoğlu, Türkçenin korunmasının önemli bir devlet politikası olduğunu söyledi. Ayrıca, dilin millet olma bilincinin temeli olduğunu ifade ederek, Türkçe'nin önemine dikkat çekti.

Dünya dillerinin çoğunun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, UNESCO’nun bu dillerin korunması için çalışmalar yaptığını aktardı. Türkçenin yaygın olarak konuşulan bir dil olduğunu ancak küresel dillerin yayılmasının nüfus ve sömürgecilik politikalarıyla ilişkili olduğunu belirtti.

Dijitalleşmenin ve sosyal medyanın dil üzerindeki etkilerine de değinen Melanlıoğlu, gençlerin kelime hazinesinin daraldığını ve bunun düşünme yetilerini olumsuz etkilediğini söyledi. Söz varlığını geliştirme çalışmalarının önemini vurgulayan Melanlıoğlu, dilin korunması için nesiller arası aktarımın gerekliliğini ifade etti.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }