Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri ortak aldıkları bir kararla şehrin temiz tutulması amacıyla “Tertemiz Eskişehir” kampanyasını başlattılar.
Bu kampanya ile şehrin temiz olması için başta sigara izmariti olmak üzere çöp ve atıkların yerlere atılmaması amaçlandı.
Bunun için sosyal medya hesaplarından, gazete ve televizyon haberlerinden duyurular yapıldı.
Şehrin çeşitli yerlerindeki bilbordlarla duyurular yapıldı.
Kampanyanın başlayışında da vatandaşlara ulaşılmaya çalışıldı ancak duymayanlarda vardır elbet.
***
Buradan bir kez daha duyuralım.
Eskişehir'de yere sigara izmariti atanlara para cezası uygulanacağı açıklanmasına rağmen çevreyi kirleten vatandaşlar tepkiye neden oluyor.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi ortak karar alarak kent merkezinde yere sigara izmariti atanlara 2 bin 953 lira idari para cezası uygulanacağını geçtiğimiz günlerde açıklamıştı.
Çevre kirliliğini azaltmak amacıyla yapılan çalışma Eskişehirliler tarafından olumlu karşılanırken, bazı vatandaşların alınan karara uymadığı görülüyor. Özellikle kent merkezinde kaldırımların aralarına ve kenarlarına yasak kararına rağmen atılan sigara izmaritleri dikkat çekiyor.
***
Bakalım bu konuda vatandaş ne diyor.
Hem dükkanın önünü temiz tutmak hem de alınan karara uymak için tezgahının altında kül tablası bulunduran Nurullah Boz, "Biz sigaralarımızı kül tablasına atıyoruz ama bazı vatandaşlar yine sokağa atıyor. Bence daha tüm vatandaşların yasaktan haberi yok. Bilmeyenler bunu yapıyor, bilenler yapmıyor. Yine de şimdiden azalma var. Eskiden yerlerde daha çok izmarit olurdu."
Esnaf Nazif Arslan Giray, "Karara rağmen çevreye izmarit atıyorlar, hala devam ediyorlar. Dükkanının önüne müşteriler izmarit atıyor, ben ne yapayım? Bu durum beni rahatsız ediyor ama bir şey diyemiyoruz. Ben kendim sigara kullanmıyorum."
Aktar Koray Özkılıç, "Geç bile kalındı ama hiçbir şey takip edilmediği için neticeye ulaşabileceğine inanmıyorum. Bugün başka ülkelere bakıyorum, adamların sistemi çöp atmaya değil de kirletmemeye ayarlı. Burada sabah dükkanı süpürürken adam sigara izmariti atıp, ‘Ben izmariti atmazsam belediyeye çöpçü mü alırlar' diyor. Mantığa bakın. Gavur dediğin insanların memleketinde yerler pırıl pırıl."
***
Vatandaşın söyledikleri bunlar.
Bu şehirde yaşayanların öncelikle bu konuya duyarlı olmaları gerekir.
İnsanın içinde olacak.
Belediyeler kampanyadan sonra başta merkezde olmak üzere tramvay durağı kenarlarına çöp kutuları koydu ama bu yeterli değil.
Her yere çöp kutusu konulmasının da söz konusu olmadığına göre, vatandaşlar ellerindeki çöpü ya da sigara izmaritini en yakın çöp kutusuna kadar yere atmamalı.
Bu konuda insanlar da duyarlı olmalı.